Fatou Bensoudas arv på ICC: kandidaterna kämpar för att övertyga - Jeune Afrique

0 2

Fatou Bensouda, åklagarmyndighet för Internationella brottmålsdomstolen, 2018.

Fatou Bensouda, åklagarmyndighet för Internationella brottmålsdomstolen, 2018. © Wiebe Kiestra för JA

De fyra officiella kandidaterna till anklagaren för Internationella brottmålsdomstolen har passerat en riktig jobbintervju. En unik upplevelse.


"Tror du att det är nödvändigt att åklagaren är synlig? "" Kommer du att ha intressekonflikter om du valts? "" Vilka kriterier bör vägleda valet av ärenden som hanteras av kontoret? »… Det är en underlig övning där de fyra kandidaterna som för närvarande körs för arv efter Fatou Bensouda, den nuvarande åklagaren för Internationella brottmålsdomstolen, förlovade den 29 och 30 juli.

I mer än sex timmar besvarade de frågor från företrädare för deltagarstater och medlemmar i det civila samhället. En riktig jobbintervju, genomförd med flera personer, för en eftertraktad och mycket politisk position, som hölls under en videokonferens öppen för allmänheten.

Ett alternativ som valts för att tillåta Morris Anyah (USA-Nigeria), Susan Okalany (Uganda), Fergal Gaynor (Irland) och Richard Roy (Kanada), kandidaterna som är utvalda av en kommitté med fyra experter, att göra bättre lära känna medlemmarna i församlingen av stater. Och det är brådskande, dessa har den svåra uppgiften att uppnå enighet om att utse den framtida åklagaren för domstolen före nästa december.

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.