Indien: SC återkallar skyddet av den tidigare Kolkata polisen | Indien Nyheter

NEW DELHI: Högsta domstolen fredag ​​bort skyddet av förre chefen för Calcutta polis Rajeev Kumar vill CBI att stanna och fråga i samband med ärenden som rör medel i flera fonder, men hindrade byrå för att ta honom i förvar i sju dagar för att ta till rättsliga åtgärder, bland annat en förtida frigivning.
En bänk av CJI Ranjan Gogoi och Justices Deepak Gupta och Sanjiv Khanna beordrade 5 februari i Kumar att visas för en förhör före IWC på en neutral plats ( Shillong ), men hindra myndigheten från att vidta några tvångsmedel mot honom. Denna order följde en petition inlämnad av CBI att inleda ett förfarande för domstolstrots mot generalsekreterare Västbengalen Malay De, DGP och Kumar, anklagade dem för systematiskt misslyckats med att utreda bedrägerier chit fond, överförd från staten polisen till CBI på uppdrag av SC.
Domare Khanna uppgav i sin dom att domstolen endast accepterade det gemensamma argumentet från IWC och västbengalska regeringen att domstolen inte kunde ha bestämt om Kumar ska arresteras för förakt för domstolen. förfarande.
"Vi finner betydande styrka i motsatta argument, som påpekar att vi inte kan avgöra om Rajeev Kumar ska arresteras av CBI för att ifrågasätta," sade han.
"Därför, med tanke på omständigheterna, vi skulle återkalla skydd som Rajeev Kumar, tidigare poliscommissioneren i Kolkata, avbryta vår ordning från februari 5 2019 förbjuder CBI att stoppa, lämnar fältet öppet för CBI åtgärder enligt lagen ", sade bänken i den ordning som gjordes av domare Khanna som en del av en semesterbänk.
SC sa: "Samtidigt, beställer vi att det interimistiska beslutet från februari 5 2019 hållas i sju dagar från dagen för leverans till tillåta Rajeev Kumar att söka upprättelse inför en behörig domstol .
Den säger att "vi har inte kommenterat påståendena och att skälen i denna ordning inte utgör skäl för att acceptera eller avvisa begäran om förhör eller samtycke till frihetsberövande. skydd, om sådan begäran / förfrågan flyttas ".
CBI hade bett att ifrågasätta Kumar förvar, hävdade att under förhöret i Shillong, var han undvikande ansikte förfalska registrerar uppgifter om de viktigaste anklagade samtal och icke-undersökning av mobiltelefoner och bärbara datorer beslagtagna från den anklagade. Byrån hade lämnat förslaget till förakt för CS efter dess ledare, som hade gått till residens Kumar för förhör, enligt uppgift misshandlade.

Veta för valet till Lok Sabha i 2019 och resultaten från 23 maj med TOI. Följ oss för att följa de senaste nyheterna, live uppdateringar, nyhetsanalys och avancerad dataanalys. Följ live valresultat de största trenderna och de snabbaste uppdateringarna på dagen för räkningen med det största informationsnätet i Indien.

#ElectionsWithTimes

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den TIDEN AV INDIEN