CHAN, ett häxkonstmästerskap? - Unga Afrika

0 214

Zimbabwe anklagade Kamerun för "häxkonst" efter upptäckten av en död fladdermus på planen före invigningsmatchen för Afrikanska Nationernas mästerskap i Yaoundé på lördag, som de indomitable Lions vann (1- 0).


Definitivt är det inte bra att vara en fladdermus på XNUMX-talet. Traditionellt stigmatiserad av fåglar som knappast tar nosar och marginaliseras av hundar som för sin del inte validerar vingarna, presenteras det nattliga däggdjuret som en reservoar för Ebolaviruset, när det inte klassificeras tillsammans med pangolin, som misstänkt i överföringen av Covid-19 till människor. Och som om det inte var tillräckligt kunde fladdermusen förstöra firandet av ett Kameruniskt afrikansk nationmästerskap (CHAN) som redan var begränsat av barriärgester.

Uppskjuten nio månader på grund av koronaviruspandemi, den sjätte upplagan av CHAN kunde äntligen starta, denna lördag 16 januari, på Ahmadou Ahidjo-stadion i Yaoundé, med en konfrontation mellan värdlandet och Zimbabwe. Euforin var desto mer påtaglig eftersom, till skillnad från europeiska tävlingar, den kamerunska händelsen tillät närvaron av ett visst antal anhängare vid kanten av planen. Men det är snarare en djurnärvaro som svalnade atmosfären ...

Kontinentala metoder

Verkligen orolig, amatörkomiker eller snabb att rättfärdiga ett nederlag som ännu inte lidit? Innan visselpipan i början av matchen lade Zimbabwes tränare ett foto av ett litet fladdermuskropp som spolades ut på mittpunkten på planen. Med sitt högra pekfinger pekande mot djuret håller Zdravko Logarusic med sin vänstra hand ett ark där han har skrivit ”Häxkonst i Kamerun” (“trolldom i Kamerun”). 105 minuter senare kommer de kamerunska indomitable lejonerna att ha slagit de zimbabwiska krigarna 1-0.

När allt kommer omkring är CHANs nyckelord "lokalt", där tävlingen endast väljer fotbollsspelare som spelar för en klubb i sitt land. Det är därför logiskt att mästerskapet är en festival med kontinentala metoder. Och den mer eller mindre avgörande men bevisade användningen av ockulta metoder är utan tvekan en sport inom idrotten. Om Cristiano Ronaldo skulle ha förklarat att "fotboll är 100% ren", utelämnade han antagligen dopningsförsök som var mindre kemiska än andliga, särskilt "juju" från Nigeria eller Kamerun.

Kollektiva böner

"Placebo" eller "medicinskt", i "personlig boost" eller "sabotage av motståndare" -läget tas användningen av häxkonst för att störa spelet på allvar. Vi framkallar kollektiva bönesessioner innan vi går in på fältet, stänk av gris-gris på gräsmattan, ofta väldoftande doftkakor att dricka eller gnugga, örter, bark, snören eller andra amuletter gömda i benskyddet , skor eller gummiband för shorts.

Ska vi tro på en uppriktig paranoia hos battracker? Vidskepelse är inte bara afrikansk. År 2015 kallades buddhistiska munkar av Vichai Srivaddhanaprabha, den thailändska ägaren av det engelska Leicester-laget, för att välsigna spelarna och arenan.

Den här artikeln uppträdde först på https://www.jeuneafrique.com/1107391/societe/chronique-cameroun-zimbabwe-le-chan-championnat-de-sorcellerie/?utm_source=jeuneafrique&utm_medium=flux-rss&utm_campaign=flux-rss- unga-afrika-15-05-2018

Lämna en kommentar