Några timmar före presidentvalet håller Côte d'Ivoire andan - Jeune Afrique

0 474

Mer än 7 miljoner väljare kallas till omröstningarna i lördags under en omröstning som präglas av bojkotten av de största oppositionskandidaterna och i slutet av en mycket spänd kampanj.


Torsdagen den 29 oktober, tidigt på kvällen, när valkampanjen upphör, processionen av Patrick Achi har precis passerat byn Agbaou (150 km norr om Abidjan), på axeln Akoupé-Adzopé, när skott hörs. Panik, förståelse. Är det ett misstag från hans nära vakt? En attack direkt mot presidentens generalsekreterare? Svårt att säga säkert, men händelsen speglar en särskilt volatil situation.

Några timmar tidigare hade Alassane Ouattara avslutat sin kampanj med en maktuppvisning i Abobo och paraderade i denna kommun Abidjan, som är gynnsam för honom framför tiotusentals glödheta anhängare. Detta var bara statschefens andra verkliga offentliga framträdande sedan dess den officiella lanseringen av hans kampanj i Bouaké den 17 oktober. Resten av tiden representerades han i fältet av sina huvudlöjtnanter och ministrar. Det var Patrick Achi som svarade på frågor från arbetsgivare och senare från journalister från radio-tv Ivoirienne (RTI).

Under de senaste dagarna har Alassane Ouattara visat ansiktet på en fridfull man. Är den svåraste delen för statschefen över? Kanske. Sedan han tillkännagav att han skulle delta i en tredje period i början av augusti, våld som degenererade till interkommunala sammandrabbningar lämnade omkring trettio döda. Trots allt fortsatte presidenten, som hans löjtnanter förutspådde i början av kampanjen. "Det kommer att finnas incidenter här och där, men valet kommer att hållas och vi kommer att vinna det", försäkrade en minister för några veckor sedan.

Bristning

Trots dessa lugnande ord verkar resultatet av detta val fortfarande osäkert. Insatsen är uppenbarligen inte resultatet. Av de fyra kandidater som valts ut av konstitutionella rådet, ensam Kouadio Konan Bertin kommer att möta statschefen. Henri Konan Bédié och Pascal Affi N'Guessan har dem, beslutade att bojkotta, vägrar att ackreditera Alassane Ouattaras ”förverkande”.

Sedan de efterlyste civil olydnad i mitten av september har Bédié, Affi N'Guessan och de andra oppositionspersonerna gått sönder. De är övertygade om att den avgående presidenten bryter mot konstitutionen och att hans tredje mandatperiod är olaglig, de vägrar att delta i ett val som de anser att de organisatoriska förhållandena är bristfälliga - de kräver i synnerhet att den oberoende valkommissionen (CEI) återupprättas och av dess lokala filialer.

I detta spända sammanhang beslutade Laurent Gbagbo, men ändå tyst sedan han arresterades den 11 april 2011 bryta tystnaden i sista minuten genom att ge en intervju till TV5 World från Bryssel29 oktober. Ett val gjort enligt honom på grund av "katastrofen" som hotar landet efter presidentvalet.

Grundare av den ivorianska folkfronten (FPI) var ivrig efter att komma ihåg att han fortfarande är där och att visa att han fortfarande har för avsikt att spela en roll på den politiska scenen. Om han inte riskerade att vidarebefordra uppmaningen till civil olydnad från andra motståndare - hans mål är fortfarande överklagat vid Internationella brottmålsdomstolen, ICC - accepterade han inte heller hans argument. slår mot sin rival Alassane Ouattara. Enligt honom är det hans önskan att delta i en tredje period som är orsaken till alla nuvarande spänningar.

"KO blow"

Inför den avgående presidenten som lovar att vinna i "ett knockout-skott" är det bara Kouadio Konan Bertin som spelar spelet. Vad tjänar honom den skarpa kritiken från dem som beskattar honom "för att hävda demokratisk" Ouattara. "Lyckligtvis är han där", medger en minister.

På landsbygden besökte dissidenten från Demokratiska partiet i Elfenbenskusten (PDCI) ett dussin städer. ”Du är tillräckligt mogen och utbildad för att ta ditt ansvar i detta land. På lördagen den 31 oktober 2020, gå massivt till valet för att rädda Elfenbenskusten, sade han torsdag i Koumassi. Den tidigare suppleanten för Port-Bouët (från 2011 till 2016) hade redan varit oberoende 2015. Han hade vunnit drygt 4% av rösterna.

Ingen vet vilken form och vilken intensitet protesten kan ta. "

På lördagar är vallokalerna öppna från 8 till 18 Av de 7,5 miljoner som är registrerade på röstlängden har mindre än 3,5 miljoner dragit tillbaka sina röstkort. De som ännu inte har gjort det kommer att kunna dra tillbaka dem på valplatsen. Men hur många kommer att resa? Kan omröstningen hållas över hela territoriet?

På papper är det planerade säkerhetssystemet imponerande: mer än 35 000 poliser, gendarmar och soldater är utplacerade. ”Men de kan inte vara överallt. Det är ett stort test eftersom ingen vet vilken form och vilken intensitet utmaningen kan ta, tillägger en säkerhetskälla.

Avkreditera omröstningen

Oppositionen döljer inte sin avsikt att förhindra att valet hålls ordentligt varhelst det har råd, för att så mycket som möjligt miskreditera processen. "Det blir inget val den 31 oktober", upprepar outtröttligt Guillaume Soro från sitt parisiska exil, väcker oro hos vissa makttjänstemän. Om det klarar sig trots allt är det ingen tvekan om att medlemmarna i fronten "Allt utom Ouattara" inte kommer att erkänna legitimiteten för den omvalda presidenten. Som en intim av Laurent Gbagbo förtröstar ”är tanken i ihålig att installera i ivorianernas sinnen att Alassane Ouattara är över. "

Under de senaste veckorna har valmaterial bränts på många orter i södra Elfenbenskusten, vilket har tvingat myndigheterna att skicka det till säkra platser. Fredag ​​morgon blev situationen spänd i huvudstaden Bonoua och Yamoussoukro. Vägspärrar uppfördes, demonstranter kolliderade med polisen. I Koun Fao (nordost) riktades kontoret till den oberoende valkommissionen (CEI). Vissa vägar i centrum har också blockerats.

Trots låg spänning kommer nästan 10 000 ivorianska och internationella observatörer att vara närvarande. Västafrikanska staternas ekonomiska gemenskap (ECOWAS), afrikanska unionenhar Carter Foundation vardera utplacerat ett uppdrag. En delegation från International Organization of La Francophonie (OIF) gjorde också resan till Abidjan.

Många ivorianer känner sig gisslan i detta långa nervkrig mellan oppositionen och myndigheterna. I en vecka har Abidjanis granskat sina telefoner med minsta varning. Traumat efter krisen 2010-2011 är fortfarande närvarande. Vi gjorde avsättningar. Några föredrog att lämna Abidjan till Ghana eller återvända till sina byar. Under de senaste dagarna har busstationen i Yopougon sett sin närvaro dubbelt. Marcelle, i fyrtioårsåldern, kommer att stanna hemma, norr om Abidjan. ”Jag har ingen att ta hand om mina barn. Vid varje val har han våld. Det rör mig inte längre. "

Den här artikeln uppträdde först på https://www.jeuneafrique.com/1066283/politique/a-quelques-heures-de-la-presidentielle-la-cote-divoire-retient-son-souffle/?utm_source=jeuneafrique&utm_medium= flux-rss & utm_campaign = flux-rss-young-africa-15-05-2018

Lämna en kommentar