Genom att köpa Teranga Gold poserar Naguib Sawiris som ledare på Londons börs - Jeune Afrique

0 6

Genom att utnyttja Randgolds tillbakadragande vill den egyptiska miljardären göra Endeavour till den största börsnoterade guldproducenten i den brittiska huvudstaden.


Det kanadensiska företaget Endeavour GoldCorp har för avsikt att göra ett anmärkningsvärt inträde på Londonbörsen efter att ha ingått ett fusions- och förvärvsavtal med sin kanadensiska rival Teranga Gold.

För 1,86 miljarder dollar kommer detta kontrakt att göra det möjligt att lägga till sin västafrikanska portfölj en fjärde gruva i Burkina Faso, liksom Massawa-gruvan i Senegal, som Teranga köpte från Barrick i år och som kopplades till sin befintliga Sabodala-verksamhet.

Enligt huvudaktieägaren, den egyptiska telekommunikationsmiljardären Naguib Sawiris, som investerar 200 miljoner dollar i den nya gruppen kommer att inneha 19% av aktierna, kommer det nya företaget att vara den största producenten av guld noterat i London och bör se öppet dörrarna till FTSE 100-indexet.

1,5 miljoner uns guld per år

En plats som företaget också kommer att vinna tack vare tillbakadragandet av Randgold, som lämnade noteringen i London efter förvärvet av världens näst största producent, Barrick Gold. De viktigaste företagen i sektorn som fortfarande finns i indexet är ryska Polymetal och mexikanska Fresnillo. Tillsammans producerar Endeavour och Teranga mer än 1,5 miljoner uns guld per år, vilket är Polymetals mål för 2020.

Sébastien de Montessus, VD för Endeavour, välkomnade den 16 november i ett pressmeddelande ”den förbättrade profilen som det nya företaget kommer att presentera på de finansiella marknaderna, med stöd av en sund balansräkning och starka kassaflöden som lovar en hållbar avkastning ".

Nuvarande aktieägare i Endeavour och Teranga kommer att äga 66% respektive 34% av det nya bolaget, varav Endeavour betalar 0,47 egna aktier för varje Teranga-aktie, en premie på 5,1% över slutkursen. de Teranga den 13 november på Toronto Stock Exchange.

Senegalesisk säkerhet för att motverka Burkinabè-risken

I ett uttalande hänvisar det brittiska företaget också till en finansiering på 800 miljoner dollar som förhandlats fram med ett konsortium av banker, inklusive Citigroup, HSBC och ING, som kommer att användas för att konsolidera Endeavors och Terangas skulder.

För Berenberg-analytiker ”kommer samgåendet att stärka Endeavors position som den största guldproducenten i Västafrika, samtidigt som den kommer att tillföra långsiktig produktion från en lägre riskjurisdiktion [Senegal ] för att motverka gruppens relativt viktiga vikt gentemot Burkina Faso ”.

Affären stöddes av Naguib Sawiris investeringsmedel, La Mancha, samt Endeavors aktieägare Tablo och Barrick, säger företaget.

Den här artikeln uppträdde först på https://www.jeuneafrique.com/1076750/economie/en-rachetant-teranga-gold-naguib-sawiris-se-pose-en-leader-a-la-bourse-de-londres /? utm_source = unga Afrika & utm_medium = flux-rss & utm_campaign = flux-rss-young-africa-15-05-2018

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.