Owona Nguini attackerar våldsamt MRC och Equinoxe Tv

0 54

Owona Nguini attackerar våldsamt MRC och Equinoxe Tv

 

I en kolumn med titeln: följeslagare på resan till ambazonisk äventyrssyn analyserar universitetsläraren den kris som har pågått i fyra år i de nordvästra och sydvästra regionerna i Kamerun.

En av de faktorer som upprätthåller den mördande och splittrande konflikten är förekomsten av en koalition som på ett synligt eller osynligt sätt bärare den olycksbådande orsaken till väpnad ambazonism. De separatistiska lobbyn som har infört sin hegemoni i identitetens anglofoni drar faktiskt nytta av det synliga eller maskerade stödet från många aktörer i det kamerunska samhället som är förblindade av deras fientlighet mot centralmakten och dess nätverk. samhälle, att de är redo att se hela Kamerun brinna, om de tror att regimen och dess centrala ledare kommer att vara välter.

Dessa olika aktörer utgör en verklig trojansk häst som är avsedd att dölja en koalition av störtningen som betecknas av en term som modelleras av en vision om våld som frestas av utrotnings- eller rensningsreflexen: jaga. Denna koalition gör det möjligt att sprida det splittrande giftet av häftighet och hämnd mellan samhällen som inkuberar massakreringsväven och folkmordshotet i det kamerunska offentliga rummet. Den här koalitionen organiserar en virtuell sabbat av utträdare redo att sluka de uppdelade delarna av Kamerun

1- Confederalists / secessionisterna listig.
De är anhängare av en högsegmenterad kamerunistisk stat där centralregeringen skulle reduceras till det minsta, och bara vara en förhandlingsplats mellan nästan suveräna territoriella stater. De går över som vanliga federalister medan deras logik förvandlar Kamerun till en konfederalstat. Det är faktiskt maskerade avskiljare som Master Bobga Harmony och Wilfred Tassang som spelade för att vara federalister innan de avslöjade sig. Dieudonné Essomba, listig anhängare av en suverän Ekang-stat ska lagras här.

2- Radikala etnopopulistiska federalister.
De är identitetsmilitanta och aktivister som motsätter sig den styrande ramen för den decentraliserade unitariska staten, som halvhjärtat stöder engelsktalande autonomism, som till stor del kommer från samma matris av visceral kommunitarism som dessa federalistiska identitetsströmmar. Här bredvid dessa etnopopulistiska federalister finns de sydkamerunska federalisterna, varav många är semi-ambazonier eftersom de erkänner att det finns en engelsktalande kamerunska nation och människor som har en legitim rätt till sin stat inför en Fransktalande folk och nation. Mästare Agbor Nkongho är en del av denna rörelse. Demogopopulistiska anhängare av Ekang (Fedek) -förbundet Armand Assev alias Armand Willy. en av de mest radikala försvararna av denna etnopopulistiska federalism är Charly Oyie Noah.

3- Federalister gemenskapen måttliga motsatta den decentraliserade enhetliga staten.
Vissa delar av PCRN, inklusive presidenten för denna formation Cabral Libii Li Ngue Ngue, även om de bekräftar sin koppling till republikens enhet förstår på många punkter för engelsktalande autonomism, särskilt för federalistiska-kryptokonfederalister som Agbor Nkongho eller de anglophone federalisterna till förmån för uppståndelsen av en anglophone-frankofon tvåkulturell federalism. Cabral Libii militerar för samhällsfederalism eller identitetsregionalism och finner teman försvarade av de engelsktalande aktörerna som nämns. Ofta benägen för opportunism har ledaren för PCRN till och med etablerat förbindelser med ambazoniska avskiljande ledare som Tapang Ivo Tanku. Denna rörelse motsätter sig klassisk decentralisering och kritiserar statens ihållande centralism. Det är genom dessa aspekter som PCRN även oavsiktligt på grund av sin dominerande republikanska inriktning kan bidra till motståndet från avskiljningsavhandlingar, faktiskt baserat på samhällsfundamentalism.

4- De etnofascistiska pseudofederalisterna.
Den här strömmen är den farligaste eftersom den bygger på en fet ideologi: överhögheten i Bamileke-binam-grassfiels-samhället invigd av en verklig doktrinärlitteratur. Han har inte uppriktig och uppriktig federalistisk övertygelse. Hans vision om federalism är rent taktisk, vilket vi kan se i den partisanska anordningen som fångats av dessa etnofascistiska lobbyer: MRC.

Detta parti låtsas dela federalistiska inriktningar medan de etnofascistiska lobbyn som koloniserade denna bildning i verkligheten är i en hegemonistisk inställning som handlar om att erövra den centralistiska staten och bevara den för lobbynas intresse som styr denna politiska formation. . MRC förlitar sig på den etnofascistiska falangistgruppen ”Anti-Sardinards Brigade” (BAS) som öppet åtog sig att samla in pengar för att köpa vapen från Ambazonians. Några av militsledarna som Brice Nitcheu antog offentligt detta alternativ vid möten där "gäster" från MRC var närvarande som mästare Simh.

Denna ström är särskilt skadlig eftersom den vill använda de ambazoniska miliserna för att störta den centrala makten och dess ledare. En av dess siffror är den stora teoretikern för Förbundsrepubliken Grassfields, Jacques Noumsi, en oinhibiterad etno-fascist som etniskt stigmatiserar även Ekang-demonstranter som Christian Ntimbane Bomo. Den ekonomiska huvudstaden i dess Chimera-stat är Douala.

5- Sociala allierade av pseudo-federalister
De etnofascistiska lobbyerna har en anslutning vävd runt MRC med ett dedikerat media som equinox helt förvärvat till detta perspektiv av en obligatorisk etnisk rotation av den centrala makten därför betraktad som en tontin. Equinoxe har således blivit en mediamaskin som subtilt vidarebefordrar pro-secessionistisk propaganda under förevändning av en "objektiv" och "balanserad" täckning av situationen. Påstås neutrala icke-statliga mänskliga rättigheter som REDHAC eller NDH sugs faktiskt in i MRC.

Dessa organisationer har ett väldigt nyfiken sätt att säkerställa skyddet av de mänskliga rättigheterna, och nästan systematiskt tystnar de upprepade övergreppen från ambazoniska obscurantistiska kriminella skurkar för att bara peka fingret på försvars- och säkerhetsstyrkan. Allt detta är uppenbarligen inte oskyldigt. Det är en fråga om att dra nytta av den anglophone-krisen för att främja de hegemonistiska beräkningarna av vad vissa anhängare själva har kallat "Bami Power" dömda att nedgradera "Landet organisatör Vilket enligt dem skulle motsvara Ekang / Fang-Boulou-Beti-hemmet.

Denna artikel uppträdde först på: https://www.camerounweb.com

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.