Schweiz: De uppmärksamma bönderna efter Maurer besök

Presidenten för den schweiziska unionen av bönder (USP) Markus Ritter tvivlar på att besöket avUeli Maurer i Washington leder till en snabb överenskommelse om ett frihandelsavtal mellan Schweiz och Förenta staterna. Bondevärlden kommer dock att ge sina krav tillräckligt tidigt.

Jordbrukssamhället var i stor utsträckning ansvarig för att ett nära frihandelsavtal misslyckades i 2006. Rädslan att bli nedsänkt med billiga amerikanska jordbruksprodukter var för viktig vid den tiden.

Även idag är Markus Ritter försiktig. Det faktum att förbundets president hördes av Donald Trump betyder inte att saker kommer att gå fort, förklarade presidenten för USP fredagen vid Keystone-ATS.

Inbjudan till Vita huset och besöket är dock positivt. I dessa tider av politisk och ekonomisk osäkerhet är det fördelaktigt för Schweiz att ha goda förbindelser med Förenta staterna.

Lanseringen av några förhandlingar kommer enligt Ritter att bero på framsteg på andra utrikespolitiska frågor som för närvarande påverkar Washington, inklusive handelstvisten med Kina.

Schweiz i köen

Så länge USA inte har betalat åtminstone en del av deras stora projekt bör Schweiz hellre stanna i kön, sade president USP. Nästa presidentval bör också påverka den politiska agendan.

Markus Ritter erinras om att det nationella rådet för ekonomi Utskottet beslutade att lämna jordbruket i ett frihandelsavtal med USA. Trots detta kommer det att vara nödvändigt att aktivt inkludera bondeproblemen i diskussionerna. De schweiziska bönder har inte för avsikt att överge tullskydd på grundval av Uruguayrundan och en garanti för en säker och hög livsmedelskvalitet.

För amerikanerna är villkoret för en överenskommelse en "win-win" situation: båda parter måste ha nytta, enligt Donald Trump. Och Schweiz måste gå snabbare än Europeiska unionen.

Markus Ritter frågade av den tyska radioen på fredag ​​att inte framföra siffror om en eventuell minskning av tullen på amerikanska jordbruksprodukter. För närvarande är priset 35%. Genom att förhandla skickligt kan man förmodligen få medgivanden inom etablerade kvoter, tror han.

Målet är att jordbrukssamhället kan godkänna ett avtal, vilket var fallet med avtalet med Kina. Dialogen mellan jordbruk, federala kontor och federala rådet har förbättrats och intensifierats sedan 2006-fiasko, säger Ritter.

Klorerad kyckling utesluten

Kontaktad av Keystone-ATS, Bio Suisse sade att ett frihandelsavtal med Indonesien under EFTA-länderna är exemplariskt, men det kommer att vara "betydligt utökat" med Förenta staterna. Genetik, hormon kött och klorad kyckling "gjord i USA" är oacceptabla för Bio Suisse.

Small Farmers Association konstaterar också att ett avtal måste bidra till en hållbar utveckling av jordbruket och livsmedelsindustrin. Med tanke på de stora skillnaderna i livsmedelspolitiken i Schweiz och Förenta staterna är detta en riktig utmaning. (Ps / nxp)

Skapat: 17.05.2019, 17h09

===> Fler artiklar om SCHWEIZ här <===

>

Denna artikel uppträdde först på https://www.lematin.ch/economie/agriculteurs-attentifs-visite-maurer/story/18238551