"För mycket korruption, för många besvikelser ...": sista chans val till ANC i Sydafrika

Finger märkt med lila bläck, Godfried Bila, tittar på mängden som omger den sydafrikanska presidenten som kom att rösta, och sedan himlen, medan några droppar regnade till att falla. "I våra afrikanska kulturer är regn alltid ett gott omen"han vill tro. Utan tvekan, gav denna far till 42 år av Soweto sin röst till det styrande partiet i Sydafrika, den afrikanska nationella kongressen (ANC):

"Det är väldigt enkelt: Jag kommer alltid rösta ANC, för att de är de som befriade oss. "

Tjugofem år efter slutet av apartheid kallades 26 miljoner sydafrikaner till omröstningarna på onsdag 8 maj för det sjätte allmänna valet i deras demokratiska historia. Undersökningarna öppnade på 7 timmar och, enligt den oberoende valkommissionen, springer pollarna smidigt, förutom regnet. Fem vallokaler på mer än 22 000 kunde inte öppna på grund av konflikter, kontor slog tillfälligt slut på omröstning och två äldre dödade samtidigt som de väntade i rad. Kontoren stängs vid 21 timmar, och de första uppskattningarna förväntas inte förrän torsdag morgon.

Lire: Sydafrika: ANC, diskrediterad favorit av allmänna val

Trots en dyster ekonomi, oändliga korruptionsfall och okonventionell arbetslöshet är Nelson Mandelas parti favorit i detta val och borde även behålla en majoritet i parlamentet. Cyril Ramaphosa, som tog ordförandeskapet i februari 2018 efter tvångsavgången svavelhaltig Jacob Zuma, så borde han hålla sin stolstol.

"Den som bygger kan inte vara den som förstör"

I grundskolan i grannskapet där han växte upp i Soweto var röstningsstationen svart onsdag morgon när presidenten och hans fru kom för att få sina röster i röstlådan. "Det här är den sista chansen jag ger dem" lös inocentia som kommer ut ur klassrummet. "För mycket korruption, för många besvikelser ...", Hon fortsätter. Händer i fickorna, halsduk i ANC-färgerna bundna på håret, Jane Mlabila är mer pratsam. "Jag skulle ha avstått ifall det inte var för Cyril", förklarar denna mor till 56 år, som säger till sig själv "Stolt" låt honom komma från hans grannskap.

Lire: Sydafrika: i Kapstaden, "Colored" matas upp

"Jag tror på honom, jag är säker på att han kommer att återuppliva festen"fortsätter hon. " Han var en av kampens pionjärer. När Mandela och de andra var i fängelse eller i exil var han där på marken med oss. Han bidrog till grunden för detta land. Den som bygger kan inte vara den som förstör "hon lugnar sig själv och tänker på Zuma-eraens vagaries.

"Sydafrika kan inte längre hantera så mycket misshandel"

Unionens ledare av vikt under åren 1980, Cyril Ramaphosa var delfinen som utsetts av Nelson Mandela, före filialen av Thabo Mbeki ta inte ordförandeskapet. Besviken, Ramaphosa vände sig till näringslivet där han gjorde sin förmögenhet. Men utan att någonsin glömma sina politiska ambitioner. Avsluta taktiker, han tog hämnd i december 2017 valdes ett hår i ANC: s huvud.

Efter omröstning, omgiven av en kompakt folkmassa som blandar säkerhetsagenter, aktivister, nyfikenheter och journalister från hela världen, sade Cyril Ramaphosa till sig själv "Wonderfully confident" :

"Vår nation kan med denna omröstning se en ny gryning, en ny början, en förnyelse. "

Vice ordförande, han kommer att ha besegrat sin partis skuld i hela kampanjen och lovar att avsluta den korruption som är upprörande sydafrikaner.

"Nu vet vi våra svagheter, våra misstag, och vi är ledsna. Och överallt går vi, folk accepterar våra ursäkter, för bara de som inte gör något gör inte misstag. Sydafrika kan aldrig igen möta så mycket misshandel, sordiga manövrar och utbredd korruption. "

"Du måste vara galen för att rösta för dem"

Om hans inlösning verkar övertyga den äldre, hjärtat av ANC-valet, är unga människor mer uppdelade. Utrustad med t-shirts och flaggor från den radikala vänstra vingen av Economic Freedom Fighters (EFF), Jabulani Mhohoko och Brendon Mkhize heckle. "Rösta EFF! Även om du har på sig en ANC-tröja, röstar du EFF! " sjunga de. "ANC är helt korrupt, du måste vara galen för att rösta för dem" säger Brandon.

Lire: Sydafrika: ilska av township of Alexandra

Lite längre ner linjen, Nomvulo, 28 år, följer med sin vän Daniellah, 24 år, och båda visar sina meningsskiljaktigheter. Den första föredrog att avstå. "Röstning är värdelös. ANC kommer ändå att vara full med fickor, " förklarar Nomvulo.

Daniellah fortsätter: "Det är hans åsikt. Vi svarta, om vi går till skolan är det tack vare ANC. Om vi ​​har hus är det tack vare ANC. " Nomvulo rullar ögonen och skär den. "Och alla slummen då? Jag registrerade mig för bostad för fyra år sedan, och ingenting. Min mamma också, och hon dog för att se färgen ", fortsätter den unga kvinnan.

Skillnaden mellan de två: Nomvulo har varit arbetslös i fem år, som 27% av den sydafrikanska befolkningen, medan Daniellah är anställd som community animator. "Hon äter med ANC: s, det är därför hon säger det," Nomvulo slutar, innan jag rusar in i valcentralen.

Lire: Sydafrika: I Sandton, obehag i det vita samhället

Adrien Barbier (Soweto, Johannesburg, korrespondens)

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/05/08/trop-de-corruption-trop-de-deceptions-elections-de-la-derniere-chance-pour-l-anc-en-afrique-du-sud_5459773_3212.html?xtmc=afrique&xtcr=9