Marocko: Marockansk akademisk och människorättsförsvarare Maati Monjib offer för trakasserier

Akademiker från ett dussin länder försvarar den marockanska historikern, åtalas med sex andra människor "för att undergräva statens säkerhet". Hans fel, är också en försvarare av akademisk frihet och pressen.

Professor-forskare vid institutet för afrikanska studier vid universitetet i Mohammed V i Rabat, Maati Monjib är sedan 2014 föremål för "Kafkaesque trials" et "Är föremål för oavbrutna kampanjer av ånger och moralisk trakasserier".

Praktiken fördömdes av mer än 300 akademiker från ett dussin länder i ett kollektivt forum offentliggjorde 16 May 2019. I sin text lånar signatörerna sitt stöd till den marockanska historiker som eftersträvas sedan 2014 för "Underminerar statens säkerhet", tillsammans med sex andra journalister och människorättsaktivister.

57 år gammal, Maati Monjib samarbetar med Orient XXI webbplats för vilken han skrev papper på Hirak, uppror i Rif eller marockanska dissidenter. Han är också president för föreningen Frihet nu för pressfriheten och i samband med utbildning av unga journalister till verktyg för medborgarpressen.

De åtalade åtar sig en mening som sträcker sig från ett till fem år i fängelse samt stora böter. Men sedan dess öppnades i november 2015 har denna rättegång redan skjutits upp fjorton gånger. Varje hörsel brukar varas några sekunder innan den skjuts upp. Nästa skulle vara i juli.

Historiens senaste inkarnation, för vilken han nu hotas av att bli borttagen från universitetet och den offentliga tjänsten, går tillbaka till juni 2018. Inbjuden till Paris för att vara en del av juryn av HDR (habilitation to direct research) av landskapsarkitekten Mounia BennaniHan har biträtt regulatorer, producerade de nödvändiga dokument, bland annat den officiella kallandet av ENS (Ecole Normale Supérieure), utan att erhålla ett formellt administrativt avtal, rapporterar författarna i forumet.

Maati Monjib som har bakom honom tre hunger strejkar, vilken av 24 dagar i oktober 2015 för "Försvara din rätt till trafik", bestämmer sig fortfarande för att delta i försvaret. Men när han återvände till Rabat fick han "Begäran om förklaringar" av universitetsmyndigheterna, medan hans övervakningsministerium initierade honom ett förfarande vid uppsägning av posten som lämnade honom "valet mellan att erkänna falska anklagelser eller slås av", Säger texten.

Deklarationen universitet, som riktar sig till dekanus för Muhammed V universitet, undertecknas speciellt (föga förvånande) genom Mounia Bennani-Chraibi (University of Lausanne), Pierre Vermeren (University of Paris Panthéon-Sorbonne 1) eller Bernabe Lopez Garcia ( Autonoma universitetet i Madrid). "The Institute of African Studies har på sin webbplats att främja internationellt akademiskt samarbete och rörlighet för lärare ... I egenskap av universitetsprofessorer och forskare, uttrycker vi vår oro över detta hinder för akademisk frihet"avslutar tribunalen.

===> Fler artiklar om MAROCKO här <===

Denna artikel uppträdde först på https://www.francetvinfo.fr/monde/afrique/societe-africaine/maroc-luniversitaire-et-defenseur-des-droits-de-lhomme-maati-monjib-victime-de-harcelement-judiciaire_3447889.html