Undervattensvolcano i Mayotte: Reunionens forskare - Réunion 1ère

Höjden på den nya vulkaniska kupolen är klassad på 800 m med en bas av 4 vid 5 km i diameter. En plume av vulkaniska vätskor med 2 km höjd observerades och visar fortsättningen av dess aktivitet. Dumpade vid 3 500 meter djupt i Mahoras vatten, hade denna undervatten vulkan nyligen kommit fram ur havets tarmar.

Denna exceptionella upptäckt utfördes av forskare på uppdrag ombord "Marion Dufresne", ett skepp som levererar till franska södra och antarktiska länder. Denna expedition som leddes av regeringen var avsedd att klargöra de flera seismiska händelserna som noterats i Mayotte sedan maj 2018.
Startade i juni 2018 kom dessa forskare tillbaka med denna upptäckt som överstiger alla deras förväntningar.

© Volcanological Observatory of Piton de La Fournaise Ett vetenskapligt uppdrag ombord "Marion Dufresne" har framhävt denna exceptionella vulkaniska upptäckt.

Bland forskarna i detta opublicerade uppdrag, Philippe Kowalski, biträdande chef för det vulkanologiska observatoriet i Piton de la Fournaise. Han var ombord på "Marion Dufresne" när denna kupol upptäcktes. Han levererar sina första intryck:

Uppdraget avslutades i veckan, med några svar och mycket data som fortfarande ska analyseras. Det genomfördes av National Center for Scientific Research (CNRS), med Bureau of Geological and Mining Research (BRGM), Institutet för jordfysik i Paris (IPGP), franska forskningsinstitutet för Utnyttjande av havet (IFREMER), Universitetet i Reunion, Institutet för jordfysik i Strasbourg (IPGS), National Institute of Geographical and Forest Information (IGN), Ecole Normale Supérieure (ENS) ), National Center for Space Studies (CNES) och Navy Hydrographic och Oceanographic Service (SHOM), som lägger till markbundna observationer till Marion Dufresne oceanografiska kampanjen. Utmärket av denna nya ubåt vulkan är resultatet av arbetet med alla dessa vetenskapliga aktörer. Det här är första gången som en undervattens vulkan observeras.

Skälen till det seismiska fenomenet i Mayotte

När det gäller den seismiska svärmfilten sedan 2018, kommer den utplacerade marina instrumentationen att göra det lättare att lokalisera det.
Forskare mobiliseras för att bearbeta, analysera och tolka den rikedom av data som förvärvats under de senaste månaderna. Stenarna och andra insamlade element kommer sålunda att låta forskare veta lite mer om detta exceptionella geologiska fenomen. 8 miljoner år efter födelsen av Mayotte.
Denna operation kommer att kräva ett omfattande arbete för att bedöma riskerna för Mayotte när det gäller seismisk risk, vulkanrisk och tsunami.

Forskare kommer att analysera och tolka alla element som tagits för att förstå vulkanens födelse. © Volcanological Observatory of Piton de La Fournaise

© Volcanological Observatory of Piton de La Fournaise Forskare kommer att analysera och tolka alla element som tagits för att förstå vulkanens födelse.

Ett förnyat och förstärkt statligt engagemang

Inför denna upptäckt, "Regeringen är fullt mobiliserad för att fördjupa och fortsätta att förstå detta exceptionella fenomen och vidta nödvändiga åtgärder för att bättre karakterisera och förebygga de risker som den skulle representera". Staten hävdar att det sedan början av de seismiska episoderna har anpassat övervaknings- och förebyggande åtgärder enligt vetenskapens belysning för att hantera detta exceptionella geologiska fenomen, vilket inte har någon inverkan på Mahorans befolkning och i större utsträckning på den här delen av Indiska oceanen.

Regeringen har definierat en handlingsplan bestående av 5 axlar följande:

1) Kompletta övervakningsanordningar och mätinstrument (såsom seismografer och GPS-beacon) så snart som möjligt för att kontinuerligt övervaka fenomenet

2) Komplet med anpassade uppdrag, den vetenskapliga kunskapen

3) Fortsätt omedelbart till en uppdatering av kunskapen om de risker som detta fenomen presenterar och de potentiella effekterna för Mahorais territorium, vars resultat kan presenteras inom tre månader

4) Stärka omedelbart krishanteringsplanerings- och förberedelsessystemet. För detta ändamål skickas ett uppdrag för att stödja civil säkerhetsplanering för att ge stöd till prefekten (uppdatering av krishanteringssystem som ORSEC-planer). Hon kommer vara där från fredag ​​17 maj

5) Informera befolkningen regelbundet i samband med lokala valda tjänstemän.

Denna artikel uppträdde först på https://la1ere.francetvinfo.fr/reunion/mayotte-decouverte-nouveau-volcan-marin-711593.html