Abdul Samad Rabiu, VD för BUA-koncernen: "I cement är avkastningen extraordinär" - JeuneAfrique.com

Den nigerianska mogulen har fokuserat de senaste åren på socker och speciellt på cement. För JA förklarar han orsakerna till detta strategiska val - och framkallar hans rivalitet med Aliko Dangote.

Abdul Samad Rabiu, 59, är inte en nigeriansk miljardär som någon annan. Han är inte omgiven av en grupp rådgivare. Anländer i tid vid rendezvous. Oroa dig inte för någon formalitet. Och ler villigt. Om han inte har något av det "nya rika" är det det egentligen inte ... Abdul Samad Rabiu, född i Kano (norr) och arvtagare till en av de första industrialisterna från Nigeria, ser ut som om hans äldre Aliko Dangote (62 år gammal).

Han fortsätter familjeaffärerna i 1984, efter några år av studier i USA (Capital University, Columbus, Ohio), medan hans far hålls kvar i fängelse av general Buharis administration för bristande överensstämmelse med lagarna om import av ris. Första handeln med import och export (ris, ätlig olja, mjöl, järnmalm, stål, kemikalier ...), börjar han snabbt på agribusiness (förvärv av BUA oljor, i 1991, och Golden Oil, i 2000), sedan i 2002, i cement (förvärv av CCNN). Detta är början på en lång serie framgångar.

Denna artikel uppträdde först på UNGE AFRIKA