21 August 1849, Victor Hugo efterlyser skapandet av "United States of Europe"

21 August 1849, Victor Hugo efterlyser skapandet av "United States of Europe"

Av Victor Hugo

I sitt tal vid kongressen för vänner för universell fred i Paris definierade författaren och ställföreträdaren en "sann politik" som skulle samla "folkens historiska enhet till civilisation genom fred". En text som ska läsas på nytt före valet till Europaparlamentet.

En visionär dicour av Victor Hugo

Vid tidpunkten för valet till Europaparlamentet, är det slående att läsa den högtidliga visionära tal som Victor Hugo uttalade vid kongressen av vänner universell fred, som öppnar augusti 21 1849 i Paris. I denna text publicerades två dagar senare av tidningen Århundradet, författaren profeterar"Radera gränser på kartan och fördomar i hjärtan", och beskriver behovet av att skapa "Förenta staterna i Europa", garantier för "Mänsklighetens broderskap".

Medlem i den konstituerande församlingen sedan juni 1848, valdes Victor Hugo av kongressutskottet för att leda diskussionerna. Initialt stödja Louis-Napoleon Bonaparte, författaren förflyttar sig från de konservativa för att gå med i det republikanska lägret, särskilt på grund av förtrycket mot folket. Kämpar nu - och fram till slutet av sitt liv - för"Utrotning av elände inom, utrotning av krig utanför" han blir snart den hårda och orubbliga motståndaren till Napoleon den lilla (titeln på boken han publicerar i 1852), kejsaren av fransmännen i 1852, efter hans kupé d'etat.

Från den glorious Three of 1830, i Frankrike, till 1848 "vårens folk", i många huvudstäder, de revolutioner som skakar Europa av XIXe århundradet vittnar om uppkomsten av nationalism inom en kontinent fragmenterad av Napoleonkrigen och kongressen i Wien. Denna våg av uppror som ofta är förtryckt i blodet är ett tillfälle att betrakta en mindre bellicosvärld - vilket återspeglas i många samhällenas fridens utseende.

Mina herrar,

Många av er kommer från de yttersta punkterna i världen, ditt hjärta är fullt av helig religiös tanke. Du har i dina ledare publicister, filosofer, kristna dyrkningsministrar, framstående författare, många av dessa män av stor betydelse, dessa offentliga och populära män som är deras nationers ljus. Du önskade att från Paris förklara detta möte med övertygade och allvarliga tankar, som inte bara vill ha folkets bästa, men som vill ha alla folks bästa. Du lägger till de principer som idag styr statsmän, guvernörer, lagstiftare, en överlägsen princip. Du vänder bara på något sätt den sista och mest augusti ark av evangeliet, en som ställer fred barn av samma Gud, och i denna stad som ännu har bestämt att broderskap medborgare, du bara förkunna broderskap av män. (Översättning).
Välkommen! (...)

"En dag kommer när vi kommer att se dessa två stora grupper, USA, USA, står inför varandra och sträcker sig över haven. "

Gentlemän, denna religiösa tanke, universell fred, alla nationer som är kopplade till varandra genom ett gemensamt band, evangeliet för högsta lag, medling ersatt för krig, är denna religiösa tanke en praktisk tanke? Är denna heliga idé en uppnåelig idé? Många positiva sinnen, som de säger idag, många politiker som åldras i affärshanteringen, svarar nr. Jag svarar med dig, jag svarar utan tvekan, jag svarar ja! (Det är rätt!) och jag ska försöka bevisa det senare.
Jag går vidare; Jag säger inte bara: det är ett realiserbart mål, jag säger: det är ett oundvikligt mål; vi kan fördröja eller skynda framkomsten. Det är allt. (...)

En dag kommer när det inte kommer att finnas några andra slagfält än marknaderna öppnar för handel och sinnen öppnar till idéer. (Deep sensation.) En dag kommer när vi kommer att se dessa två enorma grupper, Förenta staterna, Förenta staterna i Europa, som står inför varandra, sträcker sina händer över havet. (...)

Utdrag ur Victor Hugos förberedande arbetsmanus för sitt tal vid fredskongressens kongress. Gallica, BNF

Och den dagen tar det inte fyrahundra år att ta med det, för vi lever i en snabb tid, vi lever i händelsens nuvarande och mest impetuösa idéer som fortfarande ledde mänskligheten, och när vi är, är ett år ibland ett århundradeverk.

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/idees/article/2019/05/18/21-aout-1849-victor-hugo-appelle-a-la-creation-des-etats-unis-d-europe_5463764_3232.html?xtmc=etats_unis&xtcr=1