Kamerun - Anglophone Crisis / Dr Nta i Bitang (Journalistlärare): "Fuskiga ord kan leda till hat eller identitetstillträde, media bör inte vara den kanal som avslöjar den här typen av saker"


Journalisten och läraren vid Högskolan för vetenskap och teknik Information och kommunikation (ESSTIC), gav en intervju till dagstidningen Le Jour-upplagan på fredagen 17 May 2019. I denna intervju uttrycker han sig för överdrivet av vissa personligheter.

Sedan det senaste presidentvalet och krisets utbrott i nordvästra och sydvästra regioner har det blivit en ökning av oanständiga och splittrande anmärkningar av personligheter på sociala nätverk eller i media. För journalistläraren "Det är beklagligt att tjänstemän gör oanständiga kommentarer, för i den nuvarande situationen i Kamerun, där sökmotivet ska granska levande tillsammans".


«Jag tror att vi kan göra utan ord som kan lägga olja på elden. Konsekvensen är att vissa kan stå emot andra. Parter i konflikt kan radikaliseras. Oanständiga ord kan provocera hat eller återkallande av identitet, media bör inte vara den kanal som avslöjar denna typ av sakSäger reportern.

För honom, "i pratshow, utsändningar tillhör någon. Om det finns ett debattprogram finns en moderator. Den senare måste hålla sin debatt, han måste hävda yttrandena från varandra. Eftersom det i allmänhet är dessa ämnen som debatteras. Presentatören modererar debatten och ger golvet till varandra. Även om showen är live måste den undvika någon form av glidning eftersom folk kan smita på bilden av showen och reportern som presenterar den. Det är sant att det i live är mer känsligt, men för inspelade program har journalisten hela tiden att kompensera för ett visst antal saker".

Läraren tillägger att "ansvaret bör placeras både hos högtalarna i debatterna och hos dem som modererar debatterna, eftersom det finns saker som man inte kan säga offentligt ännu mindre i antennerna i en tv eller radio och även i kolumnerna i en tidning".

När det gäller sanktioner för journalister och media som sänder hattal, Dr Nta i Bitang påminner om att det finns lag som "förbjudet att kräva våld eller tribalism för intervenienterna. När det gäller journalisten, moderatorn eller den ansvariga för showen måste man komma ihåg att han inte är över lagen. Före lagen finns det etiska och professionella etik som vill ha information som är tillräckligt balanserad, motsägelsefull och beprövad".


Denna artikel uppträdde först på https://actucameroun.com/2019/05/17/cameroun-crise-anglophone-dr-nta-a-bitang-enseignant-de-journalisme-les-propos-indecents-peuvent-susciter-de-la-haine-ou-des-replis-identitaires-il-ne-faudrait-pas-que-le-media-soit-le-can/