Everest gör tre mer offer efter en mordisk vecka

Två personer dog på den nepalesiska sidan av Everest tidigare i veckan, bekräftade CNN Meera Acharya, chef för Nepal Tourism Department.

Den nepalesiska klättringsguiden Dhruba Bista blev sjuk på berget och transporterades med helikopter till basläger där han dog på fredag

Nästa dag dog den brittiska bergsklättraren Robin Haynes Fisher av vad som tycktes vara höjdsjukdom vid 8 600 höjdmätare när han kom ner från toppmötet.

Irländsk klättrare Kevin Hynes, 56 år gammal, dog på fredagsmorgonen på den tibetanska sidan av Everest i sitt tält på 7 000 höjdmätare, rapporterar Storbritanniens pressförening. Hynes, en far till två, klättrade med en grupp brittiska företag 360 Expeditions

Everest trafikstockningar skapar dödliga förhållanden för bergsklättrare

Hynes nådde 8 300 meter på onsdag, men vände sig om dagen med Dawa Sangee, krydda klättringsguide.

I ett uttalande kallade 360 Expeditions Hynes "en av de starkaste och mest erfarna bergsklättrare på vårt team" och tillade: "Han var verkligen en underbar man och det var ett utmärkt privilegium att få honom i vår laget. "

Tidigare i veckan befann sig massor av bergsklättrare fast i en kö till toppen, ovanför bergets högsta läger, vid 8 000 meter (26 247-fötter). Två personer dog onsdagen efter avstigning från toppmötet: Indisk bergsklättrare Anjali Kulkarni, 55 år och den amerikanska bergsklättraren Donald Lynn Cash, 55 år gammal.

Kalpana Das, 49 och Nihal Bagwan, 27, från Indien, dog också denna vecka på Everest. Båda dog torsdagen när de kom tillbaka från toppmötet.

Ravi, en 12-årig indisk bergsklättrare som heter 28, dog veckan före 17 maj.

Anjali Kulkarni, fast i en "trafikstockning", dog på vägen tillbaka. toppmötet. Hon hade mer än 25 år av klättring erfarenhet och hade redan klättrat Mount Kilimanjaro i Tanzania och Mount Elbrus i Ryssland, sade hennes son Shantanu Kulkarni till CNN.

Kulkarni tränade i sex år på sin uppstigning till Everest. Tidigare ägde hon ett reklambyrå med sin man, men de båda gick i pension för att "driva sin dröm om att stå på toppen av Everest", säger Shantanu.

Cash, en farfar, kollapsade nära en del av spåret på en höjd av cirka 8 770 meter, enligt det nepalesiska rederiet Pioneer Adventure Pvt.

"Vårt team gjorde sitt bästa för att rädda sina liv", sa företaget och tillade att Sherpa-guider hade försökt att hålla honom vid liv medan han drog ner honom. "Trots alla ansträngningar att ge bästa råd, tillräcklig tillgång till syre och medicinsk hjälp kunde de inte rädda sina liv."

Tons skräp borttagna från Everest för kroppsrengöring

Danduraj Ghimire, chef för Nepal Tourism Department, sa rykten om att Kulkarni och Cash dödsfall var kopplade till tung trafik vid toppmötet var "baslösa".

"Vädret har inte varit så bra den här säsongen, så när det är ett litet fönster när vädret är klart klättrar klättrare," sade Ghimire. "22 kan efter flera dagar dåligt väder fanns ett litet fönster med klart väder när mer än 200 bergsklättrare klättrade på Everest. Den största orsaken till dödsfallet på Everest är bergsjukdom, vilket är fallet för de flesta bergsklättrare. som också förlorade sitt liv den här säsongen. "

Förra veckan avbröts Seamus Lawless, 39 år, på jakt efter en irländsk klättrare, efter att Trinity College Dublin-läraren föll ner från toppen, enligt PA.

I ett uttalande sa en talesman för universitetet: "Medan det erfarna forskargruppen gjorde allt för att hitta Shay, de extrema driftsförhållandena vid hög höjd och omfattningen av sökområdet slutligen visat sig vara svårt. Laglösa familjen bestämde sig för att avbryta forskningen snarare än att riskera sitt liv i fara, i förrädiska förhållanden. "

I 2018 dog fem bergsklättrare, medan sex dog i 2017 och 2016.

Denna artikel uppträdde först på https://www.cnn.com/2019/05/25/asia/everest-death-toll-intl/index.html