Indien: En genetiskt modifierad Brinjal var ett andra skörd, förvaltare förstör växter | Indien Nyheter

NY DELHI: En vecka efter mottagande av bekräftelse på genetiskt modifierad brinjal (GM) grödodling vid Fatehabad Farm i Haryana, State Horticultural Department Fredag ​​förstörde permanenta transgena växter från hälften av en gård på Ratia Block i Fatehabad District och lanserade en detaljerad undersökning baserad på jordbrukarens konto.
"GM Brinjal växter är upprotade och begravd i samma gård idag. Regeringen är mycket seriös om detta (GM Brinjal olaglig gröda) och tar alla möjliga åtgärder. Andra åtgärder (baserat på undersökningens resultat) följer, säger Arjun Singh Saini, chef för trädgårdsodling av Haryana-regeringen.
Frågade om det finns några nyheter om ett annat sådant utnyttjande av GM Brinjal-grödor i staten, sa Saini att institutionen hade noterat information från respektive fältkontor och att "det fanns ingen än" ".
Även om den preliminära undersökningen som utförs av ministeriet utesluter transgen brinjalodling i andra distrikt, kommer en grundlig undersökning att gå till botten av fröförsörjningskedjan, med tanke på att detta inte var fallet. första året i Ratia valde vi GM brinjal. Det var hans andra gröda av denna transgena sort i samma gård.
Statliga källor har lärt sig att den pågående utredningen kommer att gå utöver Haryana för att kontrollera om de senaste rapporterna om stubbbränning i grannlandet Punjab var faktiskt fall av genetiskt modifierade Brinjal förstördes till följd av offentliggörandet av den illegala rapporten grödan avslöjas eller var den vanliga rutinen jordbrukare clearing sina områden innan nästa planteringssäsong.
Frågade om omfattningen av utredningen, sa Saini att andra åtgärder, såsom utredningar / FIRs, etc. skulle tas av statens miljöavdelning i enlighet med bestämmelserna i lagen om 1986 om miljöskydd (EP).
Artiklarna 15 16 och 17 i den europeiska lagen innehåller bestämmelser som bestraffar olaglighet, såsom odling av genetiskt modifierade organismer (GMO), förutom den godkända sorten av Bt bomull är förbjudet i Indien.
"Bonden Jeevan Saini ska inte straffas, han kanske har lurats på att odla dessa olagliga frön. I stället måste han kompenseras fullt ut för förstörelsen av hans stående gröda ", sa Rajinder Chaudhary, en pensionär professor vid University of Rohtak, som för första gången gjorde det olagligt i det öppna.
Chaudhary, associerad med "Kudarti Kheti Abhiyan" i Haryana, berättade för att de undersökande organen skulle avgränsa GM Brinjals hela fröförsörjningskedja. "Detta var det andra året i rad som denna bonde har planterat sådana grödor. Det måste finnas andra personer som är involverade och det måste finnas ett lager av sådana frön. "
Den europeiska lagen föreskriver upp till fem års fängelse eller böter på upp till 1 Rs. Lakh, eller båda, och om överträdelsen eller överträdelsen fortsätter, med ytterligare böter upp till upp till 5 000 Rs för varje dag som överträdelsen eller överträdelsen fortsätter efter övertygelse om första överträdelse eller standard.

Ge mening till 2019 val i Lok Sabha och resultaten från 23 maj med TOI. Följ oss för att följa de senaste nyheterna, live uppdateringar, nyhetsanalys och avancerad dataanalys. Följ live valresultat de största trenderna och de snabbaste uppdateringarna på dagen för räkningen med det största informationsnätet i Indien.

#ElectionsWithTimes

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den TIDEN AV INDIEN