Sudan: protesten tillkännager en tvådagars generalstrejk från tisdag - JeuneAfrique.com

Ledarna för proteströrelsen i Sudan på fredag ​​krävde en generell strejk "tisdag och onsdag" på grund av dödläget i vilka förhandlingarna med armén om överföring av makt till civila har förekommit i flera veckor.

Alliansen för frihet och förändring (ALC), spearheading protesten, sa i ett uttalande att det var " tvingas tillgripa denna fredliga åtgärd för brist på alternativ".

Diskussioner med armén, som tog makten efter att ha avskedat president Omar al-Bashir i april 11, avbröts på måndag på grund av oenigheter om sammansättningen av det framtida suveräna rådet, som måste inrättas för att hantera övergången, och på personen - en civil eller en soldat - vem ska ta ledningen Sedan dess har ingen angett om förhandlingarna ska återupptas.

"Rättande revolutioneringsprocessen"

Generalerna vid landets styrka har hittills vägrade kraven i tävlingen för överföring av makten till civila och insisterar på att en av dem tar ledningen av det suveräna rådet, som skulle leda landet i tre år. Armén vände ett dövt öra till det internationella samfundets samtal för att cede makten till en civil regering.

"Allmänna strejk kommer att lanseras tisdag och onsdag i företag och offentliga och privata företag och i alla professionella sektorer. Sit-ins kommer att organiseras parallellt i huvudstaden och i provinserna, säger uttalandet.

Denna strejk, som lyftes torsdagen, är avsedd enligt ALC att "rätta till revolutionens process och fullfölja sina mål "i ett land som stört politisk osäkerhet.

armbrytning

Sedan 6 april, tusentals sudanesiska läger natt och dag framför arméns högkvarter i Khartoum. De kräver att en borgerlig administration ska ersätta generalerna i kraft sedan Bashirs fall efter en proteströrelse som utlöstes 19 December 2018 genom regeringens beslut att tredubbla brödpriset mitt i den ekonomiska krisen.

I april 14 skickade protestens ledare till militärrådet en förteckning över sina önskemål, varav den främsta var och är kvar, överföringen av makt till en civil regering.

Efter två förhandlingsrunda kom båda parter överens om att april 27 skulle inrätta ett suveränt råd bestående av militärer och civila.

Förhandlingarna återupptogs i maj 13 och övergångsperioden fastställdes till tre år. Under 72 timmar avbröts samtalen därefter, generalerna hävdade att återuppta slutet av vägen som uppställdes av demonstranterna på flera vägar i Khartoum.

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA