Algeriet: M6-kanal förbjuden efter dokumentär

0 165

Det algeriska kommunikationsministeriet har beslutat att "inte längre auktorisera" den privata franska TV-kanalen M6 att verka i Algeriet, dagen efter sändningen av en dokumentär om den populära proteströrelsen "Hirak" i landet.

I ett uttalande som släpptes måndag kväll anklagar kommunikationsministeriet den här dokumentären med titeln "Algeriet, landet för alla revolter" - av "Ta en partisk titt på Hirak" och ha producerats av ett team utrustat med "Falsk skjutningstillstånd".

"Detta prejudikat får oss att besluta att inte längre auktorisera M6 att arbeta i Algeriet, i någon form alls"säger ministeriet.

Visas som en del av showen "Exklusiv förfrågan", den här 75-minutersrapporten - filmad ibland med "Diskreta kameror" - avslöjar vittnesbörd från tre unga algerier om deras lands framtid, i greppet om ett aldrig tidigare skådat uppror sedan februari 2019.

Hälsokrisen ledde till att marknaden avbröts "Hirak" i mitten av mars. Kommunikationsministeriet kastar "Smaklösa vittnesmål", Av "De mest reduktiva klichéerna" et "En summa anekdoter utan djup".

En av huvudpersonerna i utredningen, Noor, en YouTuber känd i Algeriet, förklarade på sociala nätverk på måndag att hon ångrade att hon deltog i dokumentären och beklagade "Brist på professionalism" av den franska kanalen.

Enligt det algeriska pressmeddelandet, "En fransk-algerisk journalist säkerställde filmens produktion, med hjälp av en" algerisk fixare ", som fick ett falskt tillstånd att skjuta", ett brott "dessutom strängt straffat".

Ministeriet lovar att vidta rättsliga åtgärder mot reportrarna för "Förfalskning i äkta eller offentlig skrift". Den "Det är ingen tillfällighet att dessa medier, utrustade för att genomföra en agenda som syftar till att skada Algeriets image och knäcka det orubbliga förtroende som skapats mellan det algeriska folket och deras institutioner, agerar i samförstånd och på olika nivåer och stödjer", tror han.

Enligt ministeriet hade M6 den 6 mars 2020 lämnat in en begäran om pressackreditering för medlemmar i showens team. "Exklusiv förfrågan", för inspelning av en dokumentär på "Främjandet av den ekonomiska och turistutvecklingen i staden Oran, liksom den mångkulturalism som gör vårt lands rikedom".

Begäran som fick ett ogynnsamt svar från tjänsterna från kommunikations- och utrikesministerierna, sa han. Sändningen i maj förra året av den offentliga kanalen France 5 av en annan dokumentärfilm om algerisk ungdom och "Hirak" -

"Algeriet min kärlek" av fransk journalist och regissör av algeriskt ursprung Mustapha Kessous - hade utlöst en diplomatisk kris mellan Alger och Paris.

Den här artikeln uppträdde först på: https://onvoitout.com/

Lämna en kommentar