Ouattara och oppositionen tvingas av Frankrike att samarbeta i en regering

0 206

Ouattara och oppositionen tvingas av Frankrike att samarbeta i en regering

 

Kommer Elfenbenskusten att uppleva ännu en regering med nationell enhet efter den våldsamma valparentes som just har ägt rum? Det är verkligen mot detta vanliga mönster som den politiska klassen tycks vara på väg. Det är åtminstone vad Frankrike vill införa Alassane Ouattara i utbyte mot permanent diplomatiskt stöd..

Frankrike driver hårt för närvarande för en regering med nationell enhet i Elfenbenskusten. Det är en öppen hemlighet. För att kunna få ett slags lugn som främjar sin verksamhet försöker Paris att skära päronet i två i valkrisen i Elfenbenskusten.

Video av en bibel som hittades intakt i en butik förstörd av eld

Ett slags gentlemen's agreement som vill erkänna valet av Ouattara till oppositionen. I gengäld kommer Ouattara inte att ha råd med lyxen att regera ensam som han har gjort de senaste tio åren. Ormar svåra att svälja för båda lägren. Men vi måste vänja oss vid det och förbereda oss för det. Efter sin minister Jean-Yves Le Drian håller Macron med om detta.

"Det är upp till president Ouattara att definiera villkoren för ett fredligt politiskt liv. Han kommer utan tvekan att behöva göra öppenhetsgester i sammansättningen av nästa regering såväl som gentemot de yngre generationerna av politiska partier.”, Sa han i sin intervju med Jeune Afrique. Han tittade också positivt på gesterna mot Bédié och Gbagbo.

Ordet är ute. "Inledande gester i sammansättningen av nästa regering". Vad finns i allt detta? Har Elfenbenskusten råd att lösa grundläggande juridiska problem genom att föra den berömda "Enhetsregering", en riktig inoperativ krabbkorg?

För konfliktparterna är det en känslig passage som förbereder sig. De militanta baserna kanske inte går in i detta politiska spel. Vilket alltid slutar med konflikter och fasadförsoningar.

Denna artikel uppträdde först på: https://www.afrikmag.com

Lämna en kommentar