Kan Europa rädda miljön?

Varje 5-år väljer de europeiska medborgarna sina representanter till Europaparlamentets. Den enda europeiska institutionen som ska väljas genom allmän omröstning fungerar som parlamentet i ett demokratiskt land: suppleanterna har ansvaret för att rösta i Europeiska unionens direktiv.

Skillnaden, Det är att dessa direktiv måste tillämpas i varje medlemsland i Europeiska unionen. Genom att underteckna fördragen som garanterar deras tillträde till unionen, är länderna faktiskt skyldiga att underkasta sig europeisk lagstiftning, som de måste obligatoriskt tillämpa. Den europeiska lagstiftningen upptar således en mycket viktig plats, eftersom den är topp Fransk rätt, och har en betydande inverkan på nationell lagstiftning.

Vi inser inte nödvändigtvis det, men många texter som röstats i Europaparlamentet har en direkt inverkan på våra dagliga liv. Till exempel? den RGPD. Det spammade din brevlåda förra året, eftersom alla webbplatser och alla förvaltningar som du hade överfört data måste anpassa sig till den här nya förordningen.

Senaste miljödirektivet: Förbudet mot engångsplaster från 2021. Röstade i mars 2019, syftet är att förbjuda produktion och import av engångsprodukter som strån, bestick, shoppingkassar, bomullspinne eller kaffekartong!

Europa och miljön: en historia inte så ny

Varför är det så viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet om du känner dig orolig för miljön? Om vi ​​pratar om Europa och miljön, beror det på att det alltid har varit banbrytande i ämnet : Sedan 70-åren har normer och program som fokuserar på klimatförändringar och miljöskydd börjat inrättas på europeisk nivå.

Visste du att?

80% av de franska miljölagarna har ursprung i gemenskapen. Miljöpåverkan i Frankrike och övriga Europa står på spel i Europaparlamentet.

europa och miljö

I 1997 har Europeiska unionen i sina fördrag tagit med principen om hållbar utveckling och miljöskydd som ett krav som omfattas av Europeiska unionens politik och åtgärder.

Så tidigt som 1972 verkar Europa för miljön genom att registrera sin vilja att göra ett handlingsprogram för miljöpolitik under toppmötet i Paris. Många direktiv antogs då: deras roll är att övervaka hanteringen av avfall, utsläpp av föroreningar eller vattenkvalitet i de olika fördragsländerna.

Idag tar EU: s verksamhet på miljöområdet form genom sin LIFE + -programmet, som syftar till att finansiera forskning för skydd av miljön och biologisk mångfald. Programmet subventionerar många projekt och icke-statliga organisationer som arbetar mot global uppvärmning.

Också hans "energiklimat" planen, antagen i 2008, syftar till att minska utsläppen av växthusgaser i alla 40% -medlemmar genom 2020. Förutom kampen mot klimatförändringar syftar det här lagstiftningspaketet till att inrätta en gemensam politik för hållbar energi:

  • 27% förnybar energi i energimixen av 2020,
  • ökning av 20% energieffektivitet i Europeiska unionen

Energimixen, vad är det?

Energimixen är de olika sätten på vilka energier som el produceras i ett visst område (olja, kol, vind, vattenkraft, kärnkraft etc.)

föroreningar europeisk union

Men alla dessa lagar är inte tillräckliga: till och med idag är det fortfarande mycket att göra för att förbättra miljöskyddet i Europeiska unionen.
Så banbrytande är Europa fortfarande till idag 25 miljoner ton plastavfall per år. Och enligt Europeiska miljöbyrån, mer än 400 000 personer dog för tidigt på grund av atmosfärisk förorening i Europeiska unionen i 2018.

Européer och klimat: vilka insatser i 2019?

För dessa val är miljöfrågorna en central fråga: Medborgarna mobiliseras mer och mer för klimatet i Europeiska unionen, vilket återspeglas i valprogrammen.

Enligt en IPSOS-undersökning som genomfördes bland potentiella väljare i valet till Europaparlamentet, ungefär 80% respondenterna vill rösta för att parter prioriterar miljöfrågor i sina program. Denna internationella mobilisering för klimatet, allt mer synlig, visar att befolkningen känner sig mer och mer oroad.
Som den unga svenska aktivisten Greta Thunberg, som är känd för att förespråka miljöfrågan i Sverige och under COP24, utgör många medborgare dessa krav, som tar allt mer utrymme i den offentliga debatten på europeisk nivå.

miljö manifestation

Idag avstår dock mer än en av två europeiska medborgare från valet till Europaparlamentet. I den senaste 2014-omröstningen var avstoppningsfrekvensen 57,57%, vilket är nästan 20% högre än 30 år sedan.

Vad förklarar detta nedlagda? Mellan osjälviskhet och utslagning av medborgare från europeiska direktiv och en allmän känsla av hjälplöshet inför politiska beslut, finns det många orsaker till att de europeiska medborgarna vänder sig bort från omröstningarna.

Europaparlamentet verkar verkligen långt ifrån våra dagliga överväganden. Ändå är det en institution som har stor vikt på internationell nivå, och det kan göra skillnad.

Idag förblir de största hindren för lagstiftning för Europeiska unionen den blockerar vissa medlemsstater När man röstar i parlamentet: att välja parter som främjar ekologiska orsaker är en bra lösning för att rätta texter för miljön att bli omröstade snabbare.

En annan potentiell broms: det av vissa lobbygrupper, mot vilka miljöpartier inte alltid ger vikt i parlamentet. Den senaste glyfosatrekordet är ett av de mest framträdande exemplen, eftersom det kommer att leda till förnyelse av godkännanden att använda bekämpningsmedlet för 5 år, upp till 2022. Och med god anledning: lobbyerna hos företag som marknadsför den ökända herbiciden hade finansierade toxicitetstester.

Rösta för miljön: vem föreslår vad?

I Frankrike är den europeiska omröstningen mycket strategisk: Frankrike är ett av de mest företrädda länderna i Europaparlamentet! Med Brexit tilldelas hexagonen 79 platser på 751, och kommer i andra bakom Tyskland, som har 96. En ytterligare anledning att delta i omröstningen. Sätena tilldelas medlemsstaternas företrädare enligt deras demografi Ett land som Frankrike, som har mer än 60 miljoner invånare, kommer därför att ha fler suppleanter än ett land som Danmark, som har 6 miljoner invånare.

Bra att veta

Stolarna i Europaparlamentet, till skillnad från det franska parlamentsvalet, fördelas proportionellt. Efter omröstningen, varje part som har erhållit mer än 5% av rösterna får ett antal platser proportionellt mot antalet röster. Detta möjliggör en bättre representation av det civila samhällets intressen och ger mindre parter möjlighet att sitta i parlamentet.

rösta val till Europaparlamentet

För denna omröstning gör många politiska partier miljön en viktig fråga för deras kampanj. Exempel på LREM, som sätter Pascal Canfin, tidigare VD för WWF, på andra plats på sin lista, är betydande.

"På alla ekologiska ämnen är Europaparlamentet viktigt. Det är inte för ingenting att 80% av de miljöregler som vi tillämpar i Frankrike kommer från Europa. Kampens moder, hon är där. - Pascal Canfin

LREM-listan försvarar också glyfosatutgång härifrån 2021 (bekämpningsmedlet hade förnyats för 5 i 2017), och minskningen av användningen av skadliga bekämpningsmedel med två av 2025. Det sätter också målet att ta bort kolväten av 2050.

yannick Jadot, chef för listan för Europa Ekologi De grönaföreslår för honom att ett nytt miljöavtal ska upprättas, vilket bör innebära en strängare lagstiftning för alla medlemsstater för att uppmuntra lagstiftning att skydda miljön. Bland andra vill EELV också energi 100% förnybar härifrån 2050.

La Frankrike Insoumise, när den bär projektet för att upprätta en europeisk förordning till förmån för ekologin, "Grön regel" : det ställer nödvändigheten av att " Att inte ta på sig naturen mer förnybara resurser än vad den kan fylla på eller att producera mer än vad naturen kan bära Och anpassningen av europeiska energimål med Parisavtalet. Detta internationella avtal, som trädde i kraft i slutet av 2016, sätter i synnerhet målet att hålla 2 grader av global uppvärmning under 2100.

Listan LR föreslår för sin del ett nollkarbonmål av 2050 och listan PS en produktion av kol och diesel av 2030.

Även om vissa av dessa vallov kan ibland verka alltför ambitiösa verkar de ändå vara i riktning mot en förändring av lagstiftningen om miljöfrågor. Det finns fortfarande mycket att göra i Europa för planeten, och det är i valet att framtiden för den europeiska politiken för biologisk mångfald och klimat!

Källor:

  • https://www.euractiv.fr/section/climat/news/sept-portraits-dune-jeunesse-mondiale-en-greve-pour-la-planete/
  • https://europeanclimate.org/wp-content/uploads/2019/04/European-Parliament-Study_Media_EU.pdf
  • https://www.euractiv.fr/section/climat/news/climate-will-be-key-issue-in-eu-elections-poll-shows/
  • https://www.franceculture.fr/ecologie-et-environnement/leurope-en-fait-elle-assez-pour-lecologie
  • https://www.novethic.fr/actualite/environnement/climat/isr-rse/climat-et-environnement-au-centre-des-elections-europeennes-147078.html
  • https://lafranceinsoumise.fr/2019/03/12/regle-verte-la-france-insoumise-presente-son-projet-de-reglement-europeen/

En särskild korrespondens från Robin, Webredaktör - Vendeur-energie.com

Denna artikel uppträdde först på https://lewouri.info/leurope-peut-elle-sauver-lenvironnement/