Marocko: Marocko: Barely reopened, Prövning av mord på skandinaviska turister skjutits upp

Demonstration av empati i Rabat, Marocko, 22 December 2018 efter mordet på två skandinaviska turister, halshuggade i High Atlas några dagar tidigare. FADEL SENNA / AFP

Rättegången av de påstådda mördarna av två skandinaviska turister, halshuggade i södra Marocko, skjutits upp, torsdag 16 maj, efter en kort hörsel under vilken den civila parten bad att "Moraliskt ansvar" Staten har åtagit sig ersättning.

Den tredje utfrågning av rättegången i som finns i Salé, nära Rabat flera misstänkta som ställda trohet till den islamiska staten gruppen (EI) har ställts in på 30 maj, enligt en AFP journalist. Under denna försök, öppna 2 maj, måste 24 bedömas för "Ursäkt för terrorism", "Skada för livet för personer med premeditation" ou "Terroristbandsförfattning". De huvudmisstänkta anklagas för att ha dödat Louisa Vesterager Jespersen, en danska elev 24 år, och hennes vän Maren Ueland, en norsk i 28 år, natten till den 16 17 December på en isolerad plats i High Atlas ( söder) där de campade.

Lire aussi Efter två turister dödade Marocko terroristrisken

De fyra största misstänkta, som hade svurit trovärdighet till den islamiska staten (IS) "Spontant erkände sitt brott under undersökningen, och idag ångrar de vad de gjorde", berättade AFP sin domstolsutnämnda advokat, Hafida Mekessaoui.

Rättegången öppnade i maj 2, men blev omedelbart avskedad. Denna andra utfrågning bör ägnas åt retoriska frågor, och rättegången kan ta månader innan domen görs.

Denna nya målgrupp i Marocko sammanfaller med den sextonde årsdagen av dödliga attacker 16 May 2003 av självmordsbombare från en slum i Casablanca som hade 33 dödsfall.

"Vi vill förstå"

Totalt tjugofyra personer är "Ursäkt för terrorism", "Skada för livet för personer med premeditation" ou "Terroristbandsförfattning".

De huvudmisstänkta anklagas för att ha dödat Louisa Vesterager Jespersen, en danska elev 24 år, och hennes vän Maren Ueland, en norsk i 28 år, på natten av December 16 17 till 2018, på en isolerad plats i Höga Atlas där de campade. De riskerar dödsstraffet.

"Vi vill förstå först då kommer vi att begära ekonomisk ersättning, även om ingenting kan kompensera familjernas smärta." offer, berättade AFP Me Khalid Elfataoui, advokaten till Louisas föräldrar som utgjorde en parti. Han säger att han vill fråga dödsstraff för mördarna "Även om offrens ursprungsland i princip står emot det". Dödsdomar överlämnas fortfarande i Marocko, men ett moratorium har tillämpats sedan 1993 och dess avskaffande är en fråga om debatt.

Lire aussi Skandinaviska turister dödades i Marocko: Rättegången mot 24 anklagad har skjutits upp

De tre huvudmisstänkta i fallet infödda i Marrakech regionen (söder), ring Abdessamad Ejjoud (25 år), Younes Ouaziyad (27 år) och Rachid Afatti (33 år). Vid rättegången, den första, den påstådda ledare för gruppen, hade dykt upp alla leenden i spetsen för den tilltalade, tillsammans med sina två följeslagare. dubbade "Abu Musab"Han hade redan varit i fängelse för att försöka bli med ISIS i Syrien. En fjärde marockansk Abder Khayali, 33 år, gick med de andra tre i berget men hade återvänt till Marrakech för att hitta ett gömställe, strax före tidpunkten för den dubbla brott, enligt åtalet ses av AFP.

Sändningen på sociala nätverk av en video som visar avfallen av ett av offren, filmad av en av männen, hade orsakat terror i riket. I den här sekvensen talade en av de misstänkta 'Revenge' för "Brethren" i Syrien, där IS, under slag av flera offensiva, hade förlorat majoriteten av de territorier som den hade beslagtagit. En annan video som publicerades i kölvattnet visade att de fyra största misstänkta utlåningstrogen till IS.

"Mord turister"

Kommer från blygsamma bakgrunder, med utbildningsnivå "Mycket låg" Enligt utredarna bodde de udda jobb i berövade områden i Marrakech, flaggskeppsresenäret i riket. Arrested kort efter tragedin, hade de knivar med blodmärken på dem. deras "Terroristcell" inspirerad av jihadistisk ideologi hade ingen 'Kontakt' med operativa kadrer i Syrien eller Irak, enligt utredare. ÄR aldrig anspråk på sina handlingar.

Enligt anklagelsen hade gruppen gått till Höga Atlas Turistfjäll på 12 December 2018, beslutat att "Mord turister". Han hade identifierat flera potentiella mål, men avstod varje gång på grund av närvaron av guider eller invånare. På natten i december 16, Ejjoud, Ouaziyad och Afatti hade upptäckt de två offren camping på en isolerad plats.

Lire aussi Marocko, det mest ojämlika landet i Nordafrika

De andra svarandena 20 åtalas för sina förbindelser med de påstådda mördarna. 20 år på 51 år och antagna medlemmar i Ejjouds grupp, de anklagas för att ha "Relayed bilder av propaganda"planerar attacker i riket eller vill ansluta sig till IS i Syrien och Irak.

Endast utlänning från gruppen, Kevin Zoller Guervos, är en latinamerikansk-schweizare av 25-åren konverterad till islam och installerad i Marocko. Enligt anklagelsen är han särskilt misstänkt för att träna de skjutande misstänkta. Före undersökningsdomaren hade han förklarat att han var oskyldig. De flesta tilltalade försvaras av advokater som utsetts av advokater.

===> Fler artiklar om MAROCKO här <===

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/05/16/reprise-au-maroc-du-proces-du-meurtre-de-touristes-scandinaves_5462979_3212.html