"Till skillnad från Europa förstod Frankrike att det inte fanns någon" typisk profil "för plattformsarbetare"

Jerome Tarting, entreprenörskap rådgivning, bekymmer i en artikel i "World", motsättningen mellan flexibilitet lagen "mobilitet", som diskuteras i församlingen maj 14 och en restriktiv EU-direktiv för flexibel platta former av onlinetjänster.

Publicerad på 13 May 2019 på 15h39, uppdaterad på 16h50 Tid till Läser 5 min.

Prenumerantartikel

"Europa har hittills, bland 200 miljoner tillgångar, mer än tre miljoner människor i en ny eller atypisk form av arbete, enligt siffror från Europeiska kommissionen. Creative Paper Boat Ltd / GO Vision / Photononstop

Tribune. Född i kölvattnet av den senaste globala ekonomiska krisen störde nystartade passagerar- och leveranssektorerna. Att bli symbolen för den "nya ekonomin" favoriserad av digitalisering öppnade möjligheterna. Baserat sin modell på outsourcing av uppdrag till en mängd oberoende leverantörer har de tagit ut plattformsekonomin. Det har utvecklats sedan dess.

Till exempel har EU hittills bland 200 miljoner i tillgångar, mer än tre miljoner människor som utövar en ny form eller atypiska arbetsförhållanden, enligt siffror från EU-kommissionen. Vilka är orsakerna till denna framgång? Appar från mobiler och tabletter har utvecklat en ny tjänsteekonomi. De kom att svara på ett erbjudande som var tidigare obefintlig eller otillräcklig.

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi Salwa Toko: "Vill vi skapa ett tredelat samhälle bestående av anställda, egenföretagare och arbetstagare med hybridstatus? "

Dessutom revolutionerade de monopolistiska sektorerna. Slutligen har de skapat nya arbetstillfällen genom att söka ute och oanvända färdigheter. Men spelkonjunktur (ekonomi med små jobb) har väckt många kontroverser till den punkt som de europeiska myndigheterna har beslutat sig för att reglera det överdrivet, utan att mäta följderna.

Politisk paradox i Frankrike

Efter Europaparlamentets exempel, som i april 12 fastställde "Minsta rättigheter för arbetstagare som arbetar efter behov, baserat på Uber eller Deliveroo-kontroller eller -plattformar. " I synnerhet bland de bestämmelser som antagits av parlamentsledamöterna, « införandet av transparenta arbetsförhållanden från kontraktets första vecka " eller "En maximala provperiod på sex månader ".

Direktivet, som måste införlivas i medlemsstaterna under de närmaste tre åren, kommer snart att presentera en politisk paradox i Frankrike, eftersom det verkar mycket restriktivt. Det är också troligt att återuppliva rättsliga och juridiska konflikter som var i beredskapsprocessen i vårt land. Faktum är att utseendet av begreppen "kontrakt" och "försöksperiod" kommer att komplicera tolkningen av texter.

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi Platformarbetarnas charter "sätter Frankrike i spetsen för social innovation i Europa"

Vad värre är, Europa öppnar en debatt, värdelös, på en mellanliggande status mellan oberoende och anställd. Detta utan att inse att anpassa reglerna till en ny ekonomi, kan vara enkelt och enhetligt. I Frankrike är strategin för plattformsekonomin annorlunda. Det ger för närvarande mer än 50% av sin inkomst till 5,2% av franska (12% av 25-34 år), enligt siffror från Business gren av ministeriet för ekonomi.

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/idees/article/2019/05/13/contrairement-a-l-europe-la-france-a-compris-qu-il-n-y-avait-pas-de-profil-type-des-travailleurs-de-plates-formes_5461514_3232.html?xtmc=france&xtcr=2