Här är det andra viruset som oroar Asien

0 668

Här är det andra viruset som oroar Asien 

 

I denna serie undersöker vi vilka sjukdomar som mest sannolikt orsakar nästa globala pandemi och lär oss av forskare i loppet för att förhindra att det händer.
T

Covid-19-pandemin har överraskat mycket av världen. Men inte alla. I åratal har epidemiologer och andra experter varnat för att vi förbereder oss för en global pandemi.

De flesta av de sjukdomar som experter oroar sig för kommer från djur. I själva verket är 75% av nya framväxande sjukdomar zoonotiska. Covid-19 - tros komma från pangoliner som säljs på våta marknader i Kina - var inte annorlunda. Men precis som Covid-19 blir zoonotiska sjukdomar mer riskabla för människor på grund av våra egna handlingar. Vår inverkan på klimatet, intrång i livsmiljöer och resor runt om i världen har bidragit till cirkulationen av djursjukdomar. I kombination med urbanisering, överbefolkning och global handel har vi skapat ett idealiskt scenario för fler pandemier.

WHO skickar hjälp till Libyen med sanktionerade syriska flygplan 

I den här serien utforskar vi sex av de sjukdomar som mest sannolikt orsakar följande och tittar på arbetet som gjorts för att försöka stoppa dem. Från kameler som bär hav i Afrika till influensasvin i Europa, möt djuren och sjukdomarna med störst pandemipotential och lär oss vad vi kan göra för att stoppa dem innan det är för sent.

Fortsätt kolla igen när vi uppdaterar den här sidan med de senaste berättelserna från de kommande veckorna.

Denna serie rapporterades, skriven och producerad av Harriet Constable och Jacob Kushner. Det redigerades av Amanda Ruggeri. Rapportering för denna serie finansierades av Pulitzer Center.

Fruktfladder flyger över morgonmarknaden i Battambang, en av de många platserna i Kambodja där fladdermöss och människor kommer i nära kontakt dagligen (Piseth Mora)

Fruktfladder flyger över morgonmarknaden i Battambang, en av de många platserna i Kambodja där fladdermöss och människor kommer i nära kontakt dagligen (Piseth Mora)

Fladdermöss i Asien

Nipah-viruset är en av de 10 prioriterade sjukdomarna i Världshälsoorganisationen som de tror kan orsaka en pandemi. Det finns ingen vaccination, det är extremt dödligt och det har redan funnits ett antal epidemier i Asien. Vi träffar forskare som studerar sjukdomen som tror att överutveckling och intrång i fladdermössens livsmiljö gör en annan spridning mer sannolikt. Läs vår artikel om hur Nipah kan bli nästa pandemi.

Den här artikeln uppträdde först på: https://www.bbc.com/future

Lämna en kommentar