Nigeria: Afrobeats-superstjärnor mobiliserade mot polisvåld - Jeune Afrique

0 48

Fram till nu generellt sett inte politiserade, lägger tenorerna i den nigerianska popen Wizkid, Davido och Tiwa Savage nu sin popularitet till tjänst för # EndSARS-rörelsen mot polisförtryck.


Nigerias gröna och vita flagga fläckad med blodfläckar ... Det chockerande fotot sammanfattar förtrycket av demonstrationen tisdagen den 20 oktober mot polisbrutalitet i Lagos. Och om bilden gjorde turnén på nätet är det också tack vare Afrobeats sångare. Yemi Alade, Mr Eazi ... Nästan alla har delat det på sitt Instagram-konto med starka kommentarer. Davido sammanfattar sin nöd i ett rop: ”THEYER DÖDER VÅRA MÄNNISKOR. "

Apolitisk kapitalism

Man kan bli förvånad över denna aldrig tidigare skådade mobilisering av Afrobeats stjärnor. Till skillnad från deras landsmän Fela, skapare av Afrobeat med Tony Allen på 1970-talet har de nya tenorerna i den nigerianska musikscenen hittills inte lysat av deras engagemang. Genom sina former, dess bling bling-dekor, iscenesättningen av social framgång är Afrobeats en glad fest av apolitisk kapitalism.

Fela var våldsam eftersom samhället var våldsamt mot honom

Det finns naturligtvis några starka individer som Burna Boy, som ser sig själv som en arving till "den svarta presidenten" Fela, och som fördömde bristen på vatten och el, korruptionen av valda tjänstemän och redan polisförtryck. Men de andra sångarna föredrog i allmänhet att viska bluettes eller skryta om miljontals på sina bankkonton i enlighet med deras fans. "Fela var våldsam, arg, eftersom samhället var våldsamt mot honom", berättade för oss i sammanfattning i en intervju 2018 Mr Eazi, som inte kände samma ilska i honom vid den tiden.

Black Lives Matter-rörelsen sätta stopp för denna goda neutralitet. Det har följts och vidarebefordrats allmänt av nigerianska artister, som ofta har fotfäste i USA (Davido föddes i Atlanta) eller som regelbundet håller konserter där. Men rörelsen mot polisbrutalitet i Nigeria har tagit mobilisering uppåt. Vilket är desto mer logiskt för unga sångare (Wizkid är 30 år, Burna Boy 29 år, Davido 27 år ...), i fas med sin publik som ligger i fronten för förtryck i demonstrationerna.

Kommunikationsstrid

Utöver att dela bilder och slagord från demonstranterna försöker superstjärnorna lägga tyngden i avstånd med de nigerianska myndigheterna. På sociala nätverk har Tiwa Savage lanserat en vädjan till Beyoncé, som hon arbetat med i projektet "Black is King". "Jag vill att de ska använda sina röster korrekt för att försvara landet som födde Afrobeats och som är i brand just nu", sa hon. Den 21 oktober delade Beyoncé ett högtidligt meddelande på sitt Instagram-konto (155 miljoner abonnenter) för att fördöma polisbrutalitet och stå tillsammans med sina nigerianska "systrar och bröder".

Davido gick ett steg längre. Sångaren har politiska förbindelser i Nigeria: hans farbror Nurudeen Ademola Adeleke är en anmärkningsvärd från delstaten Osun, i sydvästra delen av landet, som nyligen misslyckades med att väljas till senator. Stöttad av hundratals demonstranter träffade han den nigerianska polisinspektören general Mohammed Adamu den 11 oktober, inklusive att kräva en lag för att straffa poliser som brutaliserar nigerianer.

Det är svårt att säga idag vem av myndigheterna eller demonstranterna som kommer att vinna striden på gatorna. Men tack vare stjärnorna i Afrobeats är striden om kommunikation på sociala nätverk redan vikad.

Den här artikeln uppträdde först på https://www.jeuneafrique.com/1061276/politique/nigeria-les-superstars-de-lafrobeats-mobilisees-contre-les-violences-policieres/?utm_source=jeuneafrique&utm_medium=flux-rss&utm_campaign= rss-feed-young-africa-15-05-2018

Lämna en kommentar