Marocko: Marockos energisituation analyseras av IEA

Marockos energi- och klimatpolitik har upplevt stora utvecklingen Under de senaste åren enligt en rapport(1) publicerade 7 maj av Internationella energimyndigheten (IEA). Status på spel

Energiförbrukning baserad på nästan 90% på fossila bränslen

IEA hade ägnat sig åt en första djupgående rapport I Marocko i 2014 och understryker i sin nya publikation de ansträngningar som sedan dess gjorts av detta land för att stimulera investeringar i förnybara energikällor, ge tillgång till el till nästan hela sin landsbygdsbefolkning och sluta på de flesta fossila bränslesubventioner(2).

Trots dessa positiva ansträngningar IEA erinrar om att Marockos primära energiförbrukning fortfarande är nästan 90% på fossila bränslen: 62% på olja, 21,7% på kol och 5% på naturgas, enligt den senaste Byrådata på 2017.

Den nationella produktionen av kolväten är " försumbar "Enligt IEA (trots vissa lovande utvecklingsprojekt, särskilt kring Tendrara-gaslicensen), beror Marock starkt på importen. Marockos energibetalning i samband med denna import uppgick till 69,5 miljarder dirham i 2017, eller omkring 6,3 miljarder euro.

IEA betonar leverera risker Marocko, särskilt sedan nedläggningen av sitt sista oljeraffinaderi (Samir), placerades i konkurs i 2015. I detta hänseende uppmanar byrån den marockanska regeringen att bland annat öka sin lagringskapacitet för petroleumprodukter.

I 2017 var Marockos primära energiförbrukning 20,5 Mtep eller 0,57 tå per capita. (© Kunskap om energier, enligt AIE)

32% ökning av energiförbrukningen mellan 2007 och 2017

Marocko har som målsättning att starkt utveckla förnybara energikällor inom elproduktionssektorn: i 2009 har man satt som ett mål att ta med 42% andelen av dessa sektorer i 2020 i elparkens totala installerade kapacitet marockanska. Marocko har sedan angivit att förnybara energikällor måste räkna med mer än 52% av landets elkapacitet vid horisonten 2030. För detta beror landet på de olika förnybara sektorerna: vind (9,5% av elproduktionen i 2017), vattenkraft (4%), sol (1,3%), bland annat termodynamiska kraftverkEtc.

IEA betonar flexibiliteten hos det marockanska elsystemet (Vattenkraftverk, termodynamiska anläggningar med lagring, sammankopplingar i projekt etc.), vilket möjliggör en stark utveckling av intermittenta förnybara nät. Det erinras emellertid om att kol fortfarande dominerar dominans den marockanska elblandningen (53,5% av produktionen i 2017).

Den internationella energimyndigheten beklagar att Marockos mål för förnybar energiutveckling nu är begränsad till elsektorn och uppmanar regeringen att även specificera sina ambitioner för dessa sektorer inom bostadsområdet och transporten.

Det rekommenderas också att göra energieffektivitet en nationell prioritering med genomförandet av en stor strategi som är avsedd för 2030-horisonten, med ekonomiska resurser. Marockos primära energiförbrukning ökade med 32% mellan 2007 och 2017 (når 20,5 Mtep det året). Tillväxten i efterfrågan på el är ännu starkare och kan fortsätta med en genomsnittlig 5% per år av 2021 enligt IEA.

Som en påminnelse, Marocko - som välkomnade COP22 i Marrakech fin 2016 - åtagit sig enligt Parisavtalet att minska sina växthusgasutsläpp med 42% av 2030 jämfört med ett scenario " Affärer som vanligt Vid denna tidpunkt, föremål för " att få omfattande stöd från det internationella samfundet (Utan detta externa stöd är målet begränsat till en minskning av 17% av utsläppen i horisonten 2030)(3).

Marockos elproduktion

I 2017 baserade Marockos elproduktion på mer än 80% på fossila bränslen. (© Kunskap om energier, enligt AIE)

===> Fler artiklar om MAROCKO här <===

Denna artikel uppträdde först på https://www.connaissancedesenergies.org/la-situation-energetique-du-maroc-decryptee-par-laie-190516