Rwanda-Senegal: två "bror" länder som möts i Paris via digital - JeuneAfrique.com

Paul Kagame och Macky Sall besökte denna fredag ​​Viva Technology i Paris. De två länderna, med olika banor inom denna sektor, försvarade sina respektive digitala strategier.

På ett uttryckligt besök i Paris, Rwandas president Paul Kagame deltogför andra året i rad vid Viva Technology, dedikerad till innovationer och nystartade företag. Han hittade i år hans senegalesiska motsvarighet och "bror" Macky Sall, själv besöker huvudstaden, där han deltog onsdagen. Undertecknandet av Christchurch Appeal mot spridning av terroristinnehåll online. De två statscheferna deltog i en panel ledd av ordföranden för Publicis Groupes styrelse, Maurice Lévy, nära Paul Kagame.

Digital nav

De två statscheferna blev inbjudna fredagen, 17 maj, för att diskutera teknikens inverkan på afrikanska ekonomier. Och medan Rwanda har en början på Senegal när det gäller digital utveckling. Ofta presenteras som en ledande digitala nav av kontinenten, Rwanda, som har stigit till det frodigt av den sista 29e Doing Business ranking av Världsbanken - eller länder på kontinenten 2e bakom Mauritius - Kigali vill att landa experiment för tekniska företag.

Bevis på hälsan hos den digitala miljön i Rwanda har uppstarten av landet till 12 miljoner människor lyckats höja 19 miljoner 2018 - antingen 8 miljoner fler än Etiopien. "Denna siffra är resultatet av vår investering i teknik. Idag är det enkelt att starta ett företag i Rwanda. Expansionen av optisk fiber över hela landet och närvaron av strukturer såsom KLAB (en start-up inkubator) underlätta skapandet av en miljö ", säger Soraya Hakuziyaremye, rwandiska minister för handels- och industri , närvarande i delegation av president Kagame i Paris.

Afrika har saknat den industriella revolutionen, det kommer inte att sakna den digitala revolutionen

Macky Sall ser emellertid det digitala som ett viktigt verktyg för att få tillgång till framväxten. "Afrika har saknat den industriella revolutionen, det kommer inte att sakna den digitala revolutionen", varnade senegalesisk statschef. Den senare syftar till att se sektorn väga 10% av BNP genom att främja sysselsättning och produktivitetsvinster. Kunskapsstaden Diamniadio, superdatorn levererad i juli, etablering av en finansieringsmekanism för entreprenörskap, investeringar i fiberoptisk infrastruktur, fokus på vetenskaplig och datorutbildning ...

Macky Sall presenterade flera åtgärder som vittnar om hans "politiska vilja" för att se sitt landsteg mot ett modernt samhälle och förändra världsuppfattningen i världen: "Afrika exporterar inte bara bra spelare eller bra musiker, utan också också bra hjärnor och ingenjörer ", ville han påminna.

Vi har många begåvade människor som betjänar resten av världen. Om vi ​​utvecklar rätt miljö, kommer de också att tjäna Afrika

Den rwandanska presidenten betonade för sin del behovet av att investera i parallellutbildning för att fullt ut utnyttja potentialen för afrikanska nystartade. "Afrika har många begåvade människor men de tjänar resten av världen. Om vi ​​utvecklar den rätta miljön, kommer de också att tjäna Afrika ", sade han på panelen med citat av American University Carnegie, som lanserade sin afrikanska antenn, baserad i Kigali, på våren 2015.

Megaprojektet Kigali Innovation City, ett nytt distrikt dedikerat till ny teknik, som ska sammanföra andra skolor och universitet, laboratorier och företag, är fortfarande under utveckling. Enligt Rwandas handelsminister hoppas Rwanda höja nästan 100 miljoner dollar i år för detta projekt.

Utmaningen att finansiera

Efter deras ingripande, började de två presidenterna ett gemensamt besök av Africatech-rummet, tillägnad afrikanska nystartade. Några 160 unga skott från Marocko, Algeriet, Demokratiska republiken Kongo eller Mauritius visade sina innovationer och delade utrymmet med en av de digitala tungvikterna: Jumia, en nyligen lanserad e-handelsplattform i New York. Den internationella organisationen av La Francophonie (OIF), som valde den före detta rwandiska ministeren Louise Mushikiwabo som chef i oktober 2018, hade sin flagga för första gången.

Utställningen är en möjlighet för unga företag att locka uppmärksamhet hos internationella investerare och digitala jättar. "Utmaningen för investeringar idag är att göra det möjligt för befintliga företagare och företag att få tillgång till billigare finansiering, vilket är en utmaning, särskilt med tanke på de räntor som banksystemet gäller i hela Afrika. Vi måste öppna upp för olika typer av finansiering, såsom privat insamling, och införa nödvändiga bestämmelser för att skapa en hälsosam miljö för investerare ", säger Soraya Hakuziyaremye.

Afrika kommer att utvecklas genom digital teknik, vilket är grunden för framväxten av våra länder

Delegationen bestod Macky Sall inklusive ministern för digitala ekonomin och telekommunikation, Ndeye Ndiaye Diop biljetter o, utrikesminister, Amadou Ba, och den franska ambassadören i Dakar, Christophe Bigot. Den senegalesiska presidenten träffade också den franska ekonomiministeren Bruno Le Maire. Med 25 införare och en nationell paviljong på showen ville Senegal visa att den också hade en plats i den digitala domänen.

Ett sätt att anpassa sig till sin rwandanska "bror", vars ledarskap han har erkänt inom informations- och kommunikationstekniken. "Rwanda är ett exempel för Senegal" i det digitala fältet, medgav också den senegalesiska ministeren för den digitala ekonomin. "Vårt land är inte utelämnat" fortsatte hon genast: "Vi har inget val. Afrika kommer att utvecklas genom digital teknik, vilket är grunden för framväxten av våra länder. "

Internet för dyrt

För att stödja sina nystartade företag har Senegal inrättat en fond för ungdomar och kvinnor som rapporterar direkt till ordförandeskapet. Papa Amadou Sarr står på planen: "Vi har en fond på mer än 30 miljarder CFA-franc (50 miljoner euro) per år för att driva entreprenörer via finansiella resurser, tekniskt stöd och utbildning. I det konkreta fallet med digital har vi skapat en 15-miljard FCFA-fond (cirka 25 miljoner euro) "för att stödja lanseringen av nystartade företag, förklarar han.

Macky Sall erkände dock ett hinder för tillväxt som drivs av digital: kostnaden för Internetanslutningen. "Internet är fortfarande mycket dyrt i Afrika", sade senegalesisk statschef, för vilken utbredd tillgång till anslutningen är en utmaning på kontinenten.

Macky Salts besök i Frankrike, som planeras sluta på lördag, fortsatte med ett möte med Valérie Pécresse, president i regionen Ile-de-France. President Paul Kagame, som sedan besökte generalsekreteraren för La Francophonie, hans tidigare utrikesminister Louise Mushikiwabo, hos OIF, kommer att lämna Paris samma dag.

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA