Emmanuel Macron försäkrar Amazonian ledaren Raoni om Frankrikes stöd

Fyra inhemska ledare är på en rundtur i Europa i syfte att lansera en SOS till den allmänna opinionen och ledare för att skydda den biologiska mångfalden och människorna i Amazonas, offer för växande avskogning.

Världen med AFP Publicerad på 16 May 2019 på 22h28, uppdaterad igår på 11h05

Tid till Läser 2 min.

Fransk president Emmanuel Macron möter brasiliansk kock Raoni Metuktire på Elysee Palace i Paris, 16 May 2019. POOL / REUTERS

Emmanuel Macron mottog torsdagen 16 maj den berömda indiska ledaren Raoni och försäkrade honom om Frankrikes stöd i sin kamp för att skydda den biologiska mångfalden och folken i Amazonas, offer för en växande avskogning.

I samband med detta möte meddelade Elysee att Frankrike planerade att vara värd för ett internationellt toppmöte av ursprungsbefolkningar runt om i världen, förmodligen i juni 2020.

Statschefen talade i fyrtiofem minuter vid Elysee med cacique Raoni och tre andra Amazonian ledare - Kaïlu, Tapy Yawalapiti och Bemoro Metuktire - som gör en rundtur i Europa fram till slutet av maj. Målet med denna treveckors turné är att starta en SOS till den allmänna opinionen och ledarna för att rädda den stora Xingu-reserven i den sydliga brasilianska Amazon, en biologisk mångfaldspost av några 180 000 kvadratkilometer, ungefär en tredjedel av Frankrike.

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi Brasilien: de infödda nöden inför Jair Bolsonaros förakt

"Jag letar efter en miljon euro, särskilt för att finansiera bambubaserade växtväggar, för att avgränsa Xingu Great Reserve, som hela tiden trängs in av timmer- och djurhandlare, guldgrävare och poachers. , som kommer att jaga på vårt land medan det är vår stormarknad för oss ", Förklarade Raoni i en intervju publicerad torsdag av Le Parisien.

Avskogning upp med 24%

Elysee har meddelat, efter intervjun, att Frankrike gick "Stödja Raonis projekt" relaterad "Dess engagemang för biologisk mångfald och ordförandeskapet i G7" i år. Detta åtagande, inklusive finansiella, kommer att meddelas senare, sade ordförandeskapet.

Raonis turné kommer efter ankomsten, i januari, av presidenten i Brasilien - särskilt tack vare agribusiness lobbyn - av Jair Bolsonaro, en tidigare höger soldat som vill avsluta det han kallar "Shiite miljöaktivism".

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi I Amazonas, Raonis kamp, ​​den sista av Kayapo

Avskogning, som hade fallit dramatiskt i Amazonas från 2004 till 2012, gick ut igen i januari: + 24% jämfört med januari 2018, enligt den icke-statliga organisationen Imazon. Trots att den sedan föll i februari (- 57%) och mars (- 77%), försvann 268 kvadratkilometer skog i första kvartalet. Under de senaste tolv månaderna har avskogningen ökat med 24%.

Med Raoni diskuterade Emmanuel Macron också situationen för inhemska samhällen i Brasilien. "Som ett Amazonian land" med Guyana, "Frankrike är naturligt engagerat i kampen mot avskogning" et "Försvarar ursprungsbefolkningernas rättigheter, särskilt som nyckelaktörer i bevarande av skogar och biologisk mångfald, och därför engagerad i kampen mot klimatförändringar"sade Elysee före mötet.

Läs plattformen: Appel från de inhemska folken: "Sedan valet av Jair Bolsonaro, lever vi början av en apokalyps"

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/planete/article/2019/05/16/emmanuel-macron-assure-le-chef-indigene-raoni-du-soutien-de-la-france_5463077_3244.html?xtmc=france&xtcr=5