Elfenbenskusten: i Abidjan, en enad opposition mot ADO men med osäker strategi

0 113

Elfenbenskusten: i Abidjan, en enad opposition mot ADO men med osäker strategi

Henri Konan Bédié, under oppositionens möte den 10 oktober i Abidjan.

Den ivorianska oppositionen anordnade ett stort sammanträde på lördag för att visa sin enhet mot det omtvistade kandidaturet för Alassane Ouattara för en tredje period den 31 oktober.

Det är slutet på dagen och solen sjunker långsamt ner på Ebrié-lagunen. Davy lämnar platåområdet i Abidjan där han deltog i mötet organiserat av hela den ivorianska oppositionen. På trettiotalet, en aktivist från Demokratiska partiet i Elfenbenskusten (PDCI) sedan 2000-talet, bär han en grön t-shirt för att hedra sin utbildning och sin ledare, Henri Konan Bédié.

Han sa dock att han var lite besviken: ”Det var viktigt att vara där för att säga att vi är emot Alassane Ouattaras tredje valperiod. Men jag väntade på en tydlig slogan. Vi är redo. Men vi måste veta exakt vad som förväntas av oss. Våra ledare kan inte längre gömma sig. Vi måste anta. "

LÄS [Tribune] Bédié, eller frestelsen att bojkotta

Under de senaste dagarna gömde sig inte Bedies släktingar och kommunikatörer för att tillkännage det och visade villigt musklerna: detta möte skulle markera den stora början på civil olydnad. Efter att ha släppt denna slogan den 20 september skulle Henri Konan Bédié äntligen specificera dess innehåll. Abidjan

Inget stort meddelande

Tala för att avsluta evenemanget, oppositionsledaren, i sin egenskap av dekan och tidigare statschef, gjorde Bédié inget stort meddelande. Han försäkrade bara att "diktaturen för RHDP (rally av Houphouëtists för demokrati och fred) kommer att besegras om några dagar eller veckor" och kallade "FN: s generalsekreterare, António Guterres, till ta upp det ivorianska underlaget för inrättandet av ett trovärdigt oberoende valorgan före presidentvalet ”.

Ska vi dra slutsatsen att han hoppas att äntligen delta? Under de senaste dagarna hade Daoukros sfinx privat antytt att hans kamp mot Alassane Ouattara nu kom före frågan om hans kandidatur.

LÄS [Serie] Ouattara-Bédié: den sista striden

”Bédié vill bli kandidat, men han sitter fast vid trycket från Guillaume Soro och Laurent Gbagbo. Om han inte visste hur man skulle galvanisera aktivisterna denna lördag, när kommer han att ha möjlighet att göra det? Kraft kommer inte längre att låta oss träffas på det här sättet ”, sa en av hans släktingar. Valet är fortfarande planerat till den 31 oktober, och kampanjen är planerad att pågå från 15 till 29.

Oppositionens anhängare, samlades den 10 oktober 2020 i Abidjan.

Häftighet

Före honom hade de andra oppositionsfigurerna som samlats på Félix Houphouët-Boigny-stadion varit mycket mer stötande. Pascal Affi N'Guessan, vars kandidatur också valdes ut, krävde en politisk övergång för återfödelsen av Elfenbenskusten ”. ”I morgon och i övermorgon, låt oss agera på marken för Alassane Ouattaras avgång,” fortsatte den tidigare premiärministern, närvarande tillsammans med Assoa Adou, företrädare för den rivaliserande grenen av Front populaire ivoirien (FPI).

I enlighet med ingriparna hade attackerna mot ALASSANE OUATTARA ibland HAD XENOFOBISKA RELENTER.

läs också:

Så räddades de fallande pojkarna

Lämna en kommentar