USA går med på att lyfta taxorna på stål och aluminium med Kanada och Mexiko

USA går med på att lyfta taxorna på stål och aluminium med Kanada och Mexiko

Amerikanska presidenten Donald Trump har lyftt ett viktigt hinder för ratificeringen av frihandelsavtalet mellan de tre länderna.

Världen med AFP Publicerad idag på 21h37

Tid till Läser 1 min.

President Donald Trump, mitt mellan Mexikos president Enrique Peña Nieto (till vänster) och premiärminister Justin Trudeau, vid undertecknandet av det nya frihandelsavtal mellan USA, Mexiko och Kanada (AEUMC) atop G20 i Buenos Aires, Argentina november 30. MARTIN MEJIA / AP

USA: s president Donald Trump tillkännagav fredagen, 17 maj, avskaffandet av stål- och aluminiumtariffer med Kanada och Mexiko, vilket avlägsnade ett viktigt hinder för ratificeringen av frihandelsavtalet. mellan de tre länderna. "Vi har just nått ett avtal med Kanada och Mexiko och vi kommer att sälja våra produkter i dessa länder utan att påföra några stora avgifter eller avgifter"sade hyresgästen i Vita huset.

Strax före tillkännagav ett gemensamt uttalande från Förenta staterna och Kanada ett avtal om att lyfta de tullar som Washington införde i nästan ett år och slutade månader av handelskonflikt.

I sin lust att gynna "Amerika först"Donald Trump hade ålagts dess handelspartner, under sommaren 2017, omförhandling av den nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) i kraft sedan 1994, anklagar honom för att förstöra tusentals industrijobb speciellt inom bilindustrin på grund av offshoring i Mexiko. För att tvinga sina partners händer hade Vita huset infört 1er Juni 2018, tilläggsavgifter på stål och aluminium.

Washington, Ottawa och Mexico City hade äntligen ett nytt frihandelsavtal (AEUMC) 30 september efter en maraton av tretton månader av svåra handelsförhandlingar. Då de tre länderna formellt undertecknade november 30.

Sedan dess är texten fortfarande väntar på ratificering i alla tre länder, med Ottawa som lyfter amerikanska tariffer som en förutsättning för att de ska kunna gå framåt.

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi USA: s handelssanktioner, en ny utmaning för omförhandling av Alena

"Ett stort steg framåt"

Washington-Ottawa-avtalet att lyfta tariffer på kanadensiskt stål och aluminium "Stort steg" till ratificering av det nya avtalet, välkomnade fredagen den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau. "Dessa tullar på stål och aluminium var det största hindret för ratificering för oss och för USA i det nya Alenaavtalet"sade premiären på en presskonferens i Hamilton, Ontario. "Det är säkert att vi just har tagit ett stort steg framåt" mot denna ratificering, som skulle kunna äga rum "Under de kommande veckorna", Tillade han.

I synnerhet innebär det nya avtalet en betydande förändring av de så kallade ursprungliga reglerna för fordonsindustrin, vilket kräver fler inköp av amerikanska material och komponenter. Det innehåller också en klausul som tvingar Mexiko att öka branschens anställda.

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/economie/article/2019/05/17/les-etats-unis-acceptent-de-lever-les-tarifs-douaniers-sur-l-acier-et-l-aluminium-avec-le-canada-et-le-mexique_5463686_3234.html?xtmc=etats_unis&xtcr=2