Efter plummeting, svävar Virus tillbaka i Mellanvästern - New York Times

0 1

CHICAGO - Först drabbades Pacific Northwest och Northeast hårdast när koronaviruset slet genom nationen. Sedan växte det över södra. Nu tar viruset igen farlig hastighet i stora delar av Mellanvästern - och i städer från Mississippi till Florida till Kalifornien som de trodde att de redan hade sett det värsta av det.

När USA rider vad som motsvarar en andra våg av fall, med dagliga nya infektioner utjämnade på ett oroande högre märke, finns det en fördjupad nationell känsla att de framsteg som gjorts i kampen mot pandemin kommer att ångras och ingen patch av Amerika är säkert .

I Missouri, Wisconsin och Illinois, återhämtar nödställda myndigheter restriktioner för invånare och företag och ljuder varningar om en kraftig ökning av sjukhusinläggningar i koronavirus.

I söder och väster rapporterar flera stater sina högsta nivåer av nya fall av coronavirus, med utbrott som överväldigar både stads- och landsbygdsområden.

Över hela landet har samhällen inklusive Snohomish County, Wash., Jackson, Miss., Och Baton Rouge, La., Sett koronavirusantal falla och skjutas upp igen - inte till skillnad från de två ändarna av en gungbräda.

I Illinois, Gov. JB Pritzker lät en ovanligt dold anteckning den senaste veckan när han levererade en varning som överträffade över staten: Trots att Illinoisaner hade kämpat mot en tidig flod av coronavirusinfektioner och sedan lyckats minska virusets spridning var deras framgångar flyktiga. Från och med torsdagen var staten i genomsnitt i över 1,400 fall per dag, upp från cirka 800 i början av juli.

"Vi befinner oss i en farapunkt," sa Pritzker i Peoria County, där det totala antalet fall har fördubblats under den senaste månaden.

Borta är någon känsla av att landet snart kan få tag på pandemin. Istället rider USA en andra våg av fall, med sju dagars genomsnitt för nya infektioner som svävar runt 65,000 XNUMX under två veckor. Framstegen i vissa stater har främst kompenserats av växande utbrott i delar av södra och Mellanvästern.

"Det finns en slags kollektiv trötthet och frustration, och naturligtvis känner jag det också - vi alla känner det," sade länsdomare Lina Hidalgo, den högst valda tjänstemannen i Harris County, som inkluderar Houston. "Så det är svårt att veta att det inte finns något riktigt slut i sikte."

På fredag ​​berättade Dr. Anthony S. Fauci, nationens bästa expert på smittsjukdom, till kongressen att han var försiktig optimistisk att ett säkert och effektivt coronavirusvaccin skulle vara tillgängligt i slutet av året eller början av 2021, även om den federala regeringens förmåga att snabbt immunisera de flesta amerikaner var oklart.

Även att ta reda på vem som har viruset är en utmaning, eftersom testprogram har frustrerat många amerikaner med långa förseningar i att ge resultat.

Bilden är på samma sätt deprimerande utomlands, där även regeringar som verkar väl lämpade för att bekämpa viruset ser återupplivningar.

Nya dagliga infektioner i Japan, ett land med en lång tradition av att bära ansiktsmasker, ökade mer än 50 procent i juli. Australien, som lättare kan avskära sig från resten av världen än de flesta, kämpar mot en våg av infektioner i och runt Melbourne. Hong Kong, Israel och Spanien kämpar också andra vågor.

Ingen av dessa platser har en infektionsgrad som är så hög som USA, som har flest fall och dödsfall i världen, mer än de nästa två hårdast drabbade länderna - Brasilien och England - tillsammans.

I amerikanska samhällen som förbättrades i juni, till exempel Milwaukee County i Wisconsin, fanns det en utbredd känsla av lättnad, säger Dr Ben Weston, chef för medicinska tjänster för Milwaukee County Office of Emergency Management.

Men sedan började maskerna och sociala distanserna slappna av.

"Det var en känsla av självbelåtenhet, som" Vi är äntligen bortom detta, det blir äntligen bättre ", sade han. ”Vi såg att våra siffror sjunker, men orsaken är på grund av fysisk distans. Det beror på att människor var så försiktiga. Det fanns ingen anledning att tro att ärenden inte skulle stiga. ”

På torsdag Gov. Tony Evers, en demokrat, gjorde ytterligare ett försök att få tag på utbrotten i sitt tillstånd och utfärdade en order att varje Wisconsinite bär en mask inomhus offentligt från och med lördagen.

Många stater har spårat nya utbrott för att lossa de ekonomiskt dyra begränsningarna som syftar till att stoppa spridningen av viruset.

I Kalifornien, som har haft mer än 500,000 2,000 coronavirusfall, mer än någon annan stat, har återöppningen visat sig katastrofalt. När pandemin härjade nordöstra i mars och april, Kalifornien höll sitt dagliga fall räkna runt XNUMX XNUMX, och staten berömdes för sina tidiga och aggressiva åtgärder för att bekämpa viruset.

Staten är nu i genomsnitt mer än fyra gånger så många fall - 8,500 XNUMX per dag. Los Angeles County och andra södra Kalifornien län står för majoriteten av statens infektioner, men viruset finns nu överallt.

Denna uppfattning förstärktes på tisdag när hälsoombud i en av de mest avlägsna delarna av staten, Modoc County, som hade varit det sista av Kaliforniens 58 län utan känt fall, meddelade att viruset hade kommit.

En servitris vid Brass Rail, en baskisk restaurang och bar, testade positivt och väckte oro över virusets spridning i ett hårt sammansatt län med en befolkning på 8,800 XNUMX personer och där kor överstiger fem till ett. (En skylt där varnar invånarna i coronavirus berättar för människor att stå en ko längd isär.)

Servitrisen och hennes man återvände nyligen från en resa till Central Valley, enligt medägare till mässingsstången, Jodie Larranaga, som sa att hon antog att servitrisen var smittad under hennes resa.

Att viruset nu finns i de vintergröna skogarna i det nordöstra hörnet av staten vittnar om dess orörliga spridning, säger länets invånare. Alturas, den enda integrerade staden i Modoc County, är så isolerad att dess fotbollslag i gymnasiet måste köra så länge som fem timmar för att nå sina motståndare.

”Vi kände alla väldigt säkra ett tag,” sa Juan Ledezma, ägaren till en sparsam butik på Main Street i Alturas. "Just nu är det lite skrämmande."

Företag över hela landet har övergett sina egna planer på att återgå till det normala mot bakgrund av virusets återupplivning.

Företaget som driver en populär vattentaxi vid floden Chicago och färjade pendlare att arbeta varje dag hade hoppats öppna igen av Labor Day. Denna vecka skjutit tjänstemän upp planerna till mars.

Den historiska Berghoff-restaurangen i Chicagos Loop öppnade igen i slutet av juni efter månader med stängning, ett tecken på att coronavirus-kurvan hade plattat och stadens centrum var redo att börja brumma igen.

Denna vecka, när koronavirusinfektioner ökade i Illinois, stängde restaurangen plötsligt för andra gången.

"Det bröt mitt hjärta," säger Pete Berghoff, vars familj har ägt restaurangen sedan 1898. "Vi öppnade igen, och efter cirka tre veckor blev min entusiasm slagen av mig."

Från stat till stat och region till region förändras bilden av spridningen av coronavirus dagligen eftersom vissa samhällen ser gradvis förbättring och andra plötsligt kämpar.

Några platser, inklusive Arizona, South Carolina och Texas, har börjat se nya fallrapporter sjunka efter enorma kraftstörningar. Kalifornien, Florida och Louisiana fortsätter att rapportera några av sina högsta dagliga totaler av pandemin.

Rio Grande Valley i Texas lider genom kanske det värsta nuvarande utbrottet i landet, med hundratals nya fall och dussintals dödsfall om dagen. I mer än hälften av staterna fortsätter utbrottet att växa.

I Missouri och Oklahoma har fallen vuxit till oroväckande nivåer, med båda staterna i genomsnitt i genomsnitt mer än 1,000 XNUMX varje dag. Och i Maryland och Rhode Island kryssar dagliga ärenden uppåt igen efter perioder med fortsatt framsteg.

Över hela landet fortsätter dödsfallen från koronaviruset att öka. Landet var i genomsnitt cirka 500 per dag i början av juli. Under den senaste veckan har det i genomsnitt varit mer än 1,000 724 dagligen, med många av de koncentrerade i Sun Belt-stater. På onsdagen rapporterade Kalifornien, Florida och Texas om XNUMX dödsfall, ungefär hälften av det nationella antalet.

Houston, den fjärde största staden i landet, har anpassat sig till en ny normal där det enda säkra är att ingenting är säkert. Efter att fall och sjukhusinläggningar tycktes jämnas ut och till och med minska under de senaste dagarna, bröt Harris County på fredag ​​ett rekord med en dag med 2,100 XNUMX nya fall.

"Jag tror att vi i viss mån såg en spik eftersom människor tröttnade på den," sade Alan Rosen, som leder Harris County Precinct One-konstabels kontor. ”De tröttnade på att höra om det varje dag. De var trötta på att samarbeta i sitt hus och vara borta från människor. ”

Människor där har hanterat vacklarna och topparna i en fysisk, emotionell, ekonomisk och logistisk kris från en osynlig fiende nästan tre år efter att ha överlevt orkanen Harvey, en av de värsta katastroferna i amerikansk historia.

"Det är en berg-och dalbana, ”sade Rosen, som återhämtade sig efter att ha smittats av viruset i maj. ”Det är inte som en orkan som kommer igenom och vi vet vad vi ska göra. Vi vet att vi måste städa upp och bygga om och alla är vana vid tidsramen. Men med detta finns det bara så många okända. ”

Julie Bosman rapporterade från Chicago, Manny Fernandez från Houston och Thomas Fuller från Alturas, Calif. Mitch Smith bidrog med rapportering från Chicago.

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den NEW YORK TIMES

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.