15-miljard FCFA-utdelning för aktieägarna i SABC-koncernen i räkenskapsåret 2018

(Ekofin service) - aktiebolag bryggerier i Kamerun, ett livsmedelsföretag noterat på Euronext Paris, men som leder de flesta av sin verksamhet i Centralafrika, främst i Kamerun, höll sin årsstämma på onsdagen 15 kan 2019 i Douala. Bland de resolutioner som lagts fram till aktieägarnas röst var fördelningen av 15-miljarder FCFA som brutto utdelning för räkenskapsåret 2018.

Aktieägarna godkände enhälligt denna resolution. En gest som SABC: s högsta ledning presenterar som belöning för aktieägarens tålamod, efter de svåra tiderna i 2016 och 2017 och trots uthålligheten av ett antal utmaningar.

"Med Anglophone-krisen och problemen i den nordliga delen av landet har vi störningar på nästan 35% av vår marknad. I de nordvästra, sydvästra områdena utvecklas våra distributionspunkter under mycket svåra förhållanden och i vårt åtagande att förbli starka inför dessa utmaningar valde vi inte att brandpersonal, men att omfördela 250 från dem. Vi är glada att dessa svåra skiljedomar har medfört det resultat vi har idag. " sade Emmanuel De Tailly (foto), chef för SABC-gruppen.

Försäljningen av tillverkade produkter har i själva verket minskade något till 2% under året 2018 till $ 315, 8 miljarder FCFA mot 321,8 2017 miljarder FCFA. "Bakom försäljningen ligger en ny strategi som består av att öka tillgången på alla våra produkter. Vi vill nu erbjuda vår marknad, blandningen av öl, läsk och särskilt vatten, för utan vatten finns det inte resten. " sade Monsieur de Tailly.

Vid sin ankomsten till företagets huvud hade den nya verkställande direktören satt upp sig som mål att förbättra nettomarginalen på omsättningen. I slutet av 2018 gjorde SABC faktiskt framsteg på denna punkt jämfört med 2018 och nåde ett förhållande 7,6%. Ett bättre avkastning än närmaste 6,4% av föregående 2017-år. Bolagets ledning förklarar att det kunde göra bättre i samband med en förbättring av verksamhetssättet.

En av gruppens stora strider ligger i beskattningen som tillämpas på den. Början av det nuvarande 2019-året var kulminationen av denna kamp med en annan regeringstjänst beroende på avdelningarna. I handelsdepartementet betraktas bryggeriprodukter som känsliga för social stabilitet.

Till skillnad från andra känsliga produkter som ris, socker eller fisk som omfattas av en specifik beskattning, klassificerar Finansdepartementet produkterna av bryggerier i kategorin lyxförbrukning och tillämpar konsumtionsskatter som har fortsatte att utvecklas. I denna dualitet inom den offentliga förvaltningen ökade skattesatsen för SABC till cirka 58,7% vid slutet 2018, mot mindre än 40% för fyra år sedan.

Gruppen förväntar sig därför ett svårt 2019-år. Men han är övertygad om att sakerna ska stabilisera sig. Han säger att han vill förlita sig på alla nya investeringar som redan gjorts och de nya förvaltningsförfarandena införts, för att fortsätta att vinna marknadspositioner, särskilt på försäljningen av vatten.

Minns att SABC avslutade 2018-övningen med en nettovinst på 25,6-miljard FCFA upp 17% jämfört med 21,9-miljardens FCFA i 2017-träningen

Idriss Linne

Denna artikel uppträdde först på https://www.agenceecofin.com/entreprises/1705-66260-cameroun-15-milliards-fcfa-de-dividende-pour-les-actionnaires-du-groupe-sabc-au-compte-de-lexercice-2018