L

L 'fetma multiplicerat med 2 5 till risken för gastrointestinal, bröst och livmoder, särskilt upplever ett uppsving i obese ungdom. Inför denna alarmerande situation är den franska Association of Surgery (AFC) i samband med den nationella Collective förenings av feta (CNAO) med anledning av Europadagen för fetma maj 17 2019. Deras mål: att föreslå en plan för förebyggande av cancer för patienter som lider av fetma.

Kronisk inflammation och insulinresistens som binder fetma och cancer

"Fetma skapar en mekanism för kronisk inflammation och insulinresistens som är cancerframkallande"Förklarar professor Patrick Pessaux, professor i matsmältningsoperation vid IHU Strasbourg och president för AFC. Dessa två fenomen är på grund av de multipla sätten på vilka fetma ökar riskerna med att utveckla matsmältningskreft. Mage, gallblåsa, lever, matstrupen, kolorektal- och pankreas: dessa är 6 matsmältnings cancer som särskilt hotar feta människor, samt bröst- och livmodercancer, enligt många vetenskapliga arbete hittills.

"Dessa är korrelationer, inte nödvändigtvis en orsak och effektlänk mellan fetma och cancer", Säger professor Pessaux, och påminner om att den exakta mekanismen för fetma ännu inte är helt upplyst och förmodligen en del av en ond cirkel som involverar livsstil. "Vilka studier har visat är att ökande BMI ökar risken för att utveckla dessa cancerformer", Tillägger han BMI (Body Mass Index) beräknas genom att dividera vikt i kg med höjd i kvadratmeter. Det är referensvärdet för att bedöma en persons corpulens, som definierar fetma enligt Världshälsoorganisations (WHO) standarder. Enligt dessa kriterier finns i Frankrike 49% av de vuxna är överviktiga, däribland 32% övervikt (BMI> 25) och nästan 17% feta (BMI> 30), enligt Inserm.

Cancerrisken ökar med BMI

Och förhållandet mellan BMI och cancerrisk är nästan linjärt, säger professor Pessaux, det vill säga risken för cancer ökar stadigt vid varje punkt av BMI som tas. Således ökar varje punkt av BMI risken för 11% esofageal cancer och 2% kolorektal cancer. Ökande BMI på 5 kg per kvadratmeter ökar också risken för magcancer 7%, och cancer i gallblåsan 23%. Undantag, pankreascancer (+ 10% varje lager 5 poäng BMI ovan 25) och levern (+ 109% i feta människor), är den ökade risken exponentiell, inte linjär.

Allmänheten och läkare är inte tillräckligt informerade

"Det konstaterande vi gör är att även om vi har vetenskapliga uppgifter för att hävda denna korrelation mellan fetma och cancer, är den ännu inte tillräckligt känd av befolkningen och beaktas genom att behandla läkare", Förklarar professor Pessaux. "I läkare är hjärt- och osteoartikulära risker väl framtagna när det gäller fetma, men risken för cancer är mindre betonad.". Tanken är att, genom partnerskapet med National Obesity Associations (CNAO), att föreslå en förebyggande plan kring två huvudaspekter: att bättre informera allmänheten om dessa risker och att rikta dem mot programmen för screening som redan finns, till exempel för kolorektala, bröst- och livmodercancer.

Men för Dr Olivier Turrini, generalsekreterare för det franska kirurgeringssjukhuset, måste det verkliga förebyggande programmet lanseras på regeringens nivå. "Det verkliga förebyggandet är hos barn, vi måste lära dem att äta bra"Förklarar hanhos vuxna 60 år är redan för sent för att verkligen agera på risken att utveckla cancer".

Denna artikel uppträdde först på https://www.sciencesetavenir.fr/sante/cancer/l-obesite-multiplie-par-2-a-5-les-risques-de-cancer_133710