Den afrikanska diasporan präglades äntligen av Michelin - Jeune Afrique

0 47

När Unga Afrika hade träffat honom förra året hade han inte dolt sin önskan om en stjärna. Mory Sacko, fransk med maliskt ursprung, före detta assistent för kocken Thierry Marx, extremt populär sedan sin tid på den kulinariska showen Top Chef, förklarade att det att kännetecknas av Michelin var ”ett antaget mål, inte en besatthet. "

Hans envishet tillät honom att nå sitt mål på rekordtid. Öppnade för bara några månader sedan, dess gourmetparisiska restaurang i 14: e arrondissementet " MoSuke »Fick sin första stjärna och den 28-åriga kocken utsågs till årets unga kock 2021 tillsammans med Coline Faulquier (från restaurangen Signature i Marseille).

Evenemanget är desto viktigare eftersom hittills den afrikanska diasporan var mycket lite representerad i den franska guiden. Och det är äntligen genom att gå bort från traditionella rätter som den nya generationen gör sig en plats mellan sina sidor.

Kosmopolitism

Mory Sacko förlitar sig på produkter eller tillagningsmetoder inspirerade av vad han observerade i sin familj eller diasporaköket, som han sedan öppnar för andra ingredienser och metoder, särskilt från Asien. Därifrån, hans kosmopolitiska recept, som denna yassa-stil kyckling från Bresse associerad med yuzu, en japansk citron.

Bland de andra bra överraskningarna i Michelin-guiden 2021: Mi Kwabo, vars förtjänster vi berömde dig i september förra året, erhåller Michelin Plate, som utmärker kvalitetsanläggningar. En invigning för Elis Bond, också 28-årig kock, helt självlärd som bosatte sig i ett litet rum i Pigalle-distriktet för ett år sedan. Han föddes i Cayenne, av haitiska föräldrar: det var hans fru Vanessa som introducerade honom till köket i Benin där hon drar sitt ursprung.

Båda ville bevisa att afrikanska och karibiska produkter kunde sublimeras för att komma in i en gourmetmåltid ... det är klart! Även han flyttar sig bort från klassikerna i kontinentens gastronomi, och när han förbereder små torkade räkor ströda med peppar från Penja (en region i Kamerun känd för sin peppar), associerar han den med ett halvsaltat bretonsmör.

Lite erkända smaker

Äntligen den enda nya trippelstjärnan i denna utgåva, Alexandre Mazzia som innehar AM-restaurangen i Marseille, har också afrikanskt ursprung! Ugnarnas tenor föddes och förblev 14 år i Pointe-Noire, i Kongo, där hans far arbetade inom tropisk trähandel. Om han länge var berusad av doften av grillad fisk och rökt papaya, förblir han särskilt idag mycket knuten till rostningsmetoden såväl som till paprika och kryddor på hans hemliga kontinent. Det skulle också innehålla mer än 200 kryddor, varav många är lite kända i Frankrike.

Dessa skillnader borde inte få oss att glömma att ingen rent afrikansk restaurang ännu har dykt upp i Michelin ... Rankningen av "Världens 50 bästa restauranger" När det gäller honom finns det bara två: Testköket och Colombe i Sydafrika. Bevis på att afrikansk gastronomi fortfarande undgår radaren från stora internationella juryn.

Den här artikeln uppträdde först på https://www.jeuneafrique.com/1107358/culture/la-diaspora-africaine-enfin-distinguee-par-le-michelin/?utm_source=jeuneafrique&utm_medium=flux-rss&utm_campaign=flux-rss- unga-afrika-15-05-2018

Lämna en kommentar