DRC: Antipas Mbusa Nyamwisi tillkännager sin återkomst och säger att han har det gröna ljuset från Felix Tshisekedi - JeuneAfrique.com

En hård motståndare till Joseph Kabilas makt sedan 2012, före detta Antipas krigsherre Mbusa Nyamwisi, meddelar sin återkomst till Demokratiska republiken Kongo före 30 juni 2019. Han anförde uteslutande Jeune Afrique för att få garantier från det nya statschefen Felix Tshisekedi, att inte arresteras vid ankomsten.

Efter sju år i exil har den kongolesiska motståndaren meddelat att han önskar återvända till Demokratiska republiken Kongo. "Jag planerar min retur före juni 30, jag har redan mitt pass," säger Unga Afrika Antipas Mbusa Nyamwisi, som för närvarande bor i Bryssel, Belgien. Han intygar också att han fått "den högsta myndighetens garanti", president Félix Tshisekedi, att "varken arresteras eller spåras" vid hans återkomst.

"Jag kan inte vänta," insisterar den som var medlem av flera rebellrörelser som tog upp vapen mot Mobutu Sese Seko, Laurent-Désiré och Joseph Kabila, varav han var utrikesminister.

Kontakter gjorda i Kenya

Dessa garantier, Antipas Mbusa Nyamwisi - Martin Fayulu deklarerade stöd under presidentvalet - fick dem trots att han var särskilt virulent mot Felix Tshisekedi. I januari när den senare investerades Republikens president, Antipas Mbusa Nyamwisi hade ens vinkat krigsspektret och kallade knappt förtäckta ord till den väpnade kampen.

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA