Klimatmarknadernas framgång förbereder mer engagerade insatser

Ungdomars energi i strejk för klimatet är lika stark som någonsin. På fredagen 24 May 2019, 15.000 demonstranter marscherade genom gatorna i Paris, från Opera till Republiken under en bländande sol. De svarade på kallelsen av en andra internationell strejk som samlades flera hundra tusen människor runt om i världen. I Frankrike ägde dussintals marscher rum i Grenoble, La-Roche-sur-Yon, Marseille, Valence, Toulon, Bayonne, Marseille ...

« Det är viktigt att fortsätta att investera i gatan, förklarade i Paris en ung demonstratör i början av processionen. För nu har vi inte någonting än. Regeringen hör inte oss. Han sulker förändras och bryr sig inte om framtiden ».

I Frankrike har 77-organisationer och föreningar [kallats för att delta i evenemanget« Vi har inte tillräckligt med tid för att tillfredsställa små steg, oinspelade löften och separata slagsmålde skrev i ett uttalande. Det är nu nödvändigt att sammanfoga för att få åtgärder på höjden av insatserna ».


Om de inte hade lämnat, för tillfället, lastbilarna eller ballongerna, CGT som solidarians svarade också. « Det kan inte finnas någon social rättvisa utan ekologisk rättvisa, förklarade fackföreningsmedlemmarna i chasuble. « 100 största globala företag ansvarar för 70 % av utsläppen av växthusgaser, de återkallade i sina flygblad. 1 % av den rikaste befolkningen har ett koldioxidavtryck 40 gånger större än 10 % fattigaste ".

Marschen var tänkt att vara generationsgeneral. Det fanns färre ungdomar än tidigare händelser, lite mer vitt hår, men gymnasieelever glände fortfarande av sin dynamik. Skrik, sånger, sloganer. Helt under vägen gav de röst till marschen. Och en viss eufori.

De traditionella « Och 1, och 2, och 3 ° C, det är ett brott mot mänskligheten ! » ibland gav väg till fler politiska budskap. av « Anti, Anti, Anticapitalist ! »skrek till ljudsystemet eller ens « Liberal ekologi, huvudstadsläge ! ».


På sina skyltar, som vanligt, har ungdomar tävlat om bra ord med outtömlig uppfinningsrikedom, alltid tagen med humor. « Fler pingviner på isen floe, färre pingviner på Elysée "" Planeten är hetare än Notre-Dame-de-Paris "" Avskogning finns bara i underbyxorna "" Sluta fylla dina tankar, siffran hoppas ! ».

De frivilliga övervakarna blev snabbt överväldigade. De bandet med ett rep början av demonstrationen för « undvik överflöd ». Men en procession av huvud bildades och marschen sträckte sig längs boulevarden. Unga människor klättrade på busshem eller offentliga toaletter. Vissa landade på trottoaren utan bil. Medan den kompakta och täta paraden avancerade långsamt, leds av en lastbil där spjutade ett ljudsystem.

Framför en byggnad av BNP Paribas, booed av whistling sound, några hundra människor kvar i vild demonstration, spelar en halvtimme i katt och musspel med polisen.


Bakom den joviala och godmodiga sidan, klapp och koreografi har tvivel trots allt blivit känt genom publiken. Tiden var att ifrågasätta. För många är inte stegen tillräckligt. De är ofarliga. Vi måste hitta andra sätt att agera för att mäta maktbalansen. « Först sökte makten att återhämta oss, nu förnekar han oss » Därför analyserar Jérôme en student i första året av lag.

Vissa har blivit kritiska. « I själva verket är jag trött på dessa steg, sade Antoine, också på college, det går inte mycket på. Vi har roligt, men efter ? Power ser det likgiltigt ut. Han är inte rädd ! » Sarah, från Sainte Geneviève High School, uttryckte också en känsla av exasperation: « På stegen undrar jag vad jag gör där, vi förlorade spontanitet och styrka .. ».

Etienne: " Evenemanget är ett första steg i en engagemangskurs ".

« Marknaderna är inte ett paradis men vi måste fortsätta »hävdade Sophie, 65 år gammal. Alla ser marschen som utgångspunkt snarare än en kulmination. « Det kan fungera som ett springbräda, det är ett första steg i en engagemangskurs »sade Etienne, inblandad iANV Cop 21 och Alternatiba. « Vi noterar då att många första gången demonstranter ansluter oss till handlingar av civil olydnad. Före september och början på marscherna var vi tjugo under handlingarna, idag kan vi hitta till flera tusen för att blockera republikens förorenare ! ».

Gilles: " Vid Attac var det en återupplivning av energi, önskemål om blockering. »

« Marsch är symbolisk, vad räknas kommer efter ». Det var vad Gilles, från Attac ville tro: « Många grupper har bildats de senaste månaderna för att förlänga mobiliseringen som RadiAction, Disobedience Ecolo Paris eller Extinction Rebellion. Vid Attac var det en återupplivning av energi, önskemål om blockering. Vi tog plats för Bayer för tre dagar sedan. För en månad sedan täckte vi den med färg ». Nyligen har unga klimatkämpar kallat att gå med International Ende Gelande blockering åtgärder.

Atys: " med XRJag valde att gå olagligt för att försvara mina idéer. Vi har inget val. »

Atys, högskolestudent av 17 i Sèvres, har för sin del varit förlovad i flera månader vid utrotningsuppror (XR) : « Under marscherna rekryterar vi människor för att göra mer radikala handlingar efter ». Denna erfarenhet med XR förvandlade honom: « Det gav mig mod, skäl att kämpa och existera. Jag valde att gå olagligt för att försvara mina idéer. Vi har inget val ».

Aptit för direkt handling och olydnad var palpable under promenad. Vissa annonser av JC Decaux revs till applåder, medan andra taggade logotyperna av Extinction Rebellion på marken och på väggarna. Enligt Lena, en student, « Det är inte bara utanför stegen att man måste agera fysiskt. Att dissociere demonstrationens handlingar är inte lösningen. Vi måste ge tillbaka till marscherna en offensiv och självstyrd karaktär ».

« Jag är sjuk att kallas snygg och söt. Makt och media infantiliserar oss, Fleur lagt till på kursen. Vi är inte bara i strejk, vi är i raseri, vi är upprörda. Med dessa månader av mobilisering har ekologi blivit vårt dagliga liv. Det förändrade oss. Nu vill vi utvidga klimatpåverkan till alla våra liv ».


Mot 15-tiden gled en överraskande gäst in i processionen. 130-aktivister har utställt porträttet av Emmanuel Macron, obearbetad samma morgon i rådhuset i 19e borough. Ett sätt att lura Den som hade kronat « jordens mästare ».

Anlände till Place de la République, de porträttutfall tog golvet för att förklara deras handling: « Ekologi är inte ett kampanjargument utan en handling av liv och död. Idag är vi redo att ta risker och gå in i motstånd ».

Denna artikel uppträdde först på https://reporterre.net/Le-succes-des-marches-pour-le-climat-prepare-des-actions-plus-engagees