[Kolumn] Covid-Organics: traditionell healeroptimism inför Madagaskans utbrott - Jeune Afrique

0 2

Ska vi förtvivla ”botningen” mot koronaviruset som främjas av Andry Rajoelina? Med ökningen i fallen vet inte malagasy människor längre vilken artemisia de ska vända sig till ...


I ett ämne så nytt som Covid-19 är det svårt att pressa mellan faktaträdet och propagandabarken. Statistiken i sig, nödvändigtvis ofullständig men formell, undvika inte trompe-l'oeil. Bör vi glädjas över att kontinentet den 28 juli nådde tröskeln för 500 000 botade patienter eller oroa sig för att samma Afrika, tjugo dagar tidigare, överskred gränsen med 500 000 officiella infektioner?

Eftersom kontinentala data ger mindre och mindre mening - accelerationen i spridningshastigheten är inte jämnt fördelad geografiskt - är det nödvändigt att undersöka vissa länder som är symtomatiska för en eller annan aspekt av hälsohändelsen.

artemisia

Malagasy fallet är namnet på traditionell utövareoptimism, sedan president Andry Rajoelina bar Covid-Organics på dopens stilsort. Lanserade lika mycket som en marknadsförd produkt som ett proaktivt uttryck för afrikansk stolthet avkok baserat på artemisia skulle bota Covid-19.

Men fyra månader efter uppkomsten av det första fallet av coronavirus på Madagaskar upplever Antananarivo en kraftig ökning av antalet infektioner. Ön överskred den här veckan den symboliska stapeln med 10 000 fall, inklusive 93 dödsfall. Medan antalet nya dagliga föroreningar stabiliserats på cirka 300, är ​​det nu mellan 400 och XNUMX.

Tiden har tydligen kommit för sanitetsstriden, folkligt tvivel och politisk oenighet ...

Var presidentens "TGV" för snabb i sin förhärligande av Covid-Organics?

Myndigheterna åberopar skammen. Ökningen i antalet upptäckta fall är mindre resultatet av för tidig dekonfinans eller den antagna ineffektiviteten hos artemisia än det matematiska resultatet av ökningen av screeningskapacitet.

För resten, parallellt med förklaringen om Antananarivo-befolkningens höga täthet, anklagar anhängare av botemålet det partiella misslyckandet med att ta Covid-Organics, som emellertid är utbrett på Madagaskar (och detta även om det har upphört att vara fritt ).

Övertygad eller följare av Coué-metoden, var presidentens "TGV" för snabb i sin förhärligande av Covid-Organics? Hälsoministeren kommer inte längre att kommentera frågan. Det omformades av talesman för hans regering, efter att ha begärt hjälp från det internationella samfundet mot "stora epidemiska utbrott".

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.