Sydafrika: "Det stora hoppet på Mandela-åren har gett vägen till en stor besvikelse"

En kvinnlig väljare går till hennes omröstningsstation i Johannesburg, Sydafrika, 8 May 2019. MICHELE SPATARI / AFP

Adrien Barbier, en av våra korrespondenter i Johannesburg, svarade på WhatsApp på dina frågor om allmänna val i Afrique du Sud och det politiska och ekonomiska sammanhanget i landet. Här är några av dina frågor.

Följ de afrikanska nyheterna: gå med i "World Africa" ​​på WhatsApp!

Är Sydafrika på randen av social implosion?

Adrien Barbier Det är alltid svårt att förutse det sociala implosionen i ett land ... Men på många sätt är det sydafrikanska samhället redan i turbulens. Varje dag eller så finns det en demonstration i en township, en by, en stad där befolkningen protesterar mot bristen på offentliga tjänster. I allmänhet blockerar de gatorna och bränner däcken. De kan ibland attackera företag som drivs av utlänningar. Det är också ett sätt för de fattigaste att uttrycka sin missnöje och deras behov gentemot regeringen. Och det är långt ifrån nytt: det var redan ett sätt att agera under apartheid.

Vad är det sydafrikanska politiska systemet?

Det är ett parlamentariskt system: presidenten väljs av parlamentet, som också kan avfärda honom. Suppleanterna väljs på ett listsystem på nationell nivå, och inte i valkrets som i Frankrike. Landet är indelat i nio provinser och varje provins har ett parlament och en premiärminister. På onsdag 8 maj röstade sydafrikaner för sina nationella och provinsiella parlamentsledamöter under de närmaste fem åren. Denna enkät har bara en runda. Parlamentet rösta sedan för att välja presidenten, som utser sin regering. Det krävs majoriteten (201-suppleanter på 400) att väljas. På provinsnivå, varje parlament rösta för en premiärminister, som utser sin regering.

Varför blir inte nedslagen för den härskande afrikanska nationella kongressen (ANC) en omröstning för Demokratiska Alliansen (DA) eller FFP-partiet?

Bra fråga! ANC är fortfarande mycket stark inom den svarta majoriteten eftersom den behåller sin aura av befrielseparti. Apartheidregimen slutade bara i 1994, och många av de mer än 50-åren håller ett levande minne om de fruktansvärda åren, speciellt mot slutet när regimen har härdat. Väljarnas ålder gynnar ANC eftersom bara fyra av tio ungdomar har registrerat sig på vallistorna. Det verkar också som president Cyril Ramaphosa har räddat festen: försonande och förenande, han förförder sig långt bortom ANC och många är övertygade om att han är den man som kan återuppliva ekonomin.

Artikel reserverad för våra abonnenter Lire aussi Val i Sydafrika: ANC förblir i kraft men visar tecken på försämring

Motsatt är oppositionen strukturellt avlägsen från ANC. DA, som ursprungligen var vitdemokratiska partier och liberaler i motsats till apartheid, har satsat på öppenhet gentemot andra kategorier av befolkningen och är nu det enda icke-rasistiska partiet i Sydafrika. Men många tror fortfarande inte på dess metamorfos och är övertygade om att vita människor står bakom kulisserna. Ledaren för DA, Mmusi Maimane, som fortfarande har allt att behaga, stämmer inte i meningen. För vissa saknar det äkthet och ledarskap. Intern kamp och anklagelser om rasism i media har också plågat partiets image.

EFF, som borde vara den enda formationen för att förbättra sin poäng, förblir en ung part, grundad för sex år sedan. Om han ryggar DA, blir det bra redan.

Mellan vita och svarta, vilket är majoriteten?

Enligt den senaste folkräkningen, som går tillbaka till 2011, var de vita 9%, Blacks 76%, utan att glömma "Colored", med 9% och indianerna, med 3%.

Lire aussi Sydafrika: i Kapstaden, "Colored" matas upp

Vad förklarar skillnaderna i inkomst mellan vita och svarta hushåll?

I ett ord, apartheid! Förutom att ta bort den svarta majoriteten av de politiska rättigheterna organiserades regimen på ett sådant sätt att de erbjuder vita företag med mycket billigt svartarbete. Slutet på apartheid och detta utnyttjande orsakade nästan omedelbart en hög arbetslöshet (20% i 1994). Nelson Mandela är också mycket kritiserad idag, eftersom sydafrikaner tror att demokratisering inte åtföljdes av en ekonomisk befrielse: kort sagt, att den vita minoriteten kunde behålla sitt grepp om ekonomin. utbyte av en fredlig förändring av regimen.

Under de senaste åren har Sydafrika fallit i en oändlig ekonomisk kris som förklaras av den globala finanskrisen i 2008, nedgången i råvarupriset, nedläggningen av många gruvor som har gjort landets rikedom, och särskilt de riskabla politiska valen i Zuma-ordförandeskapet (2009-2018), vilket provocerade misstro mot utländska investerare. Slutligen, liksom resten av världen, påverkas Sydafrika av effekterna av globaliseringen och genom ökande ojämlikheter.

Lire aussi I Sydafrika, tjugofem år efter slutet av apartheid, "bara de rika är fria"

Betydar detta att apartheid inte är helt färdig?

Politiskt, ja. Fram till 1994 hade den svarta majoriteten inte samma politiska rättigheter som andra rasekategorier, särskilt rösträtten. Ekonomiskt sett är det mycket mer komplicerat. Utbildningssystemet är långt ifrån nivån, så att en majoritet av sydafrikaner fortfarande är ekonomiskt utesluten. De rika, ofta vita, har blivit rika, medan fattigdomen har ökat. ANC är starkt kritiserad för korruptionen och det faktum att bara en handfull svarta kopplade till festen har berikat sig själva. Det stora hoppet på Mandela-åren har gett vägen till en stor besvikelse. Men vissa säger att vi inte korrigerar tre århundraden ojämlikhet om tjugofem år.

Vad ledde till okontrollerat brott i Alexandra township i Johannesburg?

Brott är ett komplext ämne, men om jag vågar våga på den här lutningen, leder arbetslöshet och ekonomisk utslagning, i ett sammanhang av stora skillnader, många unga mot banditri. I ett land där minimilönen är 220 euro, sedan 1er bara i januari kan det vara lönsammare att stjäla än att arbeta. Utbildning är också ett problem, eftersom många människor inte har kvalifikationer. Den utbredda användningen av droger, särskilt nyaope, en blandning av cannabis och heroin billigt och väldigt beroendeframkallande förvärrar allt detta. Slutligen är polisbyrån kroniskt underbemannade. På apartheidstidpunkten var polisresurser koncentrerad för att skydda de vita förorterna, så nu att medlen är jämnare är alla mindre skyddade.

Lire aussi Sydafrika: ilska av township of Alexandra

Är expropriationen av stora markägare fortfarande relevant?

Landlös expropriering är fortfarande ett nyckelämne, men tror inte de som förutspår att "Sydafrika kommer att hamna som Zimbabwe". Förra året lovade president Ramaphosa att ändra konstitutionen för att tillåta expropriering av land utan ersättning, men han säkerställde också att han skulle se till att det inte störde ekonomin - vilket innebar att man inte skulle sätta ut vita bönder i aktivitet - och han multiplicerade tecknen under kampanjen för att försäkra den vita gemenskapen.

Adrien Barbier (Johannesburg, korrespondens)

Denna artikel uppträdde först på https://www.lemonde.fr/afrique/article/2019/05/10/afrique-du-sud-le-grand-espoir-des-annees-mandela-a-laisse-place-a-une-grande-deception_5460610_3212.html?xtmc=afrique&xtcr=5