Indien: Efter 14 år läser NCERT läroplanens riktlinjer | Indien Nyheter

NEW DELHI: National Council for Education Research Training kommer snart att börja den största reformutövningen inom skolundervisning: översynen av den nationella ramen av läroplanen (NCF) - börjar snart.
Hrushikesh Senapaty, direktör för NCERT bekräftade TOI i en exklusiv utbyte på torsdagen att det preliminära arbetet med översynen av den senaste FCN, publicerad i 2005, hade börjat och att utskottet skulle ta hand om uppgiften kommer att bildas inom kort.
NCF tillhandahåller en ram för läroplanutveckling och lärobokskrivning, samtidigt som man ger vägledning om undervisningspraxis i Indien. Av de fyra FNC: erna som publicerades i 1975, 1988, 2000 och 2005 fokuserade den sista på lärare att "lära sig utan problem".
För att uppnå detta mål har det varit en kontinuerlig process för effektivisering av böcker och ämnen. "Det arbete som vi har gjort för att effektivisera läroböcker kommer att ligga till grund för 2005s NCF-granskning, säger Senapaty. "Samhället behöver en förändring och vårt mål kommer att läras genom erfarenhet. Detta kommer ytterligare att bidra till förändringen av skyltarriktningen till den 15-åriga studenten, som syftar till att främja inlärning utan belastning och att förändra tendensen att lära sig av hjärtat. "

Enligt regeringskällor kommer utövandet att vara officiellt tillkännagivna resultatet av valet och kommissionen kommer snart att inrättas. "Som en del av rationaliseringen av läroböcker i 2018 har 72 000-intressenter, inklusive elever, lärare, föräldrar, intellektuella och civila samhällsorganisationer, gjort mer än ett lakh-förslag," avslöjade Senapaty. "Dessa har analyserats kritiskt och kommer att ligga till grund för de kommande överläggningarna om en ny NCF. Det kommer att bli en ettårig process. "
I linje med reformerna planerar NCERT också ett gigantiskt utbildningsprogram för 42 lakh grundskolelärare senast december 2019. Rådet hade redan genomfört ett pilotprojekt . Tripura där han utbildade 31 000 lärare om tre eller fyra månader med hjälp av 284 resursfolk.
"Utbildningen syftar till att förbättra lärandesultatet. Enligt 2017 National Achievement Survey har vi sett en nedgång i lärandesultatet när vi når högre betyg ", förklaras senapaty. "NAS har försett oss med data per distrikt, och det kommer att göra det möjligt för oss att se hur vi förbättrar kvaliteten på undervisningen på mikronivå samtidigt som vi hjälper oss att effektivt genomföra vårt program."
Övning 2005 genomfördes av en kommitté. ledd av professor Yashpal, tidigare ordförande vid University Grants Commission. I detta dokument togs hänsyn till utbildningsrapporter från regeringen som uppmuntrade att lära sig vara en glädjefull upplevelse. Andra paradigmer inkluderar den nationella utbildningsprincipen 1986-1992 och rekommendationerna i de nationella diskussionshandlingarna i 21, som var och en ansvarar för att producera ett forskningsbaserat dokument som ger en omfattande analys av befintlig kunskap och verklighet på marken, särskilt i landsbygdsskolor. .

Veta för valet 2019 till Lok Sabha och resultaten från 23 maj med TOI. Följ oss för att följa de senaste nyheterna, live uppdateringar, nyhetsanalys och avancerad dataanalys. Följ live valresultat de största trenderna och de snabbaste uppdateringarna på dagen för räkningen med det största informationsnätet i Indien.

#ElectionsWithTimes

Modi Meter

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den TIDEN AV INDIEN