Alabama verkställer mördare en dag efter abortförbud - New York Times

Alabama på torsdagen utförde en dömd mördare, en dag efter utgivandet av ett nästan totalt förbud mot aborter, två handlingar på kontroversiella sociala problem som ofta gör att folk från alla politiska partier åberopar det mänskliga livets helighet.

"Det här är en motsättning som jag alltid har observerat," sade Hannah Cox, nationell chef för konservativa rättigheter gruppen, oroade över dödsstraffet. Ms. Cox uppgav att godkännandet av avrättningarna är "en position som försämrar argumentet för livet".

Ms. Cox, en infödd i Alabama och i motsats till abort och dödsstraff, sa att fler och fler konservativa började känna sig likadana, vilket gav republikanska sponsrade räkningar som bevis. att upphäva dödsstraffet infört i 11 lagstiftande församlingar.

Michael Brandon Samra utfördes av dödlig injektion torsdagskväll, enligt Alabama Attorney General Steven T. Marshall. Herr Samra och en vän, Mark Duke, dömdes i 1997 av dödandet av fyra personer - Hercules far, hans fars flickvän och två unga döttrar - följde en tvist över en skåpbil. De två svarandena dömdes till döds, men herr Dukes mening drogs för att han var 16 år gammal vid tiden för morden. Herr Samra var 19 år gammal.

Även om tidpunkten är en slump, har Alabama i flera dagar framhävt utbredda politiska rättvisa positioner som vissa hävdar att vara i konflikt, varvid skyddet av mänskligt liv är av största vikt sammanhang men inte en annan.

Gov. Kay Ivey, som vägrade att avbryta det planerade utförandet, uttryckte sin skam över hans roll i dödsstraffet. I början av hennes period uppgav hon att hon inte uppskattade "det ansvar jag bär" i kapitalfrågor, och hon upprepade gånger beskrev det som en oönskad plikt för hennes kontor.

"Hur man hanterar ett eventuellt genomförande är ett av de svåraste besluten jag borde göra som guvernör," sa hon efter ett utförande. "Ingen guvernör begår ansvaret för att väga livets eller dödens fördelar. men det är en börda som jag accepterar som en del av mitt åtagande att respektera lagstiftningen i det staten. "

Trots detta har Ms Ivey inte använt sin auktoritet enligt statskonstitutionen för att avbryta eller pendla en dödsdom eftersom han tog sitt kontor i april 2017. Staten, som verkställer avrättningar i ett åldrande fängelse nära gränsen till Florida, utförde sex personer under sin tjänstgöringstid; Herr Samra var den sjunde.

En talesman för guvernören svarade inte på meddelanden på torsdagen och begärde kommentarer, men Ms Ivey utfärde ett uttalande efter att ha dödats av Samra.

"Alabama kommer inte att försvara förlusten av livet i vårt tillstånd, och med detta härliga brott måste vi reagera med straff," sade uttalandet. "Dessa fyra offer förtjänar en framtid, och Samra tog chansen att göra det utan ånger. I kväll har rättvisa återlämnats till släktingarna till dessa offer och det betyder att Alabama inte tolererar någon dödlig handling. "

Alabama har för närvarande 176 fångar väntar på körning . Alla utom två har dömts för mord. Eftersom 1965, 65 dömdes till döden är på dödsrad.

Medan motståndare till dödsstraffet, liksom Ms. Cox, undrar hur konservativa kristna, som guvernören, kan motstå abort medan de håller utförandet, men andra hävdar att båda positionerna blir konsekvent. oskuld och skuld.

"På ett sätt är det helt förståeligt", säger Mark Silk, en professor i religionen vid Trinity College. "Deras synvinkel är att ofödda barn och foster är ett oskyldigt liv. De gjorde ingenting för att förtjäna dödsstraffet. Mordarna gjorde något för att förtjäna dödsstraffet. Det är ett öga för ögat, en tand för en tand. Det är vad de ser i världen. "

Professor Silk sa att vitt evangelier i synnerhet, som representerar mer än hälften av Alabama-väljare, kan stöta på svårigheter när män eller kvinnor "hittar vägen till Jesus" under deras död. rad.

"Evangelicalism har mycket att göra med omvandling", sa han. "Det är en viktig upplevelse för dem. En mördare eller våldtagare som finner sin väg till Gud är lika kraftfull en manifestation av omvandling som du kan hitta. "

Cox sa att han fann argumentet att livet är något att skydda endast när det är oskyldigt att vara "ömtåligt".

"Människor ska alltid hållas ansvariga, men det borde vara nyanser," sa hon. "Du är inte summan av det värsta du någonsin har gjort."

Den katolska kyrkans läror motsätta både abort och dödsstraff av liknande skäl.

"Pro-life värden är inte vettiga. när de är oförenliga ", säger Krisanne Vaillancourt Murphy, verkställande direktör för det katolska mobiliseringsnätverket, en grupp som arbetar för att få slut på dödsstraffet. "Det mänskliga livets helighet gäller för alla oskyldiga och skyldiga människor", sade hon och tillade att kyrkan undervisning att den värdighet som gett en person av Gud "inte går förlorad även efter en mycket allvarlig överträdelse. brott. "

"Som påven Francis sa," det finns ingen rättvis mening som inte kan hoppas på, "sade Murphy. "Därför är dödsstraffet varken kristen eller mänsklig."

En lärare i evangelisk kristendom sa att de flesta Alabama-evangelikerna förmodligen inte känner någon spänning mellan stöd för dödsstraffet och deras motstånd mot abort.

"De flesta av de mest konservativa evangelicalsna skulle jag inte tänka två gånger innan jag utför någon och går en promenad för nästa dag", säger John Fea, en historia professor vid Messiah College. Han tillade att deras åsikter ofta hade formats av de politiska strider som hade rasat under de senaste årtiondena över sociala frågor. De tenderar till exempel att motsätta sig utgifter för regeringsprogram som minskar antalet oönskade graviditeter. [19659002] Progressiva evangelier ser problemen på olika sätt, sade Fea, men "de är en minoritet i delstaten Alabama och de flesta av de södra evangeliska."

La

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den NEW YORK TIMES