Marocko: Marocko uppmanar Algeriet att öppna gemensamma gränser

Marockos premiärminister Saâdeddine El Othmani appellerade återigen till de algeriska myndigheterna för öppnandet av de gemensamma gränserna under ett möte med marockanska journalister och utgivare som hölls på onsdag 15 i maj.

Saaddeddine El Othmani, som säger att han är väldigt optimistisk om framtiden för förbindelserna mellan de två länderna efter Abdelaziz Bouteflikis regim, tror att "Bouteflika Algeria kommer att vara i Marockos intresse. Och det naturliga beslutet för de nya algeriska tjänstemännen är öppnandet av gränserna ".

Chefen för den marockanska regeringen, som talar för första gången på Algeriet sedan utbrottet av den populära rörelsen i februari 22, hoppas att förbindelserna mellan de två länderna kommer att förbättras efter den gamla regimens fall. Han uppmanar de nya algeriska ledarna att öppna de gemensamma gränserna "efter återvändandet till lugn och installationen av institutionerna i den nya algeriska staten".

Den marockanska ledaren anser att den nya regimen i Algeriet skulle vara "inte sämre än Abdelaziz Bouteflika", säger: "Vi är övertygade om framtiden för våra relationer med våra algeriska grannar och vi hoppas att hitta lösningar tillsammans".

För en direkt dialog mellan Algeriet och Marocko

Dessa nya deklarationer utfärdade av en högre tjänsteman i det marockanska kungariket och inbjuder Algeriet att öppna sina gränser, kom bara några månader efter kallelsen av Marockos utrikesminister Nasser Bourita, riktade sig till de algeriska myndigheterna för en "Direkt dialog" om problemet med gemensamma gränser.

Den marockanska utrikesministern och internationellt samarbete sade, den 23 januari, att "kallet från kungen härstammar från en uppriktig vilja, hans hand är spänd och de två människorna har en uppriktig vilja". Nasser Bourita hade försäkrat att "Algeriet och maroc behöver inte medlare för att lösa sina bilaterala problem. "

För sin del, denAlgérie uppmanade Marocko att konkretisera sin önskan att konsolidera de bilaterala förbindelserna genom att i december 2018 beslagta generalsekreteraren förArabiska Maghreb-unionen (UMA) att uppmana honom att hålla ett möte i WBU: s utrikesministerråd på kortast möjliga tid.

Läs också: Marocko tacklar Algeriet igen

Rapportera ett fel i artikeln

===> Fler artiklar om MAROCKO här <===

Denna artikel uppträdde först på https://www.observalgerie.com/actualite-algerie/maroc-demande-ouverture-frontieres-communes-algerie/