Platformarbetarnas charter "sätter Frankrike i spetsen för social innovation i Europa"

Alessandro Celli, ledare för Deliveroo-plattformen, förespråkar i en tribune till "världen" för att adjungerna av projektet om förlängning "à la carte" ska antas av de oberoende online-rättigheterna.

Publicerad på 14 April 2019 på 17h00, uppdaterad på 16h46 Tid till Läser 3 min.

Prenumerantartikel

« Deux livreurs Deliveroo sur trois arrêteraient de travailler avec la société s’ils devaient devenir salariés, selon un sondage réalisé pour Deliveroo par Harris Interactive en 2018. »
"Två av tre Deliveroo-leverantörer skulle sluta arbeta med företaget om de skulle bli anställda, enligt en undersökning som gjordes för Deliveroo av Harris Interactive i 2018. »JACQUES LOIC / Photononstop

Tribune. När man är en utlänning och tänker på Frankrike, framkallar man ofta sin starka tradition av demokratiskt uttryck och sin sociala modell. De senaste månaderna har återigen visat att Frankrike visste hur man diskuterar och debatterar i stadshus, stadshus, byhus, även inom företag. Under de senaste månaderna har det också visat sin önskan om att bevara den franska sociala modellen samtidigt som den anpassas till nya sätt att arbeta.

Många europeiska stater frågar för närvarande samma fråga: hur man stärker det sociala skyddet för plattformsarbetare utan att äventyra det oberoende som dessa arbetstagare är knutna till? Ska vi skapa en ny social modell? Förmodligen nej. Finns det särskilda sociala rättigheter för egenföretagare? Ska vi erbjuda dem mer eller mindre? Ska företag som vill göra det tillåtas erbjuda sådana rättigheter till egenföretagare som de samarbetar med?

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi Vilket skydd för plattformsarbetare?

Utvecklingen av nya flexibla arbetsmetoder är en verklig önskan för ungdomar eller personer som söker extra inkomst. Deliveroos leveranspartner arbetar i genomsnitt femton timmar i veckan och tjänar 13 euro per timme. Dessa aktiviteter genererar emellertid en fråga utan överklagande: hur man bättre skyddar dem socialt? En självständig har inte rätt till sjukskrivning.

Slut på flexibilitet

Om till exempel det företag med vilket han arbetar erbjuder gratis försäkring, kommer det till exempel att vara en ytterligare indikation på rekvisitionen och därmed slutet på den flexibilitet som kännetecknar dessa nya sätt att arbeta. På Deliveroo har vi redan valt att erbjuda gratis försäkring till alla våra leverantörer från den första omsättningen i euro.

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi "Att ställa frågan om det sociala skyddet för arbetarna på plattformarna är att utgöra det som gäller för autoentreprenörernas sociala skydd"

Den franska regeringen har förstått det här, och det charter som inledningsvis föreslogs av suppleant Aurélien Taché (LRM, Val-d'Oise) och diskuterades om några veckor i församlingen är ett enormt framsteg som skulle uppfylla efterfrågan från dessa tusentals människor. vem väljer dessa nya sätt att arbeta.

Som Conseil d'Etat förklarar i konsekvensstudien om lagen, denna stadga "Målet att förbättra arbetstagarnas sociala rättigheter" ring inte tillbaka "Personers rätt att utöva ett effektivt rättsmedel som garanteras av konstitutionen", vilket möjliggör rekalifikation.

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/idees/article/2019/04/14/la-charte-des-travailleurs-de-plate-forme-place-la-france-en-leader-de-l-innovation-sociale-en-europe_5450040_3232.html?xtmc=france&xtcr=3