Indien: Regering måste ge sjuksköterskor några långvariga förbättringar Indien Nyheter

NY DELHI: The Försvarsdepartementet och de väpnade styrkorna gick i princip överens om att bevilja status som "tidigare militär" militär vårdservice (MNS). tillåta de som tjänar som brigadörer och ovanför att bära stjärnplattor på sina officiella fordon, som andra arméofficerare .
ESM-statusen kommer att möjliggöra pensionerade NMS-officerare att erhålla identitetskort, söka arbete i statliga organisationer / PSU och ansöka om olika vidarebosättningsprogram för väpnade styrkor. MNS, den enda all-kvinnliga armékorps i väpnade styrkor, har för närvarande 5 300-tjänstemän på tjänst. Men de har aldrig fått status och privilegier för andra arméofficer, inklusive läkare.
Regeringens beslut kom efter en lång rättslig strid som leddes av några MNS-officerare, däribland general-general Usha Sikdar (ret), om deras status som generell underordnad i väpnade styrkor. De höjde 28 olika frågor relaterade till motsvarande rättigheter och privilegier i deras respektive led som uppdragsförare. Till exempel är många MNC-officerare olyckliga att deras olivgröna uniformer har ersatts av 2004 safari-stil mörka beige uniformer.
I 2010 beordrade Försvarsdomstolen (AFT) regeringen att ta itu med omvårdnad systrar bunden med de ordinarie officerarna när det gäller rang och rättigheter efter general-general Sikdar klagade över att vara "förödmjukad och förolämpad" under ett besök på ett naval sjukhus i Mumbai medan hon var vägrade sin "auktoriserade" personal vid chefen för MNS i 2003, en bil med tallrik och stjärnflagga. Men försvarsdepartementet hade överklagat AFT: s beslut till Högsta domstolen, där ärendet ännu inte är aktuellt.
Försvarskällor sade på fredagen att de tre avdelningscheferna och försvarsdepartementet nu har beslutat att godkänna MSS-status för NMS-officerare, men vissa tekniska ändringar i "befintlig definition" kommer att krävas. samråd med personalen och utbildningsavdelningen.
"Juridiska problem står på spel och möten är organiserade för att lösa dem efter principiellt godkännande av cheferna för personalutskottet och stabschefen", sade en källa. Den indiska MNS skapades också i oktober 1926 för att fungera som en permanent vårdservice till indiska trupper. I september 1943 blev IMNS en del av av den indiska armén och medlemmarna av tjänsten blev officerare.

Veta för valet 2019 till Lok Sabha och resultaten från 23 maj med TOI. Följ oss för att följa de senaste nyheterna, live uppdateringar, nyhetsanalys och avancerad dataanalys. Följ live valresultat de största trenderna och de snabbaste uppdateringarna på dagen för räkningen med det största informationsnätet i Indien.

#ElectionsWithTimes

Modi Meter

Denna artikel uppträdde först (på engelska) den TIDEN AV INDIEN