Troy Deeney

WATFORD, England - Troy Deeney kommer att leda kapten Watford i FA Cup-finalen på lördag mot Manchester City (11h55, ESPN +) för att lyfta bägaren till max en anmärkningsvärd kurs som började med sin fängelse i tio månader, i 2012, för en attack mot en grupp studenter i hans hemstad Birmingham.

Denna man 30 år, släpptes efter tre månader i förvar mening efter att ha visat ånger för händelsen, har sedan dess ändrat sitt liv och blev en siffra avgörande för Watford under sin bestigning av EFL Championship att bli en etablerad kraft Premier League.

Med Deeney förbereder sig för den största matchen i hans karriär i helgen talade han till ESPN FC om behovet av att övervinna svårigheterna med hans personliga liv för att bevisa att det var möjligt att komma ur de svåraste förhållanden.

Mark Ogden: Vad känner vi så långt? kapten i Watford i FA Cup-finalen på Wembley,

Deeney: Detta är ett av deras spel där jag ser tillbaka nu av mitt förflutna för att träffa kungligheter (Prince William) och saker som det, det är verkligen mentalt när du tänker på det. Vi är viktiga utomstående, men samtidigt är jag mycket stolt över den här prestationen.

- Att gå till fängelse var en välsignelse i förklädnad - Deeney
- Marcotti: du behöver veta om FA Cup-finalen

Ogden: Du pratar om ditt förflutna och det är en fascinerande historia att övervinna motgångar för att leda ett lag i FA Cup-finalen. Berätta om det - du tillbringade tid i fängelse i 2012.

Deeney: Jag är bara ett normalt barn som kommer från en stadsmiljö. Jag gjorde bara lite s-barn. Jag var ett lyckligt barn, ett riktigt lyckligt barn, men miljön förändrade mig verkligen. Jag är fortfarande ganska glad, men jag hade bara en annan sida för mig självklart att jag inte tycker om att ta fram. Att återvända till 2012 var ett dåligt år för mig. Jag förlorade också min pappa, så jag begravde honom en vecka innan jag fängslade för att jag bara kunde känna all denna känsla, det slog mig hårt.

När jag kom till fängelse var det en välsignelse i förklädnad, eftersom det fick mig att utvärdera och kontrollera vem jag är som person. Det öppnade nya sätt ... som att se en psykolog och verkligen behöva hantera mina problem eftersom jag drack mycket också. Jag brukade tänka mig att ta hand om saker, men jag druckit och det hade en spiral effekt.

Sedan jag släppt från fängelset har jag alltid gjort misstag varje dag, lura mig inte, jag är inte en ängel, men mina misstag är helt normala, som att glömma att gå till affären när missen frågar eller släng inte soptunnor etc.

Ogden: Vissa människor går i fängelse och det förändrar inte dem, men du använde din tid för att skriva saker du behövde göra och fokusera på vad

Deeney: Ja, och det är vad jag gör nu. Jag håller alltid fast vid det. Jag har tre månaders utmaningar, vare sig de är finansiella, viktminskning - det jag alltid har gjort är att sätta mig ett mål eftersom jag tycker att det värsta som någon kan göra är att bli stagnerande och bokstavligen gillar: "Livet fortsätter" och de fortsätter att göra det och innan du vet det, är du tillbaka till dina gamla vägar.

[Efter fängelse] Jag klippte alkoholen och spelet, jag bröt upp med min ex-partner, jag hade en ny missa som bokstavligen inte stöder nej -. Hon berättar bara hur jag är.

Alla hade kritiserat mig, det var vad jag behövde, folk måste berätta för mig "han kan inte göra det längre, han är för gammal nu, du måste bli av med honom" är som "Jag ska visa dig. "Så jag är tre och en halv sten ner nu och jag har ett skägg och allt. Hela världen har förändrats.

Ogden: Efter att ha skickats till fängelse var du rädd för att vara ute av spelet? Watford var med dig, men det kunde ha varit annorlunda.

Deeney: Den nya fastigheten tog kontroll samtidigt. I augusti hade vi 42-spelare vid den tiden. De hade just köpt, köpt, köpt och jag gick ut i september, så i slutet av augusti såg det ut som "vem är detta nummer 9, var är han?" "De hade några samtal med min agent och, tack och lov, [manager] Gianfranco Zola fick känna mig. Han måste ha tänkt, "Han har talang, se vad han är när han kommer ut." Och vid den här tiden betalade de [Watford] mig inte, så det kostade dem ingenting.

Så jag gick ut på en onsdag, gick direkt in i klubben, presenterade mig själv - jag var på en etikett. då hade jag ett fönster på cirka sex timmar - jag hade ett kort samtal med Zola och sa, "Jag gjorde misstag, men jag menar affärer nu. Han sa, "Det är åtta framåt och du är nummer nio", men jag tänkte, "OK, coolt men det kommer inte vara länge."

Jag var verkligen optimistisk då. Jag har precis kommit ur fängelset, mitt hår är så stort, jag var enorm också, för allt jag kunde göra [i fängelse] var tyngd och tryckte, så jag bokstavligen berättade för honom att ge mig en vecka och att springa mig i en vecka.

Jag brukade resa från Birmingham för att komma in, göra allt - springa, träna, dieting, allt, klara sig vid fem, gå upp för min utegångsförbud vid sju, gå och sova Återigen, det var allt jag gjorde, och 10 dagar efter det publicerades gjorde jag vinnaren mot Huddersfield.

- United behöver City för att vinna FA Cup för att undvika chaos av matcher
- Vem kvalificerar Europa som Premier League?

Ogden: Så du markerade en vändpunkt?

Deeney: Från och med dess är resten historia, men för mig måste du tänka på det, för det var så många distraktioner hemma. Eller jag hade så mycket roligt med att springa med alla mina vänner hemifrån, gav mig några böcker, jag trodde att jag var mannen, och jag levde verkligen som ett hål - det är nog det bästa sättet att beskriva det. Jag trodde att jag var otrolig. Då blev det bästa med att få mig skickad till fängelse och bokstavligen att se vem som är vem.

Omkring sex personer skrev till mig, ungefär fem personer skickade mig pengar, och då bara två personer, faktiskt två, kollade Missus och den lilla mannen [Myles] då för att se hur de gjorde. Jag vill aldrig komma till den punkt där jag måste se vem som är vem. Men nu vet jag vem som är vem och vem är verkligen omkring mig och jag är väldigt medveten om det.

Ogden: Berätta om dina tatueringar och deras betydelse i förhållande till ditt förflutna.

Deeney: Min nan skrev mig en dikt när jag var där. "Jag kämpade hårt, jag slutade kursen, jag behöll tron." Hon skrev detta för mig, precis innan jag ville komma in, och jag läste det innan jag gick och lägg mig. Det är en av dem, fortsätt och du vet aldrig, du har gjort misstag, men saker fortsätter att hända.

Sedan har jag min pappa här [på höger arm]. Min far dog på 47 år sedan, så det skulle ha varit 2012 igen. Jag upptäckte att han hade cancer i slutet av februari, i början av mars och dog i maj. Det var bokstavligen en åtta veckors period under vilken min superhjälte släpptes ut.

Jag har en på min rygg, vem är en soldat, som egentligen är mig, bara försöker komma hem och slappna av. Kommer du ihåg den filmen "Gladiator" när han går? Denna typ av inspiration när det gäller ja, "Jag är trött på att slåss nu. Jag vill bara ha roligt. "

Ogden: Finns det utrymme för en FA Cup-tatuering om du vinner på lördag?

Deeney: Om så är fallet skulle det gå överallt här! Ja, om vi vinner det, lägger jag det någonstans.

Ogden: Efter segern mot Wolves i semifinalen, gav dig en intervju där du sa att du var självisk genom att tala om vad det betydde för dig, men det har påverkat ett stort antal människor.

Deeney: Jag pratar mycket, men jag tycker verkligen inte om att prata om mig själv. Jag älskar att prata om allt annat, men det här ögonblicket gör mig ont för att jag inte ville vara med någon av killarna längre efter matchen. Det låter riktigt dåligt, men jag ville bara se min familj. Min mamma ser inte riktigt på mina spel, min fru var där uppe, mina pojkar var där uppe och det är som, vet du när alla var med dig under de hårda tiderna?

Med Instagram och allt som nu alla tycker att livet är perfekt, men det finns dagar när jag går och jag är på dåligt humör eller jag illa utbildade, oavsett vad det kan vara, jag Jag är bara i dåligt humör - de är de som måste hantera och se eftersom jag inte är en trevlig kille när jag är i dåligt humör. Jag pratar bara inte med människor och jag skär mig själv och det påverkar självklart också deras dag, så jag ville bara vara med dem och vi hade en bra tid.

Jag var i reflektionsläge. Det finns ungefär 13 år sedan betalade jag för att spela fotboll. Du ser, det är förmodligen på 15, 18 nivåer under Premier League och jag betalade £ 10 en vecka för att spela fotboll och vara pojkar. Nu är jag kapten i ett Premier League-lag och en FA Cup-final. Det är verkligen galet.

Ogden: Och nu är du i FA Cup-finalen mot ett lag som ligger på en nationell diskant - du kunde inte ha valt en hårdare motståndare, antar jag.

Deeney: Nej, men det är också hur Troy gör det! Jag måste göra uppgiften så svår som möjligt, men nej, jag tror att vi bara pratar om vad som händer om vi vinner spelet. Det finns inga ursäkter då. Det är inte som, va, du vann men du spelade inte någon av de stora killarna eller något liknande. Du måste nå denna nivå av konkurrens och spela den bästa chefen för den här generationen. Du har några av de bästa spelarna runt dig och sedan försöker vi hindra dem.

Men för mig är det inte en rädsla. Titta på allt vi bara pratat om. Fotboll kommer inte skrämma mig eller spela mot Man City ... på grund av allt jag har upplevt.

Ogden: Har dina lagkamrater samma mentalitet innan de går in i spelet? [19659002] Deeney: Jag tror det, baserat på de samtal vi hade med människor. Och det är sport, det är inte riktigt, och hur många gånger har du gått igenom sportens historia, vare sig det är fotboll, boxning eller något annat, det finns alla sorters saker som hända och du går, "var kom det ifrån? ? "Jag ska njuta av ögonblicket, jag ska träffa den kungliga familjen för första gången. Jag är ledsen, men jag är verkligen förvånad över det här händer, trots att [Prince William] är ett fan av Villa, jag låter honom gå!

Ogden: Pratar du om prins William, framtida kung?

Deeney: Ja, den framtida kungen, men jag är en blues fan och han är en fan av Villa så jag ska sparka honom för det. Alla säger att jag inte ska göra det, men jag tror jag måste göra det.

Ogden: Lag som börjar med W i FA Cup-finalen - Wimbledon slog Liverpool i 1988, Wigan slog Man City i 2013. , Watford ...

Deeney: Ja, jag tror det är där du måste lita på. Jag kommer fortfarande ihåg när Ben Watson gjorde detta huvud [för Wigan i 2013]. Du vet att du måste testa lyckan, du vet att du kommer att behöva vara till hands tills 10 sista minuten eller vad som helst, men när vi får chansen måste vi bara poängera och vi måste se till att vi är kliniska.

Annars kan dagen vara lång.

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den http://espn.com/soccer/english-fa-cup/0/blog/post/3855413/troy-deeneys-long-journey-from-prison-to-the-fa-cup-final-with-watford