Prins William talar efter att ha förlorat sin mor, prinsessan Diana - "Smärtan är inte som de andra

William, som bara var 15 år gammal när prinsessan Diana dog i en bilkrasch i Paris i 1997, kan ha uttryckt sina känslor mer hjärtligt då. ett försök att övertala män att prata om sina känslor. Under en diskussion med fem berömda fotbollsspelare som spelades in i ett förvaringsutrymme för en BBC One-tv-show som sänds imorgon kväll, försökte den framtida kungen att använda fotbollens kraft för att få en radikal förändring av männenas inställning till mental hälsa. Självmordshastigheten, huvudmördaren hos män under 45s ålder, är ansvarig för 75% av självmord i Storbritannien.

När TV-presentatören Dan Walker bad honom att prata om känslor, William, 36, pratade om det. hans erfarenhet av att förlora sin mamma.

Han sa, "Du känner ont som ingen annan. Och du vet att i ditt liv blir det väldigt svårt att hitta något som kommer att skada ännu mer. Men det ger dig också så nära alla som har blivit förlorade.

"Så, när du pratar med någon, kan du nästan se honom ibland i hans ögon och det är en konstig sak att säga. men när någon är desperat att prata om sorg, kan du förstå det ganska snabbt.

"De vill prata om det, men de vill att du ska gå först, de vill att du ska säga att det är okej, de vill få dig att tillåta att i den här en-till-en-konversationen är det okej att prata om sorg.

"Jag tror att vi, särskilt i Storbritannien, är nervösa för våra känslor, vi är ibland lite generad. Det brittiska problemet med styv övre läpp är stor och vi behöver det en gång i taget när tiderna är riktigt tuffa. Det måste vara ett ögonblick för det. Men annars måste vi slappna av lite och kunna prata om våra känslor eftersom vi inte är robotar. "

Den andra online-tronen filmade i samtal med Englands chef Gareth Southgate och fotbollsspelare Thierry Henry. , Peter Crouch, Danny Rose och Jermaine Jenas för dokumentären Debat av BBC One.

Prins William med prinsessan Diana (Bild: Mirrorpix)

familj

Prins William talade om hans känslor (Bild: Mirrorpix)

Han samarbetade med Fotbollsförbundet, som han är president för, för att starta en säsongslång Heads Up-kampanj för att bygga på framgången för Royal Foundations huvudsammanställning, som uppmanade ungdomar att delta till en nationell debatt om mental hälsa.

Början av Community Shield matchen i augusti och slut. i finalen i FA Cup nästa säsong kommer det att bli fotbollsmör på alla nivåer. Enligt kungliga källor kommer nya tjänster att tillhandahållas för att konkret hjälpa män med känslomässiga svårigheter.

Samtalet med fotbollsspelarna filmade på fältet Cambridge United.

William berättade för fotbollsspelarna att han hade upptäckt den emotionella sidan av sitt jobb. en luft ambulans pilot i East Anglia mellan mars 2015 och July 2017 mycket svårt när han brukade vara i rampljuset.

"Jag har bott här hela mitt liv, så jag vet bara det på det sättet," berättade han för mig. "Så det är viktigt om du bara vet ett sätt, leta efter andra åsikter och idéer för att expandera det, förstå och förstå det är vad jag tycker - det är vad alla tror? Hur hanterar andra människor det här? Hur gör andra saker saker annorlunda? Och det är viktigt att ha många olika åsikter, liksom olika tips och personer att vägleda dig. "

Han sa att han hade kommit från de väpnade styrkorna där känslor hade blivit avsedda och han hade sett männen klarar sig av erfarenheten av att tjäna i Irak. och Afghanistan när de lämnar krafterna.

kul

William med sin mor Prinsessan Diana och hans bror Prince Harry på Thorpe Park i 1993 (Bild: Julian Parker / British Press via Getty Images)

William tillägger: "Gå sedan in i ambulansvärlden, som är mycket mer öppen och i vissa fall väldigt rå, känslomässig. dag när du arbetar med familjer som har de värsta nyheterna de kan ha dag för dag, lämnar du dig med en mycket deprimerande, mycket negativ känsla, där du tror att döden ligger över oss dörren, var jag än kommer.

"Och det är en börda att bära och lukta.

"Och jag kände det med några jobb som jag gjorde, där det fanns särskilda personliga resonanser med familjerna jag hade att göra med. Denna oroliga känslan, jag trodde bara att jag lyssnade, jag kunde inte - jag kunde känna det bubblande inuti mig och jag kunde känna att det skulle leda till olyckshändelser. Jag var tvungen att prata om det. "

William

William var bara 15 år gammal när prinsessan Diana dog i en bilolycka i Paris 1997 (Bild: Stuart C. Wilson - Pool WPA / Getty Images)

När programmet tillkännagavs, sade hertigen: "Män är svårast att nå när det gäller mental hälsa. Självmord är den största mördaren av unga män under 45, och det är en läskig statistik. Det måste finnas en vändpunkt där vi kan få meddelandet över till män att det är normalt att prata om mental hälsa. Vi måste normalisera hela samtalet. "

Han backas av Southgate, som säger, "Vi måste försöka hjälpa och stödja varandra. Fotboll har i allmänhet haft en kultur som inte är öppen för någonting i ditt liv, inte uppfattas som svag Jag tycker att det är viktigt att det inte är en svaghet, det är faktiskt en kraft du är övertygade nog att prata »

Den tidigare engelska internationella jenasen, nu en tv-expert, sa: "Mitt största hopp är att en konversation kommer att äga rum," sa han. Självmordsfrekvensen bland män har exploderat, så det är bra att vi har denna diskussion. "

Royal Team Talk: Tacka Mental Health airs på BBC One i morgon på 22h30.

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den SUNDAG EXPRESS