Presidentval i Burkina Faso: säkerhet i hjärtat av bekymmer - Jeune Afrique

0 9

En valaffisch i Ouagadougou den 20 november 2020.

En valaffisch i Ouagadougou den 20 november 2020 © Sophie Garcia / Hans Lucas

Säkerhet är huvudfrågan i presidentvalet och lagstiftningsvalet den 22 november i Burkina Faso, plågad av jihadistiska attacker och konflikter mellan samhällen.


Det fanns inget ultimatum i Gorom-Gorom. Denna stad i Sahel-regionen, nära den nigerianska gränsen, har turen att dra nytta av en frekvent närvaro av försvars- och säkerhetsstyrkor. Men i närliggande byar skickade väpnade grupper formellt ett meddelande som förbjöd folk att rösta. ”Under de senaste dagarna har varningar cirkulerat som indikerar att beväpnade män hade sett runt i staden. Utgångsförbudet är klockan 22, men det finns ingen på gatorna långt före den tiden, säger en humanitär arbetare som arbetar i Gorom-Gorom på villkor av anonymitet. Psykos har börjat och även här är folk lite ovilliga att gå och rösta på söndag.

Sahelregionen var en av de första som drabbades av säkerhetskrisen som har skakat Burkina Faso sedan 2015. I november 2019 var Djibos vice borgmästare hade dödats i ett bakhåll inte långt från hans stad. Mindre än ett år senare, i augusti förra året, var det huvudstads imamen som hittades död efter hans bortförande av beväpnade män. Det är också i denna region som en mördande händelse kom för att punktera valkampanjen den 8 november, då föraren av en lagstiftande kandidat dödades på axeln som förbinder Dori till Gorom-Gorom.

Den här artikeln uppträdde först på https://www.jeuneafrique.com/1077552/politique/presidentielle-au-burkina-la-securite-au-coeur-des-preoccupations/?utm_source=jeuneafrique&utm_medium=flux-rss&utm_campaign=flux- rss-young-africa-15-05-2018

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.