SABC, ett Kamerun-dotterbolag till Castel Group, kommer att distribuera 15-miljard FCFA till sina aktieägare på uppdrag av 2018-träningen


(Invest in Cameroon) - Société Anonyme des Basseries du Cameroun (SABC) höll sitt ordinarie bolagsstämma på onsdag 15 May 2019 i Douala. Bland de resolutioner som överlämnades till aktieägarna i denna jordbruksverksamhet som noterades på Euronext Paris var distributionen av 15-miljarder FCFA som bruttodividend på räkenskapsåret 2018.

GA godkände enhälligt denna resolution. En gest som toppledningen detta dotterbolag till den franska gruppen Castel presenterar som belöning för aktieägares tålamod, efter de svåra stunderna i 2016 och 2017.

Utmaningar förblir trots allt. "Med Anglophone-krisen och problemen i den nordliga delen av landet har vi störningar på nästan 35% av vår marknad. I de nordvästra, sydvästra områdena utvecklas våra distributionspunkter under mycket svåra förhållanden och i vårt åtagande att hålla sig starka inför dessa utmaningar valde vi inte att brandpersonal, men att omfördela 250 från dem. Vi är glada över att dessa svåra skiljedomar har medfört det resultat vi har idag. " Emmanuel De Tailly, VD för SABC-gruppen, sa.

Vid sin ankomsten till företagets huvud hade den nya verkställande direktören satt upp sig som mål att förbättra nettomarginalen på omsättningen. I slutet av 2018 gjorde SABC faktiskt framsteg på denna punkt jämfört med 2018 och nåde ett förhållande 7,6%. Ett bättre avkastning än närmaste 6,4% av föregående år. Dess nettovinst i 2018 var 25,6 miljard FCFA upp 17% jämfört med 21,9 miljard FCFA i 2017. Bolagets ledning förklarar att det kunde göra bättre i samband med en förbättring av verksamhetssättet.

Skattryck

En av gruppens stora strider ligger i beskattningen som tillämpas på den. Årets början 2019 var kulminationen av denna kamp med en annan regeringstjänst beroende på avdelningarna. I handelsministeriet anses bryggeriprodukter känsliga för social stabilitet som ris, socker eller fisk. Finansministeriet klassificerar produkterna av bryggerier i kategorin lyxförbrukning och tillämpar konsumtionsskatterna stadigt.

I denna dualitet inom den offentliga förvaltningen ökade skattesatsen för SABC till cirka 58,7% vid slutet 2018, mot mindre än 40% för fyra år sedan. Gruppen förväntar sig därför ett svårt 2019-år. Men han är övertygad om att sakerna ska stabilisera sig. Han säger att han vill förlita sig på alla nya investeringar som redan gjorts och de nya förvaltningsförfarandena införts, för att fortsätta att vinna marknadspositioner, särskilt på försäljningen av vatten.

Idriss Linne

LÄS MER HÄR