Yttrande | Theresa kan möta hennes ensamma slutet - New York Times

LONDON - I den sista säsongen av "Game of Thrones", står en gång kraftfull och arrogant drottning nästan ensam på toppen av sitt slott, övergiven av massorna som den fruktade och följde hans förstörda strategi observera med Skräcken slog ut när hans fiende närmade sig och brände sin stad. När hon äntligen slipper av en trappa lämnar hon till och med hennes mest trovärdiga mästare henne och låter henne slåss i sin tur. Endast mannen som älskar honom är vid sin sida i slutet.

Theresa Mays ordförandeskap slutade i veckan, förödat av hennes blindhet och hemlighet, ensamhet, desertering och förtvivlan. Ingen minister har framkommit att försvara henne när de slutliga planerna för att ingå ett avtal om Brexit av parlamentet publicerades tisdag, som rasande rätt till sitt eget konservativa parti och förakt för opposition.

Deras tystnad säger allt. Hennes egna hjälpare slutade slutligen hävda att hon hade en framtid. Hennes tidigare seniorrådgivare hade redan berättat för henne att hon var tvungen att avgå för att undvika Storbritanniens nationella förnedring. Kabinettmedlemmar som stod med henne i privat berättade parlamentsmedlemmar och reportrar att hon var klar.

"Hon har ingen publik, alla har övergivit henne", sade en medlem av Mays kontor. "Nu, oavsett tvivel, Theresa kommer inte njuta av det," sa en annan. Alla hans förslag på Brexit misslyckades, inklusive hans sista försök att hitta en kompromisslösning som skulle glädja Arbetspartiet. Hans trovärdighet hade uppnåtts. Privata medlemmar fördömde det, titlarna på tidningen läsning "hopplös, bedragen, dömdes till döden", och det konservativa partiet för det konservativa partiet i landet skulle driva att vilja ändra reglerna till sin fördel att få ut honom.

Utan en plan, ett syfte eller ett tillfälle hade fru maj termen blivit meningslöst. Endast hennes starkt lojala make trodde fortfarande att problemet låg enbart i samband med andra politiker, inte hans fru.

Det skulle vara förståeligt att känna sympati för dem som är så isolerade och besvärade. Det gör jag inte Maj maj förstördes av hennes egna dödliga beslut.

Att leverera Brexit skulle alltid vara svårt eftersom det hade sålts på en lögn - det skulle vara lätt att lämna och framtiden skulle vara välmående. Den exakta naturen hos alla Brexit hade medvetet hållits vag av Brexite-ledare.

Maj maj, som den första premiärministern efter 2016 Brexit folkomröstning, kunde ha minimerat dessa svårigheter genom att avslöja denna lögn och söka en Brexit som skulle hålla Storbritanniens ekonomi nära Europas. hedra beslutet att lämna. Hon hade befogenhet att definiera vad Brexit menade. Från och med början kunde hon ha sökt enighet i parlamentet.

Tragiskt nog, valde hon att vika längs höger om hans parti och dess anhängare i media, lovar att lämna den inre marknaden i Europeiska unionen och tullunionen, och oändligt upprepa den katastrofala idén att " inget avtal är bättre än det tidigare ". en dålig affär. Hans beslut i de första månaderna var olyckliga; de kallade Brexit en ren paus med Europa och gjorde det till en katastrof.

För några månader utnyttjade hon fördel av efemära politiska belöningar. Den konservativa pressen erbjöd beräknad tillbedjan, lovade Iron Lady och beundrade sitt stål, ambition, vågat och ledarskap.

Carried bort av hennes sycophany, glädje åt sin nya popularitet och stödd av en hälsosam ledning i omröstningarna, kallade May maj ett val för att förstärka den lilla parlamentariska majoriteten hon hade ärvt. I stället avslöjade hennes kampanj henne som den vildpolitiska politiken, oattraktiv och övertygande hon är. Som en desillusionerad kollega säger det, "hon jobbar väldigt hårt. Men hon kan inte bygga en sång eller skriva poesi. Och om du driver stora förändringar måste du införa dem med drama eller lyricism. I stället för att öka sin majoritet i parlamentet, förlorade hon det och tvingades söka hjälp från en liten, högra rättpart i Nordirland. Ms. maj gick från den tomma skärmen där varje konservativ eller brexitär kunde kunna framföra sina förhoppningar till den förnedrade och kompromissledare för en minoritetsregering.

Därifrån följde varje efterföljande katastrof. "Om du förlorar val och inte har majoritet måste du ändra din strategi. Ingen Therese, säger en minister. "Hon såg instruktionen att slutföra Brexit som ett direktiv från den älskade stora moster, så fortsatte hon." Ms. maj gick noggrant efter en hård Brexit när hon varken hade åklagaren eller rösterna nödvändigt och behovet av att undvika att återuppliva en fysisk gräns i Nordirland gjord leverans omöjligt.

Hans stöd kollapsade under pressen av kompromisslös rebeller som Boris Johnson hon utmanade henne, avgick från skåpet och hävdade "nej-avtalet" hon hade legitimerat bättre än en "dålig affär". Maj maj kämpade med en alltmer smal valkrets inom hennes parti, men även i november i november slogs avtalet som hon slutligen hade förhandlat fram med Europeiska unionen i House of Commons av den största marginalen av brittisk historia hon vägrade att undersöka möjligheten att söka enighet i parlamentet genom att arbeta med moderata från båda sidor. Hon öppnade slutligen de fördömda samtalen med Labour Party för sju veckor sedan eftersom hon inte hade några alternativ kvar.

"Problemet med Theresa är att hon bara känner igen verkligheten när hon träffar henne i ansiktet", berättade en ex-ministern. "Hon spelar aldrig resultaten och talar inte om dem, så hon kan inte tänka två eller tre steg i förväg. Det går bara till linje B när linje A blir helt omöjligt. Denna politiker hade uppmanat maj maj eftersom 2017 skulle kompromissa och söka allierade. "Men hon försökte aldrig. Hon gjorde äntligen rätt, men två år för sent. "

Madame. Slaget om maj är över, dess rivaler exultant. Till skillnad från Westeros drottning är hon inte en pervers kvinna; men hans envis seriell dumhet är oförlåtlig. Det arv som det lämnar, den puristiska och raffinerade synen på Brexit som den hjälpte till att forma är förgiftad. Han kommer att leda det konservativa ledarskapet nu. Hon grät när hon avgav idag, men sorgen gällde landet hon skadade, inte sig själv.

Jenni Russell ( @jennirsl ) är en kolumnist för London Times och en opinionsförfattare.

Tiderna är engagerade i att publicera en mängd olika bokstäver till redaktören. Vi skulle vilja veta vad du tycker om den här artikeln eller någon av våra artiklar. Här är några råd . Och här är vårt mail: [E skyddas] .

Följ New York Times yttrande avsnitt om Facebook Twitter (@NYTopinion) et Instagram .

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den NEW YORK TIMES