USA: Missouri antar restriktiv abortlag

USA: Missouri antar restriktiv abortlag

Missouri stad följer i fotspår av flera konservativa amerikanska stater, som Alabama eller Georgien, som vill ta upp frågan tillbaka till högsta domstolen.

Världen med AFP Publicerad idag på 21h56

Tid till Läser 1 min.

Protesterare marscherar genom korridorerna i Missouri Capitol på fredagen 17 May 2019, i Jefferson City, i motsats till lagstiftning som förbjuder abort vid åtta veckors graviditet. DAVID A. LIEB / AP

Missouri parlamentet passerade en mycket restriktiv abort lag fredagen, 17 maj, som följer ledningen av flera konservativa amerikanska stater, som Alabama eller Georgien, som vill ta upp frågan tillbaka till högsta domstolen.

Lagen förbjuder läkare från att utföra frivilliga aborter (abort) efter den åttonde veckan, en handling som kan straffas med upp till femton år i fängelse. Det finns undantag för medicinska nödsituationer, men inte för offer för våldtäkt eller incest.

Lire aussi Hur rätten till abort går tillbaka i Trumps Amerika

Texten måste fortfarande promulgeras av republikansk guvernör Mike Parson, en hård motståndare till rätten till abort som nyligen gratulerade sig till Twitter att ha minskat från 20 000 till 3 000 antalet aborter utförs varje år i hans tillstånd.

Lagen bör snabbt väljas av domstolarna, eftersom den strider mot den högsta domstolens emblematiska domän, Roe V. Wade, som legaliserade rätten till abort i 1973. Men målet om Missouri, ett landsbygd och religiöst tillstånd i mitten av landet, är att vädja till High Court att övertyga henne om att ompröva detta beslut.

"Extremitetslagar"

I samma logik, Alabama (South) har just gått igenom en lag som förbjuder alla aborter utom i händelse av livshotande död för mammanmed meningar upp till nittiofem år i fängelse för läkare.

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi Bak Alabama-lagen mot abort, en laglig gerillan för att tvinga högsta domstolen

Trots hotet av en bojkott i Hollywood, Georgia, där många skottningar ägde rum, hade tidigare förbjudit aborter så snart fostrets hjärtslag kan upptäckas, eller om sjätte veckan av graviditet, en stadion där de flesta kvinnor vet fortfarande inte hur man ska vara gravid.

Sedan början av året har liknande lagar passerat i Ohio, Kentucky och Mississippi. "Denna torrent av extrema lagar kommer antagligen att fortsätta"förutspår Guttmacher-institutet, som förespråkar tillgången till reproduktiv hälsa.

Lire aussi Abort: i figurer, det amerikanska samhällets paradoxer

Den religiösa rätten galvaniseras genom inträdet i högsta domstolen av två domare utsedda av presidenten Donald Trump, som tippade lagets tempel i det konservativa lägret (fem av nio domare).

Under 2016s presidentkampanj hade den republikanska miljardären vunnit över de konservativa väljarna genom att lova att utse domare på alla nivåer mot abort.

Lire aussi I USA, "Donald Trumps val galvaniserad anti-abort"

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/international/article/2019/05/17/etats-unis-le-missouri-adopte-a-son-tour-une-loi-restrictive-sur-l-avortement_5463689_3210.html?xtmc=etats_unis&xtcr=1