Schweiz: Neuchâtelois inbjuder biennerna ... på schweiziska tyska!

Kampanjen kommer från staden Neuchâtel, som firar 18 May 19 September 40 år gågatan "Chömed und mit fiired fick 40 Geburtstag vo vo Fuessgängerzone Neuchâtel". Det är skrivet i Zürich dialekt, men problemet är inte där "Neuch riktar Biennois på tyska" Kränkt innan en affisch Romand Biel staden Romande att 42%.

Missnöjet Biel lät Neuchâtel: "Jag tror att fransmännen är arga eftersom vissa har fått broschyrer av 40 årsjubileum av den bilfria zonen i tyska", säger Françoise Kuenzi, chef för kommunikationsavdelningen och information från staden Neuchâtel.

Det är på Facebook-gruppen "Biel Francophones försvars", det missnöje uttrycks: "Om ens den franskspråkiga schweiziska anser oss schweiziska tyskar, är det inte ut ur skogen. Det är världen upp och ner, "förolämpar en surfare. Gruppchefen, läraren Pascal Oberholzer frågade och Forum du bilinguisme blev involverad. "Jag var säker på att det fanns så många flygblad på franska som på tyska", rapporterar han.

Allt med syfte!

Neuchâtel stad skrev på sociala nätverk: "Vi distribuerade flygbladet på båda språk, med avsikt! Och vi tog så mycket på franska som på tyska! "

Svårt för de två samarbetsmedlemmarna skickade onsdagen till Bienne för att skilja facies en romand av en germansk: "Jag visste aldrig att mitt huvud visar vilket språk jag talar", skrattar en Net surfare.

duplex

Tvåspråkiga rådet på franska: "Varför inte göra en dubbelsidig?" Och på tyska: "Gläd dig ganska tvåspråkighet Neuchâtelois istället för att klaga ..."

Vad sägs om affischer? "Vi planerar affischer i franska och tyska i vårt program distributions SGA i flera kontrakt under sommaren eftersom händelserna pågå till september", förklarar François Kuenzi, som sade ignorera som för närvarande fastnat .

Om de tvåspråkiga frankofonerna är kittiga i reklam, beror det på att de efter en lång kamp kunde registrera den obligatoriska karaktären av en tvåspråkig annons i den nya förordningen om reklam. (Morgonen)

Skapat: 17.05.2019, 19h21

===> Fler artiklar om SCHWEIZ här <===

>

Denna artikel uppträdde först på https://www.lematin.ch/suisse/neuchtelois-invitent-biennois-suisse-allemand/story/14238030