Facebook tar bort 265-konton som misstänks för att sprida "falska nyheter" i Afrika - JeuneAfrique.com

265-konton och sidor, som misstänks av Facebook att de drivs av ett israeliskt företag och spridar falsk politisk information, huvudsakligen på afrikanska länder, har blockerats, sa det amerikanska företaget torsdagen.

I ett uttalande släpptes torsdagFacebook har blockerat 265s konton, sidor, grupper och händelser från sitt sociala nätverk och Instagram. De var verksamma främst i Afrika, främst i Nigeria, Senegal, Togo, Angola, Niger och Tunisien - liksom i Latinamerika och Sydostasien. "Människorna bakom det här nätverket har använt falska konton för att skapa sidor, distribuera innehållet och påverka politiken i de länderna, säger uttalandet.

"Dessa konton har inte tagits bort på grund av vad de sa eller vem skapade dem, men på grund av deras beteende, som var avsedd att lura användare", säger Nathaniel Gleicher, säkerhetschef vid Facebook på en presskonferens.


>>> LÄS - [Tribune] Dessa historiska exempel visar att falska nyheter har ingenting från nya


Efterföljande av några 2,8 miljoner människor har dessa 65-konton, 161-sidor och 23-grupper sju år sänt mer än 700 000 euro av politiska annonser. Annonser betalades i amerikanska dollar, israeliska siklar och brasilianska realer.

Samhället av Mark Zukerberg Trots försök att dölja sina identiteter avslöjade Facebook-undersökningar att en del av denna aktivitet var kopplad till den israeliska "Archimedes" -koncernen.

"Sidans administratörer och kontoinnehavarna har ofta publicerat artiklar om politiska nyheter, bland annat val i olika länder, kandidaternas synpunkter och kritik mot politiska motståndare, säger uttalandet.

Folket som körde dessa konton sprang som lokalbefolkningen - inklusive mediaaffärer - och publicerade falska nyheter om politiker i afrikanska länder. "Den här organisationen och alla dess dotterbolag är nu förbjudna från Facebook, och ett brev om upphävande och återkallelse utfärdades", säger källan.

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA