Kamerun / Diaspora: I mitten av en kamp med Patrice Nganang får Richard Bona stöd från Boris Bertolt


Journalisten och whistleblower fördömer det han kallar "ökända, ovärderliga och ohälsosamma attacker" mot musiker.

Boris Bertolt flyger till räddning av Richard Bona. Musiker i cybernetisk konflikt med författaren Patrice Nganang för några dagar såg journalisten och whistlebloweren skicka honom ett meddelande om support 16 May 2019.


Som svar på brevmanen som kritiskt kritiserar den protesterande gitarristen för att inte investera tillräckligt i kampen mot makten på plats i sitt ursprungsland skriver Boris Bertolt: "Vem är du att berätta för oss vad du ska göra för att vara en motståndare mot Biya? Berätta för tävlingen du var de sanna anti-biya-aktivisterna? Vi kommer också att göra den här tävlingen och vi kommer att lyckas. Inte alla kan göra samma jobb i en revolution. Revolutionen är som att bygga ett hus. Det finns arkitekter, snickare, murare och rörmokare. Vi måste respektera alla människors arbete och inte ständigt hälla i sig själv. "

Boris Bertolt ser bara manifestationen av extremistiska känslor och betonar att vi inte kan låta dem "Att ta gisslan kampen för förändring i Kamerun". Doktorand i kriminalvetenskap rapporterar att det finns en konvergens mellan pro-biya-extremister och anti-biya-extremister som skulle ha gemensamt att vara överlägsen andra. Att vara sändebud av Gud.

Enligt honom är det den här känslan av en grupps överlägsenhet över de andra som har varit på grund av de värsta massakrerna i världen. "Medan pro-Biya-extremister inte gömmer sig för att kräva att Anglophones och några Bamileke dödas. Vissa anti-biya-extremister förespråkar också öppet för Bulu och Betis hat. Det är inte acceptabelt eller tolerabelt ", fördömer han.

Detta är hela Boris Bertolts brev till Richard Bona

Brev till min drottning RICHARD BONA

Kära Richard, från mitt frivilliga virtuella tillflykt om några dagar för att bättre förstå den nuvarande dynamiken och förbereda mobiliseringarna som ligger i horisonten, blev jag informerad igår om de ökända, ovärderliga och ohälsosamma attackerna som du möter från Den del av en person som jag nyligen beskrev som en psykopat vars huvudsakliga egenskaper är narcissism och personlighetsstörning.

Jag önskar här att upprepa vår sympati och den stolthet du inspirerar till många unga kameramerier som jag. Från ingenstans, men som lyckades klättra upp till världens musikaliska konst genom styrka av arbete, beslutsamhet, självförtroende, lusten att lyckas. Hur många är på denna planet för att dra nytta av sponsring av legenden Quincy Jones? Mycket liten. Nej Nej nej, vi kan inte låta stanken installeras av 36-årens kaotiska styrelse av Biya, en av kännetecknen för att döda alla de intellektuella, kulturella och politiska eliterna i detta land, utplåna alla ansträngningar under uppbyggnad av ett bättre, rättvist och rättvisare samhälle. Förresten säger Quincy Jones att du måste vara "en av de mest begåvade människorna på planeten". För vem vet Quincy Jones betyder det helt enkelt att du på 6-miljarder invånare i världen, i musikfältet, är en del av komponenterna i den heliga graden.

Till alla dem som inte vet är Richard Bona en del av Jean Pierre Bekolo kulturfakta som offentligt stöder den valda presidenten Maurice Kamto. De såg i den här mannen, en man med självförtroende. En rallyer. En värdig man. En modig, patriotisk och nationalistisk man. Vem har alltid bjudit in kameruner att älska varandra och inte hata varandra. Nej, nej nej, vi får inte låta individer som behöver socialt erkännande och bekräftelse förstöra arbetet med sammanhållning, medvetenhet, frigörelse av det kamerunska samhället som för närvarande är igång.

Ibland har vi korta minnen. För några månader sedan blev Richard Bona förödmjukad av Paul Biys regim av narkotikahandel. De kallade honom anti-patriot. Idag kan han inte återvända till Kamerun sitt hemland. Vem ger dig rätten att bestämma vem som älskar Kamerun och vem tycker inte om det? Föredragandena av Paul Biya uppfann patriotismens intyg. De har skapat en folkmord i den engelskspråkiga området och störtade Kamerun i en av de värsta humanitära kriserna i världen. Idag behöver 1 från Kamerun på 6 humanitärt bistånd. Definitionen av patriotism av anhängare av Apocalypse är begränsad för att ge mat och några tribal stöd för en regim som stjäl, fängsla motståndare, som dödar mödrar med spädbarn, som rakar byarna, som spårar cyber begår tortyr och summariska avrättningar.

Idag är motsatsen till allt tal om kärlek och frihet som president Maurice Kamto inför oss i denna kamp där han bestämde sig för att offra sig för sitt folk som Jesus offrade sig för att rädda mänskligheten, några motståndare till Paul Biys regim skapade certifikatet för aktivism? Vem ska du berätta för oss vad vi ska göra för att vara motståndare mot Biya? Berätta för tävlingen du var de sanna anti-biya-aktivisterna? Vi kommer också att göra den här tävlingen och vi kommer att lyckas. Inte alla kan göra samma jobb i en revolution. Revolutionen är som att bygga ett hus. Det finns arkitekter, snickare, murare och rörmokare. Vi måste respektera alla människors arbete och inte ständigt hälla i sig själv.

Nej nej nej Extremisterna får inte tillåtas ta kampen för förändringsgisslan i Kamerun. Du kommer att märka att det finns en konvergens mellan pro-biya-extremister och anti-biya-extremister. De känner sig alla överlägsen mot andra. Att vara sändebud av Gud. Ja, den här känslan av en grupps överlägsenhet över de andra som har uppstått av de värsta massakrerna i världen. Medan pro-Biya-extremister inte gömmer sig för att kräva att Anglophones dödas och för vissa Bamileke. Vissa antibiya-extremister förespråkar också öppet hat för Bulu och Beti. Det är inte acceptabelt eller tolerabelt. I det här makabra projektet håller de dig etiketter (märkning). Jag glömde, de kallar mig nu "Eloundou". Men som den valda presidenten Maurice Kamto i sin senaste skrivelse till Kamerunens folk betonade: "Det är inte med döden att upprepa en lögn att det blir en sanning".

Vi måste blockera vägen, inklusive i vårt eget läger, till alla som vill leda oss genom Biya-regimen. De som drömmer om att reproducera ett system för uteslutning, korruption, nepotism och förstörelse av våra symboler och ikoner. Värden som är diametralt motsatt till Maurice Kamto och medlemmarna i koalitionens kamp. Det minsta vi kan göra på vår nivå är att upprätthålla de principer som de kämpar för.

På den här kära Richard vill jag säga att inte bara din närvaro i kampen är grundläggande, men vi respekterar dig också, vi stöder dig och vi älskar dig.

Fortsätt slåss.

BORIS BERTOLT


Denna artikel uppträdde först på https://actucameroun.com/2019/05/17/cameroun-diaspora-en-pleine-bagarre-avec-patrice-nganang-richard-bona-recoit-le-soutien-de-boris-bertolt/